24sata

IZ ŠKOLSKE KLUPE RAVNO NA TRAVNJAK

NAJMLAĐI HNL-OVAC BRAVO Mateo Lisica (16) najmlađi je igrač koji je ove sezone nastupio u HNL-u. Učenik je 2. razreda srednje škole za arhitekton­skog tehničara

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Bio sam u školi kad mi je tata javio da sam priključen prvoj momčadi. Tijekom odmora otišao sam na WC da se smirim, bio sam uzbuđen, rekao je Istrin nogometaš Mateo Lisica.

U 74. minuti utakmice Slaven Belupo - Istra trener gostiju Ivan Prelec sa zagrijavan­ja je viknuo: “Mateo, ulaziš!”

- Bio sam u šoku, uhvatila me velika trema. Kad sam stajao uz aut liniju, čekajući da uđem, počeo me prati adrenalin - prisjeća se Mateo.

TRENIRAO JE I RUKOMET

Dvadesetak minuta u Koprivnici pamtit će cijeli život. Debi među velikima. Dijete Istre dočekalo je priliku zaigrati za prvu momčad. I postati najmlađi igrač koji je ove sezone zaigrao u HNL-u. Mateo je učenik 2. razreda srednje škole za arhitekton­skog tehničara. I odličan je učenik.

- Kad se dobro organizira­m, stignem i učiti i trenirati. Najdraži predmet? Matematika, baš je volim. Hrvatski jezik mi uzima najviše vremena, zbog čitanja lektira, nemam baš vremena. Ali svladam sve, imao sam prosjek ocjena 4,7 ponosno kaže Mateo. Nema mnogo djece kojima se ostvario san da već u srednjoj školi zaigraju za prvu momčad u prvoj ligi. U takvim slučajevim­a jasno je da ste odmah “glavna faca” u razredu.

- Ma neee. Ne bih nikako htio biti glavna faca u razredu. Uostalom, ekipu u mom razredu ne zanima nogomet, ne prate prvu ligu. Ali zato prate moji prijatelji izvan razreda, koji idu na sve moje utakmice. Kao i moji roditelji, koji idu na svako gostovanje, na svaku domaću utakmicu - kaže Mateo. Dolazi iz sportske obitelji, tata Miljan bio je rukometaš, koji je igrao za Arenu, Zamet...

- I ja sam počeo s rukometom, paralelno sam trenirao i nogomet. Kako nisam mogao nastaviti s dva sporta, morao sam se odlučiti i ispalo je da sam pogodio - kaže Mateo. Malo je poznato da je Mateo bio i u Dinamu, u U-11 selekciji.

‘PJEVAO SAM U SVLAČIONIC­I’

- S Istrom smo igrali na turniru u zagrebačko­m Trnju, kad su me vidjeli iz Dinama. Bio sam s njima na turnirima u Hannoveru, Torinu... Trebao sam s njima i na turnir u Rusiju, već sam bio izvadio vizu, ali me iz Istre nisu pustili - objasnio je Mateo. Naravno, kad ste najmlađi u momčadi, zaduženi ste za nošenje čunjeva, lopti, markera... - Hvala Bogu da je tako. Najmlađi sam i to je moja dužnost - kaže Mateo. Naravno, tu je i inicijacij­a.

- Ha, ha... Naravno. Morao sam pjevati pred svim igračima. Izabrao sam ‘Večeras je naša fešta’ Tomislava Ivčića. Nisam baš neki pjevač, ali mislim da je ispalo OK - kaže kroz smijeh Mateo.

‘NAVIJAČ SAM WEST HAMA’

Igra na poziciji krilnog napadača, nešto kao Ivan Perišić. - Odrastao sam uz Ronalda i Messija, pa su mi njih dva najdraži igrači. Volim gledati Ivana Perišića, oduševljav­a me način na koji radi lažnjake, kao što je prošao Rudigera na utakmici Inter - Roma. Dosta sam brz, pa više preferiram gurnuti loptu pored igrača i pretrčati ga. Volio bih jednog dana zaigrati u nekoj od liga ‘petice’, primjerice u Engleskoj - kaže Mateo, koji nije, kao većina 16-godišnjaka, navijač Barcelone, Reala, Manchester Cityja, Bayerna i sličnih velikana.

- Navijam za West Ham! Dragi su mi otkad je Bilić bio tamo.

Mateo Lisica nastupao je za sve mlađe selekcije Istre 1961

 ??  ?? KAO ORŠIĆ
Rekao bih da sam igrom najsličnij­i Mislavu Oršiću, kaže Mateo Lisica
KAO ORŠIĆ Rekao bih da sam igrom najsličnij­i Mislavu Oršiću, kaže Mateo Lisica
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia