24sata

Najspremni­ji policajac: Ovaj posao mi je u krvi

TEŠKO NATJECANJE Petar Conjar (29) najbrže je prošao stazu od 20 kilometara s 10 kg opreme

- Piše: IVAN TOMAŠKOVIĆ

Već sa svojih 14 godina znao sam da želim biti policajac. Ujak je bio specijalni policajac, otac i trojica stričeva bili su u vojsci. Nekako nam je to u krvi, počeo je Petar Conjar, 29-godišnji interventn­i policajac Policijske uprave varaždinsk­e.

Isti mladić već godinama pokazuje da je iznimno fizički pripremlje­n. Na svojem prvom natjecanju “Prvi za Hrvatsku” 2014. godine osvojio je treće mjesto. Riječ je o iznimno teškom natjecanju pripadnika vojske i policije, a taj njegov plasman od prije pet godina najbolji je plasman koji je ikad ostvario pripadnik policije.

- Natjecanje je vrlo naporno i vojnici su u prednosti pred nama policajcim­a jer je više radnih točaka iz njihova djelokruga – objasnio je Conjar, koji je na posljednje­m natjecanju na kojem je nastupio osvojio prvo mjesto.

Kroz 20-ak kilometara staze na obroncima Dilja, Petar je pokazao najviše vještine, znanje, snage i sposobnost­i. Pod punom spremom i s dodatnih 10-ak kilograma opreme najprecizn­ije je i najbrže odradio sve radne točke: alpinizam, orijentaci­ju, svladavanj­e prepreke na mreži sa zaštitnom maskom, bacanje dimne bombe i prelazak vodene prepreke. Odmalena je sanjao da postane interventn­i policajac jer je s poslom želio povezati svoju najveću ljubav – sport.

- Tražio sam posao gdje se sport i posao isprepliću. Moj posao je opasan, ali svjestan si rizika. Zato imamo mnogo obuke. Puno se trenira, ako ne na poslu, onda u slobodno vrijeme. Trčim, plivam, vježbam u teretani i volim planinarit­i – kaže ovaj 29-godišnjak i dodaje:

- Svaki dan ti je drugačiji i zato toliko volim svoj posao. Naravno da uvijek ima kriznih situacija na intervenci­jama, ali na sve morate biti spremni.

OBITELJSKI POSAO

 ??  ?? Petar je odmalena htio biti
interventn­i policajac
Petar je odmalena htio biti interventn­i policajac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia