24sata

KRAJ ŠKOLE HTIO OTETI CURICU (10)

Muškarac je djevojčicu nagovarao da pođe s njim. Vukao ju je za ruku, ali ga je ona udarila nogom i uspjela pobjeći...

- Piše: IVANA KOVAČIĆ

Najgoru noćnu moru svakog roditelja proživjela je djevojčica (10) u ponedjelja­k ispred zagrebačke Osnovne škole Jordanovac. Zasad nepoznati muškarac navodno ju je pokušao oteti nakon završetka nastave, oko 14 sati.

Škola je za taj dan bila gotova, a kiša je vani neprestano padala. Zbog toga nije bilo nikoga u blizini škole. Kako se radi o školi sa samo jutarnjom smjenom, gotovo svi profesori, kao i djeca, već su otišli doma. U dvorištu je ostala djevojčica koja je čekala svoju sedam godina stariju sestru kako bi joj dala ključeve od stana. Sve je bilo normalno dok nije, kako je kasnije ispričala policiji, preko ceste uočila sumnjivog muškarca kako je promatra. Nije prošlo ni desetak minuta, a on je počeo užurbano prelaziti cestu kako bi joj se približio. Ćelavi muškarac s bradom, kojemu su nedostajal­a dva prednja zuba, pokušao ju je uvjeriti kako ga je poslala njezina majka. - Moraš poći sa mnom pokušavao ju je nagovoriti. Zahvaljuju­ći brojnim razgovorim­a koje je imala s učiteljima i roditeljim­a kaže kako je znala da ne smije odlaziti s nepoznatim ljudima. Ispričala je kako je pokušala krenuti kući, ali muškarac ju je uhvatio za lakat i počeo se derati na nju.

PRONAŠLI JE UPLAKANU

Nasreću, djevojčica je ostala sabrana i snažno ga udarila nogom. Pobjegla je natrag u školu, gdje ju je u suzama zatekla radnica škole. Pozvala je tajnicu i ravnatelja. Ubrzo je pristigla i policija koja nam je potvrdila da su zaprimili dojavu te da sad istražuju slučaj. Iako su se predavanja normalno nastavila, idući dan s djecom su razgovaral­i svi učitelji, kao i pedagogica, te ih upozorili ih na opasnost. - Događaj smo prijavili policiji. U godinama dok sam ja ovdje ravnatelj ovako nešto se nikad nije dogodilo. Razgovaral­i smo sa svom djecom kako bismo ih upozorili i savjetoval­i što činiti da se ovako nešto više nikad ne ponovi - rekao nam je ravnatelj škole Davor Krnjeta. No većina roditelja je u strahu i traže da se poduzme nešto konkretno. - Od trenutka kad djeca izađu kroz vrata škole, ona su prepušteni sama sebi. Nažalost, nismo svi u mogućnosti da odmah dođemo po njih nakon završetka nastave. Od nepravilne ograde do automobila koji cijele dane jure točno ispred ulaza u školsko dvorište bojimo se za njihovu sigurnost iz više razloga - rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja. Dodao je kako bi se oko škole trebale uvesti nadzorne kamere ili barem zaštitar koji će paziti na njihovu sigurnost te natjerati buduće monstrume da dvaput razmisle prije nego što pokušaju izvesti bilo što slično. Dan nakon navodnog pokušaja otmice, roditelji su od ravnatelja zaprimili mail kojim ih obavještav­a kako je škola od gradskog ureda zatražila da se napravi nova ograda. Osim toga, u mailu im je napisao kako su djeca uspjela pronaći sliku muškarca i da je ona predana policiji.

POKUŠAJI OTMICE

Sliku su prijavili osmaši koje je isti muškarac navodno verbalno napao prije godinu dana u dvorištu škole, kad su ga i uspjeli uslikati. Prema MUP-ovoj statistici, prošle godine nije zabilježen­a ni jedna otmica, no to ne znači da nije bilo pokušaja. U sedmome mjesecu ove godine sličnu situaciju doživio je trogodišnj­i dječak kojega je nepoznata žena pokušala oteti u Zadru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia