24sata

ObITeLJI Ne MOgU dOćI dO TIJeLA OTeTIH I UbIJeNIH čLANOVA

TERORISTE NIJE BRIGA ISIL je samo jedanput tražio otkupninu za ubijenog taoca. Tražili su milijun dolara, no truplo nisu poslali

- Pišu: b. blotnej, a. mlačak

Svjetske vlade su u svim teroristič­kim otmicama ISIL-a pokušale, što javno što tajno, pregovarat­i o otkupninam­a za svoje državljane. Uspjesi su bili ravni čudu, a tijela ubijenih obitelji nikad ne bi isporučili obitelji. Jedini primjer u kojem su teroristi bili spremni predati tijelo ubijenog bio je u prosincu prošle godine. Suborci Jihadi Johna tražili su milijun dolara za truplo ubijenog novinara Jamesa Foleya. Za taj novac bili su spremni poslati i kurira s uzorkom DNK iz Sirije u Tursku kako bi dokazali da ga imaju. Nažalost, ni u ovom slučaju obitelj nije došla do ostataka kako bi ih u miru pokopali. Što rade sa žrtvama nakon što snime krvoločne i uznemiruju­će videosnimk­e, nitko ne može sa sigurnošću znati. - Vehabije su jednog od posljednji­h saudijskih kraljeva pokopali u plitku raku iako je imao toliko novca da nitko ne može zamisliti. Ako su njega ostavili da ga pojede pijesak, ne znam što možemo očekivati od tijela ubijenih - kazao nam je antropolog Tarik Kulenović, autor knjige “Politički islam”.

prODAJu sve štO mOGu

A novac koji ISIL-ovci zarade pljačkajuć­i i prodajući naftu koriste za kupnju računala i razvoj raznolikih aplikacija uz pomoć kojih ostaju anonimni na internetu. Uz znanja onih koji su došli iz stranih zemalja, ponašaju se kao “duhovi”. - Postoji čitav niz programa koji su namijenjen­i zametanju tragova i tome da određeno vri- jeme izvor ne bude dostupan. Treba vremena da se istraži odakle je informacij­a krenula, a u tom periodu počinitelj­ima se izgubi svaki trag. Saznat će se i odakle su poslane tragične fotografij­e našeg Tomislava, no ta činjenica neće pomoći da se dođe do počinitelj­a. Oni su uvijek dva koraka ispred istražitel­ja - pojašnjava za 24sata stručnjak za kriminal na internetu koji želi ostati anoniman. Ističe da se svi digitalni podaci mogu naknadno utvrditi. - Sve se može otkriti, pa tako i točan put informacij­a, no treba vremena. Upravo ta mrtva utrka omogućava zločincima da prođu nekažnjeno. Osim toga, oni koji odašilju takve informacij­e poduzimaju mjere zaštite da se do podataka potrebnih za njihovo razotkriva­nje ne može doći dok nisu na sigurnom. Njima je dovoljno da jedan medij to preuzme i oni nestaju, a ulogu distribute­ra nastavljaj­u mediji. Svi se trude doći do te fotografij­e, snimke, poruke i ona se brzo i besplatno proširi, a tim materijalo­m teroristi siju strah i pokazuju svoju moć i nemoć drugih - dodaje naš stručnjak. Ujedno kaže kako će i ova ISIL-ova stranica na kojoj su objavili vijest brzo nestati.

treBA Im JeDnA FOtOGrAFIJ­A

- Stranica s koje je krenuo izvorni materijal bit će blokirana. Postoje razne tehnike kao osigurači da počinitelj­i ne bi mogli takve stvari plasirati a da se ne uđe odmah u trag, no to ništa ne znači ako imate vrhunskog stručnjaka koji zna to zaobići. Zato u ovakvim slučajevim­a nitko nikad nije bio ulovljen - zaključio je.

 ??  ?? Kenyi Goto otet je u Siriji. Za njega i kolegu tražili su 200 mil. dolara
Kenyi Goto otet je u Siriji. Za njega i kolegu tražili su 200 mil. dolara
 ??  ?? Japanca Harunu Yakawu ubili su nakon Gota i ostavili u pustinji
Japanca Harunu Yakawu ubili su nakon Gota i ostavili u pustinji
 ??  ?? Hrvatskog zeta Davida Hainesa ubili su u rujnu prošle godine
Hrvatskog zeta Davida Hainesa ubili su u rujnu prošle godine
 ??  ?? Steven Sotloff otet je 2013. u sirijskom Aleppu i brzo ubijen
Steven Sotloff otet je 2013. u sirijskom Aleppu i brzo ubijen

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia