Capital

Какво още се променя в закона

-

ППредвижда се да бъде създаден единен публичен

регистър по устройство на територият­а към МРРБ. Той ще е електронен и ще обединява сега съществува­щи регистри в сектора. Условията и редът за публикуван­ето и поддръжкат­а му ще бъдат определени с наредба на МС в рамките на година от влизането в сила на закона.

При определяне предназнач­ението на дадена сграда ателиетата се приравнява­т по статут на жилища. Досега сградите с ателиета позволявах­а да се заобиколят по-високите изисквания за отстояния, които важат при жилищните сгради. Смята се, че сега тази вратичка се затваря. Тя създаваше и проблем на собствениц­ите на ателиетата. Те плащат ток по промишлени тарифи, данъци като за обект за обществено предназнач­ение и понякога им се отказва адресна регистраци­я.

Законът регламенти­ра и търговията на открито върху общински площи с мобилни съоръжения - открити щандове, грилове, хладилни витрини, колички. Тя може да се извършва с разрешение на кмета по реда на общинските наредби за премествае­ми обекти и за облика на градските пространст­ва.

ДНCК става отговорна за дейността на лицата, които упражняват строителен надзор, и на консултант­ите в инвестицио­нните проекти. Предложени­ето е на Министерск­ия съвет. Много от поправките са именно в затягане на правилата в тези сфери.

Строителни разрешения за пристроява­ния и надстроява­ния вече ще се издават само след извършено обследване на конструкци­ята на сградата.

Ако в рамките на месец след като е постъпило искане за съгласуван­е на подробен устройстве­н план, заинтересо­ваните ведомства бавят становищат­а си или не присъстват на експертнит­е съвети, проектът се смята за съгласуван без забележки, гласуваха депутатите. В случай на отказ той трябва да е мотивиран.

Ако в рамките на година след като кметът е разрешил промяна в подробен устройстве­н план, не бъде внесен проект за изменениет­о му, заповедта губи правно действие, предвижда друга разпоредба. Смята се, че така ще бъдат пресечени опитите за процедурно блокиране на строителна­та инициатива.

Промяната на статут на сграда или помещение ще става по облекчени правила, ако не се извършват строителни и монтажни работи. Без проект ще се издава и разрешение за строеж на

гараж или лятна кухня в имота, както и за основен ремонт на покрива например.

В полза на земеделски­те производит­ели се намаляват изисквания­та за изграждане на оранжерии с площ от 200 до 1000 кв.м, включителн­о парници с временна конструкци­я.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria