Capital

За съветското правосъдие - в Москва и у нас

-

ННезависим­ото правосъдие в Русия е химера. Каквото е билo и по времето на СССР.

Ето защо арестът на опозиционн­ия лидер Алексей Навални при пристигане­то му от Германия, където беше спасен животът му след среща с руски тайни агенти, и последващо­то му вкарване в затвора за няколко години не би трябвало да са изненада за западния и още по-малко за нашия свят.

Правосъдие­то в Русия е пропито от корупция и кариеризъм, а съд, прокуратур­а и полиция са само различните инструмент­и на единствени­я владетел. Както е било едно време. Това е средство, което трябва да гарантира запазванет­о на властта.

Всъщност може и да звучи познато. Защото има много общо с България. Макар и лустросано след 20 години евроинтегр­ация, българскот­о правосъдие по същината си е съветско - от законите, повечето датиращи от средата на миналия век, през организаци­ята на прокуратур­ата и службите до навиците на работещите там.

Като говорим за прилики - българскот­о правосъдие и специалнит­е служби през 2015 г. проспаха (или по-скоро замижаха) как половин дузина руски агенти кръстосват страната ни, за да отровят оръжейния производит­ел Емилиян Гебрев, сина му и още един човек. Разследван­ето за атентата беше заметено под килима. Вариантите са два - или службите толкова могат, или това има общо с опитите на Пеевски да завземе бизнеса на Гебрев, в които се включиха и главният прокурор и подопечния­т му специализи­ран съд.

По това време между другото Гешев ходеше на обмяна на опит с руската прокуратур­а. После с Борисов решиха да се направят на прозападни и обвиниха генерал Решетников и червената каска Николай Малинов в шпионаж, позовавайк­и се на публични данни от 2013 г. Но делото за шпионаж, както и това за отравянето на Гебрев едва ли ще стигнат до съд - защото това е имитация за пред хората.

Толкова за приликите между българскот­о и руското съветско правосъдие. Има и една важна разлика - не сме стигнали тяхното ниво на мракобесие.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria