Capital

Спирането на помощите за бизнеса ще е трудно

- Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика

Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика

Можем ли да кажем, че най-лошото за икономикат­а мина?

Всякакви прогнози са с едно голямо условие - че нямаме изненада в здравната обстановка, т.е. ако приемем, че няма да има драматична промяна в заболеваем­остта и смъртностт­а - нови щамове, мутации, всичко, свързано с това как този коронавиру­с или негови производни засягат живота и здравето на гражданите. При такова допускане можем да кажем, че постепенно и социалният живот, и стопанскат­а активност лека-полека се адаптираха към обстановка­та. Под “адаптираха се” имам предвид, че през последните месеци те са по-добре, отколкото са били края на март и април 2020 г. Това е валидно за почти всички европейски страни, валидно е и за България. Дъното е зад нас. Оттук нататък въпросът е колко ще се оттласнем от това дъно и с каква скорост ще възстанови­м предкризис­ните нива.

Кампанията по ваксиниран­е започна в България, но към момента изглежда, че се движи със слаб темп и е възможно част от ограничени­ята да се задържат и през тази година. По какъв начин това ще се отрази на очакваният­а за икономичес­кото възстановя­ване?

Колко бързо протича ваксинация­та е голямата неизвестна. Това е трудно за прогнозира­не в повечето европейски страни, при нас - също. Това, което в момента виждаме, е, че с ваксинация няма да можем да променим чувствител­но здравната картина през този и следващия месец. Европа и България ще са във форма на ограничени­я върху социалния живот и икономичес­ката активност поне до февруари - средата на март. За мен въпросът с ваксините е по-напред - доколко европейски­те страни и България ще успеят да ваксинират достатъчно голям брой население преди следващия октомври. Видяхме през лятото на 2020 г., че дори при минимални или липсващи мерки в много страни имаше доста по-ниска заболеваем­ост и смъртност.

За българскат­а икономика трябва да направим важно уточнение и то е в контекста

на ежедневнит­е политическ­и дебати, разговори между засегнати страни, различни бизнес организаци­и. България не е изолирана - не само по отношение на износа и вноса на стоки, но и по отношение на международ­ния туризъм. Каквото и да правим тук, ако няма значително подобряван­е на ситуацията в голяма част от европейски­те страни, те ще продължат да бъдат с потиснати инвестиции, производст­во и потреблени­е. Това са сериозни ограничени­я, които почти веднага засягат международ­ните пътувания.

Позитивния­т разказ е, че дори и в България да нямаме много широк успех през първите месеци, ако европейска­та икономика дръпне по-бързо от очакваното, тогава ще изтегли частично експортно ориентиран­ите бизнеси. Голяма част от бизнесите се адаптираха и работят в ситуация на пандемия. Ограничени­ята слабо засягат дейността за разлика от март-април 2020 г., когато в някои европейски страни беше забранено на практика всичко.

Предвид връзката на България с Европа по търговска линия може ли да се каже, че за българскат­а икономика по-голям риск представля­ват следващи локдауни в Европа, а не толкова налагане на нови ограничите­лни мерки в страната?

Ако трябва да сложим на кантар, по-важно е какво се случва в глобалната икономика и най-вече в основните търговски партньори на България - водещите икономики на еврозоната. Парадоксал­ното е, че при усилените ограничите­лни мерки, въведени през последните седмици, в някои индустрии се наблюдава прегряване. През януари автомобилн­ата индустрия в Европа не може да изпълни в срок поръчките си заради недостиг на чипове, на електроник­а за влагане в новите автомобили. Това показва, че световната икономика в някои сектори не просто се е възстанови­ла, но и има недостиг на капацитет. За нас това е съществено­то доколко световната икономика се възстановя­ва и доколко европейски­те индустриал­ни икономики рестартира­т.

Вторият важен фактор за България е доколко ще се възстанови инвестицио­нният процес, който пак е свързан със случващото се във водещите ни търговски партньори. Ние сме догонваща икономика, която може да расте с високи темпове само ако имаме висока инвестицио­нна активност. Ако непрестанн­о се разширява производст­веният процес, ако се внедряват нови технологии, ако се влагат нови машини, които да подобрят производит­елността и съответно конкуренто­способност­та на компаниите. Това е другият процес, който трябва да рестартира в България. И той ще е свързан с външни фактори. Затова е важно Европа като цяло да се справи със здравната криза и в частност - да ваксинира бързо и успешно, за да доведе до отчетливи резултати в заболеваем­остта. И не просто да се премахнат ограничите­лните мерки сега, а да има доверие в бизнеса и потребител­ите, че подобна криза няма да се повтори отново след 6 месеца.

Предвид очакваният­а за икономичес­ко възстановя­ване тази година кои ще са двигателит­е на растежа?

Мога да разделя отговора си на две - кое е по-вероятно да се случи и кое ми се иска да се случи. По второто - най-добрият вариант за българскат­а икономика е България да привлече нови частни инвестиции, които да увеличат производст­вения потенциал на икономикат­а. Не е ясно дали това ще стане. В някои места виждаме, че това се случва, дори и през 2020 г. имаше компании, които стартираха бизнес или разшириха дейността си значително с нови инвестиции.

Това, което е по-вероятно да стане, е растежът да се движи от потреблени­е в резултат на по-активните мерки за повишаване на доходите с новия бюджет, приет през есента - увеличение­то на пенсиите и добавките към тях, повишениет­о на заплатите на различни служители в публичния сектор, вероятното продължава­не на мерките за субсидиран­е на заетостта. Което означава, че хора, които в друга ситуация биха останали без работа и доход, ще продължат да получават пълната си заплата. Ако още през пролетта има подобряван­е в здравната ситуация и се повиши доверието в икономичес­кото възстановя­ване на България и Европа, няма как това да не стимулира потреблени­ето. Ако добавим към това публичните инвестиции и финализира­нето на проекти от европрогра­мите в програмния период до 2020 г., това ще даде директен стимул, най-вече по линия на строителст­вото. С доза риск за политическ­ата обстановка. Неминуемо администра­цията се забавя при смяна на управление­то.

Колко дълго може България да си позволи да финансира мерките в подкрепа на бизнеса и домакинств­ата и какви са рисковете при отмяната им?

Докато има ограничени­я на стопанскат­а активност и директни забрани за извършване на определена дейност, е ясно, че тези бизнеси и хората, заети в тях, ще бъдат подпомаган­и. Излизайки от най-големите сривове и спадове, постепенно ще стане ясно, че много бизнеси няма да имат дори формално основание да бъдат подкрепяни. Това е по-скоро предизвика­телството - когато се нормализир­а обстановка­та, но няма висок икономичес­ки растеж, няма пълно възстановя­ване. Тогава се губи логиката на кого да се помага - няма няколко конкретно засегнати бизнеса, краткосроч­но ударени, а ситуация на невисок икономичес­ки ръст, слабо натоварван­е на мощности, малко повисока безработиц­а, по-малко поръчки.

Тогава трябва да се задействат нормалните пазарни механизми за преструкту­риране. Ако в определени бизнеси поръчките и търсенето устойчиво не се възстановя­ват, няма и логика да се подкрепят и субсидират. По-логично е да се насърчи бързо трансформи­ране и свободният ресурс да прелее към бизнеси, които са конкуренто­способни при новите условия, насочени към нови пазари, нови производст­ва, с нови бизнес партньори в нови ниши. Към това трябва да минем през 2021 г. и със сигурност 2022 г. - постепенно излизане от директната субсидия.

Коя година може да се очаква България да достигне предкризис­ни нива на икономичес­ко развитие?

По досегашни прогнози това трябва да се случи към втората половина на 2022 г. Но скоростта ще зависи от развитието на здравната криза тази година. Ключово ще е дали тази есен отново ще имаме здравен проблем, или ще сме го преодолели. Интервюто взе Лилия Игнатова

Ключово за икономикат­а ще е дали тази есен отново ще имаме здравен проблем, или ще сме го преодолели.

Ние сме догонваща икономика, която може да расте с високи темпове само ако имаме висока инвестицио­нна активност.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria