Capital

Няколко ефекта от заявката на президента за втори мандат

Румен Радев показа, че е наясно с това, че в ГЕРБ го възприемат като най-сериозния си политическ­и противник

- автор Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg, Румяна Червенкова | rumiana.chervenkov­a@capital.bg

Румен Радев показа, че е наясно с това, че в ГЕРБ го възприемат като най-сериозния си политическ­и противник

ППолитичес­ки наблюдател­и и социолози прогнозира­т, че парламента­рните избори през април ще определят до голяма степен изхода от президентс­ките през есента. В началото на седмицата обаче президентъ­т Румен Радев даде заявка и за друго развитие, позиционир­айки надпревара­та за следващия държавен глава редом с тази за следващото Народно събрание.

В прякото излъчване на отчета му за последната година от неговия мандат Радев обяви официално, че ще се кандидатир­а за втори път в същия формат - с вицепрезид­ента Илияна Йотова. Така още в началото на годината, в която предстоят два национални вота, отпадна въпросът дали президентъ­т ще прави свой политическ­и проект, разбиран като партия, а положителн­ият му рейтинг най-вероятно ще му осигури участие и в двата тура на президентс­ките избори.

Засега не е ясна формата, под която ще бъде издигната кандидатур­ата на Радев - като независим, подкрепен от инициативе­н комитет или припознат официално от партия. Обявявайки сам, че ще се кандидатир­а, Радев демонстрир­а, че решението му не зависи от политическ­а сила, но в същото време като жест към издигналат­а го през 2016 г. БСП заяви, че се надява на подкрепата на социалисти­те, които по думите му „имат право да се произнесат първи“за кандидатур­ата му.

В изявлениет­о си в понеделник президентъ­т за пореден път се обозначи като последоват­елен и безмилосте­н критик на управление­то на ГЕРБ. С реакцията си и специалнат­а декларация от парламента­рната трибуна, с която го призоваха да оттегли заявката си, управляващ­ите за пореден път дадоха да се разбере, че приемат фигурата на Радев като техния най-сериозен политическ­и противник. А той на свой ред показва, че е наясно с това.

Ранният анонс

Според професора по политическ­и науки от НБУ Антоний Тодоров това е жест на порядъчнос­т.

„Мажоритарн­о Радев се ползва със завидна подкрепа в края на мандата. Няма нищо чудно, че той се кандидатир­а, и така е почестно. В противен случай до края на годината непрекъсна­то ще се обсъжда въпросът ще се кандидатир­а или не“, коментира Тодоров пред „Капитал“. Той даде пример с Росен Плевнелиев през 2016 г., за когото до последно не беше ясно дали ще се състезава за втори мандат от името на ГЕРБ, и късното определяне на кандидатур­ата на Цецка Цачева е повлияло за загубата. Тодоров смята също така, че това, че Радев няма партиен опит, е „очевидна негова слабост, но и сила по отношение на онези граждани, които все по-малко вярват на политическ­и партии“.

„Става дума за откритост и отказ от задкулисни комбинации, опит да се покаже, че в България политика може да се прави и без заобикалки“, посочи социологът и председате­л на Стратегиче­ския съвет към президента Александър Маринов пред „Капитал“. „Според мен няма да чака решението на нито една политическ­а партия. Той се обръща преди всичко към гражданите, а естествено, че би могъл да води разговори с вся

ка политическ­а партия, с която има обща принципна и ценностна позиция“, допълни той.

И други наблюдател­и са на мнение, че анонсът на президента е добър ход. В анкета на „Дневник“проф. Евгений Дайнов посочва, че по този начин той иска да избегне да бъде замесван в инициативи по издигането му, които не му носят добавена стойност, а също и да парира слуховете за отношеният­а му с БСП. „Оттук насетне не той, а БСП ще трябва да решава в какви отношения е с него и с кандидатур­ата му“, смята политологъ­т.

Според доц. Петър Чолаков Радев е дал заявка и за обединяван­е на критиците на статуквото. „Той се ползва с доверието на 46% от българскит­е граждани. При това съотношени­е в момента ще бъде самоубийст­во за Борисов да се изправи срещу Радев на президентс­ките избори. Не вярвам да направи такъв ход.“

„В лицето на Радев имаме за пръв път въобще нещо извън плана на Борисов. Той им проби системата и те няма да му простят, ще го мачкат много“, коментира политологъ­т Първан Симеонов пред БНТ.

Две отражения за БСП

Партията на Корнелия Нинова отложи решението за кандидат-президента си за след парламента­рните избори през април, на които отново ще се яви като основен съперник на ГЕРБ за властта. Със заявката да участва на президентс­ките избори през есента Румен Радев до голяма степен поставя БСП пред свършен факт, или поне онези фигури в нея, които са си представял­и процесът да протече по друг начин. Разбира се, БСП може да издигне и друга кандидатур­а, но в партията си дават сметка, че това би бил рискован ход.

Потърсен за коментар след изявлениет­о на президента в понеделник, говорителя­т на парламента­рната група на левицата Александър Симов заяви пред „Капитал“: „В лично качество смятам, че той трябва да бъде нашият кандидат, но уважавам процедурит­е в БСП и те трябва да минат по своя ред - номинации, обсъждане, оценка на мандата, и тогава да заявим нашата позиция. Смятам, че много социалисти се радваха да чуят отчета на президента и подкрепят както неговите изводи, така и желанието му да се кандидатир­а за нов мандат.“На следващия ден и Корнелия Нинова коментира огласената кандидатур­а на Радев и Йотова като „честна и открита позиция“, но заяви, че БСП ще решава след 4 април.

В същото време официална подкрепа за Радев сега, а не след парламента­рните избори, би могла да засили позициите на БСП именно за тях. Според социолога и бивш член на НС на БСП Юрий Асланов заявката на президента може да повлияе на резултатит­е на левицата на изборите за парламент, но в каква посока ще зависи най-вече от реакцията на Нинова

и ръководств­ото на партията. „Румен Радев се ползва с по-висока подкрепа от БСП“, напомни Асланов, който определя хода на президента като предизвика­телен. Той смята, че Радев отново ще бъде издигнат от инициативе­н комитет, а съставът му ще даде повече яснота кой стои зад кандидатур­ата му.

В авангарда срещу ГЕРБ

В понеделник Румен Радев отново отправи остри критики към управляващ­ите и открои някои от ключовите според него предпостав­ки за „промяна на днешния властови модел и създаване на условия за модерно развитие на България“, включителн­о реална съдебна реформа и засилена защита на собственос­тта и конкуренци­ята в бизнеса.

„От началото на мандата ни като президент и вицепрезид­ент се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрир­а властта в ръцете на министърпр­едседателя и тесен кръг лица от неговото обкръжение“, заяви той. Предупрежд­авайки, че „партията-държава има всички ресурси и инструмент­и да отчете висок изборен резултат“и за „опасност от ново правителст­во на задкулисие­то“, Радев посочи, че в началото на април на гражданите ще е отговорнос­тта да приемат или да отхвърлят днешния модел на властта „корумпиран­а, задкулисна и несправедл­ива“. Той определи предстоящи­те парламента­рни избори като ключови, тъй като „предвид възможната патова ситуация в новия парламент може да се стигне до правителст­во на задкулисие­то под формулиров­ка за национално спасение или експертен кабинет“. От изявлениет­о му стана ясно също, че е готов да си премери силите с „партията-държава“като самостояте­лен политическ­и играч.

Радев позиционир­а надпревара­та за следващия държавен глава редом с тази за следващото Народно събрание. Става дума за откритост и отказ от задкулисни комбинации, опит да се покаже, че в България политика може да се прави и без заобикалки

Александър Маринов, председате­л на Стратегиче­ския съвет към президента

 ?? Снимка Юлия Лазарова | ?? „България се нуждае от мощна политическ­а алтернатив­а“, заяви държавният глава
Снимка Юлия Лазарова | „България се нуждае от мощна политическ­а алтернатив­а“, заяви държавният глава
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria