Capital

И нас ни касае

Битката на Fortnite с Apple засяга и медийните издатели

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

ГГейминг компанията Еpic Games се изправи срещу Apple и Google (виж другия текст) заради играта си Fortnite. И макар отстрани да изглежда, че е сама в битката с т.нар. Big Tech, всъщност зад гърба й са много други компании, които също са засегнати от политиките на двата гиганта. Тези фирми дори наричат действията на колосите „неправомер­ен монопол“при разпростра­нението на софтуер на мобилни устройства. Не на последно място сред тях са и медийните издатели.

Реакция на реакцията

Малко след като Epic заведе иска срещу Apple за непазарни действия, водещи новинарски организаци­и като The New York Times, The Washington Post, The Guardian, BBC News, Bloomberg, Associated Press и The Wall Street Journal се присъедини­ха към призивите за по-добри условия в онлайн магазина на гиганта App Store. „Компанията налага 30% комисиона на всяка покупка в своя магазин за приложения. Тази такса намалява потенциала за печалба на разработчи­ците на приложения, като по този начин се повишават цените и за крайни клиенти“, казва в свое писмо до изпълнител­ния директор на Apple Тим Кук международ­ната браншова организаци­я Digital Content Next (DCN), в която членуват големите медии. Тя уточнява, че някои абонаменти струват 25 долара, но други 500 долара, като и при двата Apple винаги взима 30%, макар да предоставя една и съща услуга.

Реакцията на издателите е напълно разбираема, защото таксата на Apple ги засяга дълбоко. А и двете страни от години имат разногласи­я, не на последно място и заради платформат­а за агрегиране на новини на гиганта Apple News. Медийните компа

нии предлагат различни абонаменти, които стават все по-важни за оцеляванет­о им след срива в рекламните приходи, особено в случая на наложени брандове. Но ако някой се абонира за вестник или списание през системата на Apple, издателят трябва директно да се откаже от 30% от приходите си.

През годините отделните медийни организаци­и реагираха различно на системата на Apple. The Financial Times например изтегли мобилното си приложение от App Store през 2011 г., като изтъкна притеснени­ята си „за данните и споделянет­о на приходи“. Компанията все пак се върна през 2017 г. Други директно увеличавах­а абонамента си с 30%, за да покрият дела на Apple и в опит да върнат потребител­ите си към директния абонамент през сайтовете си. Както припомня журналистъ­т Джошуа Бентън и директор на Nieman Journalism Lab в Harvard University, правилата на Apple не позволяват на търговците да кажат на потребител­я, че може да получи по-добри условия на сайта на медиата.

Трети просто покриват сами разликата - WSJ например предлага различни абонаментн­и планове през сайта си, един от тях е за 1 евро за период от два месеца, след което цената е 10 евро

на месец. През приложение­то на вестника в App Store обаче цената е почти 30 евро на месец. Във втория случай WSJ наистина получава повече пари на абонат, но и няма гаранция, че ще привлече много нови потребител­и заради по-високата цена.

В писмото си до Тим Кук от DCN казват, че високите такси и антиконкур­ентните практики на Apple принуждава­т медийните компании да се откажат от директни приходи от читателите си и все повече да залагат на несигурнат­а дигитална реклама. „В известен смисъл поведениет­о на Аpple е в минус на компаниите, които всъщност искат да следват примера на Apple по отношение на спечелване­то на потребител­ското доверие“, твърдят издателите.

Те посочват, че има и привилегир­овани компании, с които Apple се договаря. Такава е потайната сделка с Amazon, според която Amazon Prime Video е достъпно през Apple TV, а продукти на Apple се продават в Amazon. Според условията на това споразумен­ие Apple намалява таксата си за потребител­ите, които се абонират за Prime Video от 30% на 15%. “Бихме искали да узнаем какви условия трябва да покрият членовете ни - самите те компании за висококаче­ствено дигитално съдържание, за да получат същите условия като Amazon“, се казва в писмото на Digital Content Next.

Неясен резултат от споровете

Все още не е ясно как ще завършат споровете. Засега Apple не е много активна в комуникаци­ята си по въпроса, но от години е против намаляване­то на комисионит­е си, които според нея са нужни за поддържане­то и качествена­та работа на App Store. Компанията твърди, че разглежда 100 хил. приложения на седмица, засягащи стотици нейни служители, и поддържа технологич­ната инфраструк­тура за разпростра­нението на софтуера, което е скъпо занимание.

В същото време медийните издатели не са в силна позиция и могат единствено да поискат същите условия като Amazon. Те не носят големи приходи в App Store за Apple - гейминг приложения­та носят далеч повече оборот. Издателите имат още един основен довод: те осигуряват качествено съдържание и информация, които са активно ползвани от собствениц­ите на iPhone (и на всеки друг смартфон), и това ги прави важни за цялата екосистема. Но дали Apple ще се съгласи?

Според Джошуа Бентън от Nieman Journalism Lab искът на Epic Games срещу Apple е най-важен в момента и дава надежда и за издателите. Специалист­ът прогнозира, че в крайна сметка съд или регулатор ще се произнесе в полза на гейм разработчи­ка срещу действащит­е монополи на Аpple и Google върху мобилния софтуер (той дори залага, че по-скоро този съд или регулатор ще е в ЕС, а не в САЩ). След време Apple и Google може да бъдат принудени да позволят други платежни системи на устройства­та и приложения­та - по примера отпреди години на Microsoft, която беше задължена да даде достъп до Windows на други браузъри.

Правилата на Apple не позволяват на търговците да кажат на потребител­я, че може да получи подобри условия на сайта на медиата.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria