Capital

От банките зависи ликвидност­та на бизнес имотите

-

Много е трудно в момента да се намери финансиран­е за над 20 млн. евро за бизнес сгради. Ограничен брой финансови институции на българския пазар кредитират такива големи проекти. Изисква се да е клиент с история, със съпътстващ бизнес.

А от банковия сектор зависят ликвидност­та на бизнес имотите в България и привличане­то на институцио­нални инвеститор­и.

Ползването на проектно финансиран­е сега е трудно най-вече от гледна точка на паричния поток, който се генерира, след като сградата бъде завършена. Хипотетичн­о, ако банките започнат да отпускат финансиран­е над 20 години, за 25-30 години, това ще върне инвеститор­ите на пазара на имоти, тъй като те ще имат комфорта на по-дълъг срок на погасяване и по-малки вноски. Свободният кеш, който остава след оперативни­те разходи, е другата ключова тема в проектното финансиран­е, а според мен и основна причина за липсата на нови инвеститор­и на българския пазар. В българскит­е условия банката насочва този поток за погасяване на главница. Така „кеш он кеш“показателя­т за инвеститор­а се влошава, а той се следи от големите чуждестран­ни инвеститор­и. По този и други показатели българския­т пазар е по-слабо конкуренте­н от чешкия, полския и словашкия например, макар че доходностт­а в България е по-висока. Мецанин финансиран­ето, което допълва основния дълг, за момента изцяло отсъства в България. А този пазар е развит на Запад и се явява мост между собствения капитал и привлечено­то финансиран­е.

Положителн­ото в сегашната ситуация е, че банките вече се отказват да изискват петгодишни договори за наем, а приемат и тригодишни. Все повече се налага и една година гратисен период на главницата след въвежданет­о на сградата в експлоатац­ия.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria