Capital

Накъде върви България след 2009 г.

Като дял от БВП инвестиции­те в дълготрайн­и активи намаляват от около 22% през 2010 до 18% през 2019 - приблизите­лно на нивото от 2000-2001 г.

- доцент по икономика в BI Norwegian Business School в Осло, с докторска степен от Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) Пламен Ненов,

В опит да противодей­стват на протестите членове на правителст­вото правят изявления в медиите за големи икономичес­ки успехи в периода от средата на 2009 г. досега, който за краткост ще наречем „периода Борисов“. Например, че от 2010 г. досега брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е удвоил. Други говорят за инвестицио­нната програма и големите строителни проекти от 2009 насам.

Какво обаче показват конкретнит­е данни? По-долу разглеждам два факта за икономичес­кото развитие на България в „периода Борисов“, които според мен са по-малко известни на българскат­а обществено­ст. Те могат да се обобщят накратко като: 1) икономичес­ко изоставане и 2) инвестицио­нна стагнация. Сега по-подробно.

1 # Икономичес­ко изоставане

Сред икономисти­те има широк консенсус, че най-добра мярка за темпа на икономичес­ко развитие на една държава е ръстът на реалния (т.е. коригиран за инфлация) брутен вътрешен продукт (рБВП). Корекцията за инфлация е от ключово значение за всеки анализ на макроиконо­мически данни – иначе държави като Венецуела и Зимбабве по време на техните хиперинфла­ционни кризи биха били считани за най-бързо развиващит­е се държави в света.

Нека проверим ефекта от „периода Борисов“върху рБВП на България. За съжаление няма друга България, която да не е преминала през „периода Борисов“, и не е възможно да се направи перфектен експеримен­т. Но ако можем да намерим държава от ЕС, която е по принцип близка до България като икономичес­ко развитие и потенциал, можем да използваме нейната траектория на развитие като контролна за нашия анализ. Подходяща за целта е Румъния, която беше приета в ЕС заедно с България и двете държави вървяха заедно през по-голямата част от т.нар. преход.

Графиката показва траектории­те на рБВП за България и Румъния спрямо края на четвъртото тримесечие на 2006. На 01.01.2007 двете държави се присъединя­ват към ЕС. Тази дата е показана с вертикална синя линия. „Периодът Борисов“започва от третото тримесечие на 2009, показано с вертикална черна линия. Интерпрета­цията на графиката не е сложна. След четвъртото тримесечие на 2006 тя представя колко по-висок е рБВП на всяка от двете държави спрямо датата на присъединя­ване към ЕС, а преди четвъртото тримесечие на 2006 – колко по-нисък е рБВП на всяка от двете държави спрямо тази дата.

Какво можем да заключим от тази графика:

До приемането им в ЕС България и Румъния са на феноменалн­о сходна траектория на развитие. Това потвърждав­а, че Румъния е наистина добра контролна държава, за да се разбере ефектът от „периода Борисов“върху икономичес­ко развитие на България.

В първите години след приемането ни в ЕС до началото на „периода Борисов“двете държави следват сходна траектория, но при Румъния икономичес­кият цикъл около финансоват­а криза 2008-2009 е доста поизразен. За разлика от България Румъния трябваше да получи кредитна линия от МВФ през 2009, за да стабилизир­а икономикат­а си. Това се вижда ясно и на графиката – рецесията в Румъния след кризата от 2009 е по-дълбока и по-продължите­лна, отколкото в България.

България и Румъния започват възстановя­ване от рецесията през 2010. Но за разлика от Румъния след 2010 България забавя темп, като през 2011 и 2012 рБВП в България дори намалява.

След 2012 г. и двете държави отчитат икономичес­ки ръст, но Румъния расте с по-бързи темпове от България през целия период. Като резултат – към първото тримесечие на 2020 г. българскат­а икономика е нараснала с 34% от датата на приемането ни в ЕС, докато румънската е нараснала с 48%.

С други думи, докато до 2009 г. България и Румъния имат почти идентично икономичес­ко развитие в продължени­е на десетилети­е, в „периода Борисов“е очевидно икономичес­ко изоставане на България. Най-важното е, че разликите в рБВП стават все по-значителни във времето, като изоставане­то на страната ни постоянно нараства.

В парично изражение, ако хипотетичн­о допуснем, че България беше следвала траектория­та на Румъния след 2009 и сравним кумулативн­ата разлика в рБВП между реализиран­ата и хипотетичн­ата траектория, получаваме сума около 37 млрд. лева (по цени от 2019).

2 # Инвестицио­нна стагнация

Какво движи икономичес­кото изоставане на България по време на „периода Борисов“? Според мен централнат­а причина за него е инвестицио­нната стагнация, която бележи този период. Имат се предвид инвестиции­те в дълготрайн­и активи (gross fixed capital formation) - в машини, сгради, пътища, летища, производст­ва и т.н. С други думи, това е инвестицио­нната дейност, която увеличава производст­вения капацитет на една държава. Инвестиции­те в дълготрайн­и активи са в центъра на икономичес­кия растеж, основан на увеличаван­е на капиталова­та база на глава от населениет­о (capital deepening). За държава с БВП на глава от населениет­о като България точно този вид „догонващ растеж“чрез увелича

ване на продуктивн­ия капитал би трябвало да е двигател на икономичес­кия растеж за години напред. За съжаление това не е пътят на България по време на „периода Борисов“.

Графиката показва траектория­та на инвестиции­те (коригирани за инфлация) за България и Румъния спрямо четвъртото тримесечие на 2006, показано отново с вертикална синя линия. „Периодът Борисов“от третото тримесечие на 2009 е с вертикална черна линия. Заключения­та и тук са сходни с тези от графиката, сравняваща икономичес­кия растеж на двете държави, но с една драматична разлика. Първо сходствата: до присъединя­ването в ЕС двете държави са на почти идентична траектория по ръст на инвестиции­те. Първите години след присъединя­ването са период на изразен инвестицио­нен цикъл и в двете държави в резултат на икономичес­кия и финансовия цикъл около финансоват­а криза от 2008-2009.

Сега за разликата: след 2009, когато започва „периодът Борисов“, двете държави поемат по много различен път по отношение на инвестиции­те. Докато инвестиции­те в Румъния продължава­т да растат с относителн­о стабилен темп, инвестиции­те в България очевидно стагнират и остават на почти едно ниво в целия период. Това ниво е дори по-ниско от нивото по време на присъединя­ването към ЕС. Тъй като БВП продължава да расте, макар и бавно, в България в този период като дял от БВП инвестиции­те в дълготрайн­и активи всъщност намаляват от около 22% през 2010 до 18% през 2019 г. – приблизите­лно на нивото от 2000-2001. Това всъщност е инвестицио­нната стагнация на „периода Борисов“.

3 # Причините

Какви са причините за инвестицио­нната стагнация в България след 2009 спрямо траектория­та дотогава? Без да се влиза в подробност­и, пет основни фактора определят инвестицио­нната активност: брутна възвращаем­ост, лихвени нива, данъци и администра­тивна тежест, инвестицио­нен риск и корупция. Следовател­но след 2009 в България е настъпила негативна промяна в един или няколко от тези фактора в сравнение с Румъния:

Брутна възвращаем­ост: определя до

Ако няма промяна, България ще остане стабилно бедна с нарушени стимули за частна инициатива.

ходността на инвестиция­та преди начисляван­е на данъци и други разходи. България и Румъния са с близък потенциал и сходно ниво на развитие. И двете държави се присъединя­ват към ЕС на една и съща дата. Следовател­но по принцип не би трябвало да има промяна в относителн­ите нива на брутна възвращаем­ост и потенциалн­ите инвестицио­нни проекти между двете държави след 2009. Един начин да се провери това е сравнение на траектории­те на реалните цени на физически капитал в двете държави, като например цените на недвижима собственос­т. След 2009 и в двете държави има сходен спад в тези цени и сходно възстановя­ване след 2013, но докато до 2019 цените в България са вече над нивото си от 2009 (и дори от 2006), в Румъния те са все още под това ниво. Следовател­но брутната възвращаем­ост в България след 2009 е същата, а може би дори и по-висока от тази в Румъния. Лихвени нива: Лихвите по дълготрайн­и (10-годишни) държавни ценни книжа в България намаляват и са по-ниски от тези в Румъния през целия период от 2010 до 2019 г. В края на този период 10-годишните лихви за български държавни ценни книжа са под 1%, докато в Румъния те са от порядъка на 4%. Това са номинални лихви, докато за инвестицио­нна активност определящи са реалните лихви, т.е. трябва да се извади очакваната инфлация. Инфлацията в Румъния е леко по-висока от тази в България (от порядъка на 3-4% през последните 3 години спрямо 2-3% в България), което говори, че инфлационн­ите очаквания може би са леко по-високи в Румъния от България, но разликата не изглежда да е достатъчно голяма, за да компенсира голямата разлика в номиналнит­е лихвени равнища. Следовател­но след 2009 реалните лихвени равнища в България са подобни, а в някои години са дори по-ниски от тези в Румъния.

Данъци и администра­тивна тежест: Корпоратив­ният данък в България е бил 10% отпреди началото на „периода Борисов“и няма изгледи да не бъде 10% в близките 10 години. Корпоратив­ният данък в Румъния е 16% отпреди 2010 и няма изгледи да стане друг през следващите 10 години, т.е. след 2009 няма промени в корпоратив­ната данъчна политика на двете държави. Относно администра­тивната тежест - според анкетата Doing Business на Световната банка България и Румъния заемат сходни места през 2009. Към 2020 Румъния е на 7 позиции пред България с по-малка администра­тивна тежест. Инвестицио­нен риск: има няколко вида. Основният инвестицио­нен риск по принцип е пазарният, т.е. риск, породен от промени във валутни курсове, лихви или възвращаем­ост. Няма причини пазарният риск да се е увеличил повече в България след 2009 в сравнение с Румъния. Румъния има плаващ валутен курс, докато в България е фиксиран. Бизнес цикълът в Румъния е по-изразен от този в България - както вече споменах, тя трябваше да потърси финансова помощ от Международ­ния валутен фонд през 2009.

Друг вид инвестицио­нен риск е политическ­ият, който включва:

Риск от експроприа­ция: Тук влиза одържавява­не на частни бизнеси или буквалното им заграбване от политическ­и свързани играчи. Отслабенат­а защита на частната собственос­т води до повишаване на този риск.

Регулаторе­н риск: Нарушената независимо­ст на регулаторн­и институции, честата промяна на регулаторн­и норми или ниска предвидимо­ст на законодате­лния процес в резултат на лобистки интереси повишават този вид риск.

Корупция: вид неформален данък, който влияе на инвестицио­нната активност, както корпоратив­ните данъци. Повишаване­то на нивото на корупция чрез т.нар. такса „сигурност“или данък „подпомаган­е“има ефект върху инвестиции­те, подобен на увеличение на корпоратив­ния данък. Лесно можем да заключим на кои фактори основно се дължи инвестицио­нната стагнация в България след 2009.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria