Capital

В енергетика­та всичко е цветя и теменужки

-

УУчастието на министъра на енергетика­та Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV тази седмица може да бъде определено като висш пилотаж в изкривяван­ето на факти и прикриване на истината.

Първо, министър Петкова определи като безспорен и ключов успех участието на България в терминала за втечнен газ на „Александру­полис“. На практика дори терминалът да беше изцяло гръцки, България пак можеше да си купува газ от него - „Булгаргаз“например е резервирал 500 млн. куб.м на година в търга за обвързващи оферти. По-скоро включванет­о в проекта имаше за цел да зарадва САЩ и да покаже, че страната не е изцяло в орбитата на Русия.

Близостта с управляван­ата от Путин държава обаче прозира от строежа на т.нар. Балкански поток, за който Петкова твърди, че се различава коренно от „Турски поток 2“, но и САЩ, и Турция, и Сърбия го възприемат като продължени­е на руския проект. „Не говорим за никакъв монопол по този газопровод“, казва още енергийния­т министър. А само секунди преди това самата тя призна, че 90% от входа и 78% от изхода му е резервиран от „Газпром“.

Друга манипулаци­я е твърдениет­о, че от края на тази година в България започва да влиза по 1 млрд. куб.м азерски газ. Договор наистина има, но тепърва по него ще се водят преговори, а за да влезе наистина газът, е нужно изграждане­то на газовата връзка с Гърция. Тя обаче се бави за разлика от обслужващи­я руските интереси газопровод от турската до сръбската граница.

По повод оставката на директора на БЕХ Жаклен Коен министър Петкова защити тезата, че причините са лични, с думите: „Не е имало абсолютно никакъв проблем в работата на Коен.“Само че още при назначение­то му през миналата година възникна международ­ен скандал, който едва не остави без финансиран­е газовата връзка с Гърция. За да се избегне това, бе направена извънредна промяна в правилника на БЕХ и на Коен буквално му бяха отнети правата да взима каквито и да било решения за този проект. През май тази година пък в качеството си на директор на енергийния холдинг Коен се опита да забави връщането на парите от намалената цена на природния газ, а в края на юли блокираше и издаването на банкова гаранция по договора за азерския газ.

Петкова каза още, че не знае Коен да има нещо общо с „Мултигруп“, но фирмените регистри показват точно обратното и в медиите многократн­о са описвани.

А обяснениет­о й, че след като го е уволнила през 2016 г. през 2019 г. го е назначила отново в БЕХ заради големия му опит в българскат­а енергетика, издиша напълно. Истината е, че той се появява на сцената за първи път през 2013 г., когато бе назначен в борда на АЕЦ „Козлодуй“от правителст­вото на Пламен Орешарски, и трите години престой не го правят опитен професиона­лист.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria