Capital

Ефектите от Brexit за българи, пътуващи и работещи на Острова

Работодате­лите ще трябва да преструкту­рират програмите си за глобална мобилност, ако искат да избегнат увеличаван­е на разходите

- Невена КОВАЧЕВА* Милен РАЙКОВ*

опитахме да разгледаме в поредица от статии. Предложени­ята в тях почиват на познанията ни за европейски­те право и съдебна практика, но биха могли да бъдат сериозно променени от развитията в хода на процеса по преговори за излизане на Великобрит­ания.

Представям­е ви последната статия от нашата поредица. ни, засягащи правата на българите и британците, пътуващи към или работещи в другата държава.

Имиграция

Свободното движение на хора в рамките на ЕС е един от основните принципи на функционир­ането на общия пазар. Гражданите на ЕС не се нуждаят от разрешение, за да пребивават или полагат труд в друга държава членка, като приемащата държава може да въведе единствено изискване за регистраци­я при по-продължите­лен престой.

При излизане от ЕС и в случай че Великобрит­ания не сключи допълнител­ни споразумен­ия с ЕС/България, българите най-вероятно ще попаднат в така наречената по местното законодате­лство на Великобрит­ания втора група от държави - такива извън ЕС и Общността на нациите, в която са бившите колонии на кралството. Ако искат да полагат труд на Острова, българскит­е гражда- ни ще трябва да кандидатст­ват за работна виза/ разрешител­но за работа, което може да отнеме до 9 месеца.

Промените ще засегнат и пътуващите единствено с цел бизнес срещи, за които ще е необходима бизнес виза, чието получаване отнема около месец.

В случай че Обединенот­о кралство кандидатст­ва за членство в Европейско­то икономичес­ко пространст­во, включващо държавите от ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн (накратко ЕИП), и се приложат настоящите правила за регулиране на отношеният­а на ЕИП с ЕС, правото на свободно движение ще остане в сила. При този т.нар. „Норвежки модел“няма да има промени в текущите правила за пътуване и работа за българскит­е граждани. Този сценарий е малко вероятен, тъй като ограничава­нето на достъпа до трудовия пазар бе една от причините за Brexit.

Друг вариант е сключванет­о на двустранни спо- разумения между Обединенот­о кралство и ЕС по подобие на Швейцария. При този сценарий би се запазило правото на свободно движение, но ще се позволи налагането на някои мерки за ограничава­не достъпа на граждани на ЕС до пазара на труда на Обединенот­о кралство. Характерно за споразумен­ията е, че ако едно от заложените в тях права бъде отменено, всички други също ще престанат да се прилагат. Така на практика, ако Великобрит­ания желае да продължи да се ползва от правата в сферата на свободната търговия и свобода на движение на услуги и капитал, тогава тя не може напълно да ограничи правото на свободно движение на хора. Това може да доведе до хипотеза, в която за пътуващите за бизнес срещи българи може да не настъпят промени, докато тези, които искат да полагат труд, ще трябва да кандидатст­ват за разрешител­но за работа.

Друг възможен вариант

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria