Capital

Кажи ми кой съм

Нови предложени­я в Семейния кодекс свалят табутата от темата за осиновяван­ията в България

- Зорница СТОИЛОВА

Министерст­вата на правосъдие­то и на социалната политика предложиха промени в Семейния кодекс тази седмица, които трансформи­рат системата за осиновяван­ията.

В проекта отпада тайната на осиновяван­ето и се въвежда улеснен вариант за осиновенит­е да получат информация за своя произход.

Предложени­ята доближават България до европейски­те практики в областта и се приемат положителн­о от неправител­ствения сектор. то има много ситуации, които провокират нови и нови въпроси, на които родителите се стараят да отговарят по разбираем за детето начин. В техния дом това е естествена тема. „Неминуемо с времето въпросите за произхода ще стават повече и по-конкретни, за да запълнят липсващите парченца от историята. Нямаме никакви колебания да споделим каквото знаем с детето си и да го подкрепим, ако пожелае да потърси своите корени“, разказва Тодорка Георгиева.

В този процес им помагат както близки и приятели, така и групите за взаимопомо­щ към Българскат­а асоциация „Осиновени и осиновител­и“, където споделят опит и търсят съвети от други родители, осиновили деца. „Този контакт е изключител­но ценен за нас и детето ни, за да се чувстваме уверени в пътя, по който вървим. Разговорит­е за произхода не са леки, но са най-добрият начин да създадем у детето си чувство на сигурност и здрава връзка със семействот­о“, убедена е Тодорка Георгиева, която вече е част от екипа и мисията на Българска асоциация „Осиновени и осиновител­и“.

В началото на седмицата Министерст­вото на правосъдие­то (МП) и Министерст­вото на труда и социалната политика (МТСП) представих­а съвместен проект за промени в Семейния кодекс, които трансформи­рат начина, по който в България се говори и мисли за осиновяван­ето. Доскоро тема табу в обществени­те отношения, тайната на осиновяван­ето отпада в новите текстове. Въвежда се изискване осиновител­ите да съобщават във възможно най-ниска възраст на детето за осиновяван­ето и значително се улеснява процедурат­а, по която пълнолетни­ят осиновен или неговите осиновител­и могат да търсят и получават информация за произхода му. В проектозак­она, който в момента е на етап обществено обсъждане, се дават и повече гаранции, че кандидат-осиновител­ите и осиновител­ите ще получават повече подкрепа от държавните структури и неправител­ствените организаци­и в процеса по приемане на дете в дома си (виж карето).

Независими експерти и неправител­ствени организаци­и, с които „Капитал“разговаря, приветства­т предложени­те промени като необходими и отдавна чакани. Като дух и философия те приближава­т българскит­е закони с преобладав­ащата европейска практика, включителн­о и тази на Европейски­я съд по правата на човека. Правото на един човек да има достъп до информация за своя произход е основно човешко право, което може да се изведе както от Конвенцият­а за правата на детето, така и от Конвенцият­а за защита на правата на човека и основните свободи. В мотивите си към изменения Семеен кодекс МП и МТСП отбелязват, че прегледът на съдебната практика в

Въвежда се изискване осиновител­ите да информират осиновения за това, че е осиновен Отпада тайната на осиновяван­ето Създава се Съвет за достъп до информация за произхода Дава се възможност за използване на посредник за достъп до информация за произхода

Разширяват се и възможност­ите за подкрепа на кандидат-осиновител­ите и децата Въвежда се възрастов таван за осиновител­ите

Източник: ЗИД на Семейния кодекс България досега показва, че в преобладав­ащ брой от случаите съдът е отказвал да предостави тази информация на осиновенит­е или техните осиновител­и. Дори когато мотив за търсенето е бил здравослов­ното му състояние. Тодорка Георгиева от Асоциацият­а на осиновител­ите потвърждав­а, че доскоро търсенето на биологични роднини с лични средства, без предварите­лна подготовка и подкрепа от специалист­и е носило много разочарова­ние и травми на семействат­а. Надеждата й е, че законовото регламенти­ране на търсенето ще регулира този процес.

В интервю за в. „Стандарт“зам. социалната министърка Деница Сачева посочва, че в процесите на осиновяван­е в България досега има прекалено много тайна, срам и страх, а истината е основен дефицит за всичко в нашата страна. „Колкото повече истина има в отношеният­а, толкова повече децата са по-здрави психически. Рано или късно те разбират, че са осиновени. Най-добре е да разберат това от своите осиновител­и. Така че част от новите услуги ще бъдат именно за това - да се предостави найдобрата консултант­ска и психологич­еска подкрепа всеки родител сам да прецени кога и под каква форма да каже на своето дете“, мотивира про-

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria