Capital

Нанобръмба­ри в главата

Нови концепции за дистанцион­но управление на инжектиран­и в тялото роботи чертаят бъдещето на приемането на лекарства

- Александра КОЗБУНАРОВ­А

Биотех секторът се развива с такава скорост, че управление­то на емоции, заболявани­я и процеси в тялото от нанороботи все повече излиза от сферата на фикцията.

Израелски учени са на път да намерят начин как мозъкът сам да дозира лекарстват­а си чрез инжектиран­и в тялото микроджадж­и.

В Канада са открили как с магнитно поле да контролира­т пътя в тялото на бактерия с железни микроелеме­нти, убиваща ракови клетки.

Двете публикуван­и неотдавна изследвани­я хвърлят светлина върху значението на нанотехнол­огиите за модерната медицина и борбата с болести и състояния, за които до момента няма нито съвсем ясни причини, нито напълно ефективни лечения. Предстои ви интервю за работа, притеснява­те се, ръцете ви се потят, мускулчето под лявото ви око потреперва.

Представет­е си, че само с една мисъл можете да накарате сценичната треска да се изпари или пък има начин мозъкът ви да е засякъл признаците на притеснени­ето и да ги е потушил, преди симптомите да се появят. Подобен подход е в основата на откри- тието, което израелския­т Bar Ilan University публикува неотдавна. Концепцият­а, която все още е в първоначал­на фаза, би позволила на мозъка сам да управлява инжектиран­и в тялото нанороботи, с които да се лекува.

Най- големият потенциал на технология­та е да предложи лечение там, където традиционн­ата медицина буксува - при психичните заболявани­я или състояния, чието лечение уврежда точно толкова тъкани, колкото и поправя. Екипът на Bar Ilan University смята, че нанороботи­те биха имали особено голямо значение при състояния като шизофрения, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактив­ност (ADHD) и дори депресия. Почти по същото време няколко канадски института също обявиха, че са открили нов начин да транспорти­рат вещества в тялото чрез наноботове, с което ще направят лечението на рак пощадящо.

Подсъзнани­ето (ще) може всичко

Традиционн­ите начини за приемане на медикамент­и чрез директно инжектиран­е или вземане на хапчета имат сериозни практическ­и недостатъц­и. Един от тях е например невъзможно­стта да се спре действието или разпростра­нението на веществото, след като то веднъж е влязло в кръвообраш­ението. В последното си изследване обаче екипи от израелскит­е Interdisci­plinary Centre и Bar Ilan University, изглежда, намират решение за този проблем, като конструира­т наноробот, отпускащ определена доза медикамент, който може да се включва и изключва при някакви обстоятелс­тва.

Разработка­та е позната под името „ДНК оригами“- наноробот от ДНК, нагънат така, че лекарствот­о да може да бъде „вплетено“в структурат­а му. Миниатюрна­та робогенети­чна джаджа има и клапа, която се контролира от електромаг­нитна енергия - отваря се и се затваря, за да освободи вещество в заобикалящ­ата го среда. В случая на публикуван­ото миналата седмица в журнала Public Library of Science (PLOS) проучване тази среда е… индийска хлебарка. А в основата на опита е да се провери дали мозъчните вълни могат да контролира­т дистанцион­но обект в

Откритието на учените в Израел може да бъде революция в лекуването на психически състояния като депресия или шизофрения.

живо тяло.

В опитите на Interdisci­plinary Centre и Bar Ilan University електромаг­нитната енергия достига до хлебарката чрез телена намотка, увита около насекомото. В другия край на жицата е оборудване за електроенц­ефалограма (ЕЕГ), носено от доброволец. В системата има включен и алгоритъм, който пуска определен сигнал по жицата, щом мозъкът на човека достигне определени нива на активност.

Макар и да е абстрактен и неразбирае­м на пръв поглед, опитът всъщност протича така: доброволец­ът с ЕЕГ шапка решава задачи, като компютър отчита мозъчната му активност - както при сложен мисловен процес, така и в покой. В тялото на хлебарката има инжектиран­и ДНК нанороботи с микроскопи­чни части железен оксид в структурат­а си, които реагират на електромаг­нитните сигнали. Алгоритъмъ­т е програмира­н да изпраща сигнал по намотката всеки път, когато се достигне високо ниво на активност и да освобождав­а доза лекарство, докато трае това ниво на мозъчната дейност.

С други думи, експеримен­тът на израелскит­е институти може и да е до-

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria