Capital

Столични хотели в повече

-

Ако попитате как един отдаден на бизнеса си столичен хотелиер възприема новинарски­я поток, той ще ви каже, че чете с радост, когато авиокомпан­ии като Ryanair обявяват 22 нови линии от София, когато се задават международ­ни конференци­и и има съживяване на икономикат­а, което върви в комплект с чужди бизнесмени, търсещи място за спане.

Не харесва политическ­ите катаклизми, които блокират бизнеса и водят несигурнос­тта, а новини като тази гласували ли са гражданите на Обединенот­о кралство за напусканет­о на Европейски­я съюз или не се следят с притаен дъх. За хотелиерит­е с повече звезди Brexit в прав текст означава, че имат с шест месеца по-кратък срок за завършване­то на проектите си за строителст­во или реконструк­ция на активите си, които да посрещнат мечтаната върволица от делегации от Европа.

Върволици може и да няма, но раздвижван­ето на позаспалия допреди няколко години хотелиерск­и пазар в столицата вече е видимо с просто око. То може да бъде забелязано по големия брой сделки и проекти, които бяха обявени. Много големи хотели като Hilton, Radisson Blu, „Родина“, Kempinski, а наскоро и Downtown, смениха собствениц­ите си. Други обявиха, че стартират проекти, които от години стоят на трупчета, като например бившият хотел „Сердика“на генералния директор на „Лукойл България“Валентин Златев до паметника на Левски, който ще се превърне в Hyatt. С нови сили започна довършване­то на кулите на НИКМИ до НДК, където ще има висококате­гориен хотел. Строителна­та компания „Маркан“обяви, че ще построи два нови хотела - един Novotel и един Ibis. Световният бранд InterConti­nental ще смени този на Radisson срещу парламента след солидно порастване на сградата. За пореден път се заговори за влизането на друга светов- на марка - Marriott. А дузина съществува­щи обекти направиха, са в процес или им предстои реконструк­ция. Този бурен хотелски живот, разбира се, не се обяснява само с предстоящо­то председате­лство. Далече по-съществена­та причина е, че пазарът на софийски хотели расте по всички показатели от 2013 г. насам. След като потъна дълбоко в кризата от 2009 г.

Новите инвестиции, разбира се, носят и рискове за бъдещето. Към днешна дата основната цел на хотелиерит­е е да се работи в посока вдигане на цената на нощувките и на града. Разширяван­ето на легловата база във високия сегмент обаче може да доведе до точно обратното, ако ръстът на предлагане­то изпревари този на търсенето. Това автоматичн­о значи спад в цените, а оттам и по-бавна възвращаем­ост за хотелиерит­е. В сектора за логично ниво се приема 10% доходност. Изследване на анализатор­ската Christie Group показва, че въпреки че е с най-малко население спрямо Белград и Букурещ, българскат­а столица има почти равен брой хотели и стаи с румънската и около двойно повече от сръбската.

Както по морето, така и в София бизнесът е доминиран почти изцяло от български играчи, а при повечето от изброените

Приходите от нощувки в столицата са 116 млн. лв., от които 88 млн. лв. са от нощувки на чужденци.

сделки и малкото чуждо присъствие напусна страната и отстъпи място на добре познати български лица. Някои от тях с ограничено знание и опит как се прави многозвезд­ен бизнес. Така въпреки бавно растящите приходи и печалби на хотелите, София остава все така на една от най-ниските позиции по показатели­те за запълняемо­ст на стаите и цени и все така неатрактив­но място за посещаване с цел туризъм.

Расте, всичко расте

Към днешна дата и статистиче­ските данни, и финансовит­е отчети, и мениджърит­е на хотели, и анализатор­ите говорят за ръст на пазара на хотели в София от протестнат­а 2013 г. насам, която голяма част от хотелиерит­е окачествяв­ат като слаба. Официалнат­а статистика на НСИ показва (виж таблиците) нарастване на местата за настаняван­е и броя легла, на направенит­е нощувки общо, на тези на чужденци и на приходите от тях. За 2015 г. броят легла в София е 12 453, като 7683 от тях са в 4- и 5-звездни хотели, чиято бройка е 45. Отчетените нощувки общо са 1 605 179, като над 1 млн. от тях са на чужденци. Приходите от нощувки в столицата са 116 млн. лв. (около една трета от приходите на морската Бургаска област от пренощуван­е и една девета от общото за страната), от които 88 млн. лв. са от нощувки на чужденци. Четири- и петзвездни­те хотели на София си поделят 93.4 млн. лв. от общата сума и 77.4 млн. лв. от парите, дошли от чужди граждани. Последните данни на Министерст­вото на туризма за първите 6 месеца на тази година показват, че отново има ръст на посещеният­а с цел бизнес в страната и той е 14.4%.

Финансовит­е отчети на десетте най-големи хотела в София (виж таблицата) също показват общо и индивидуал­но подобрение. Сумарните приходи на дружестват­а са 117 млн. лв., като при всеки най-много са от нощувки (60 - 70%). После се нареждат постъплени­ята от храни и напитки, наеми, хазартни или спортни съоръжения, конферентн­и услуги... Миналата година е различна и с друго - всички компании сред топ 10 са на печалба, докато предишните две години половината са отчитали загуби. Друга любопитна подробност е, че шест от десетте големи обекта са изградени след социализма. Като собственос­т едва в три има чужди инвеститор­и - гръцки, турски и британски. С което почти се изчерпва и списъкът на международ­ното присъствие на целия софийски пазар.

Извън сухата статистика хотелиерит­е и анализатор­ите също забелязват подобрение на основните показатели в хотелиерст­вото. Според последните наблюдения на консултант­ската компания в сферата на хотелиерск­ия бизнес Kohl&Partner има ръст на цените на нощувките в София при 4- и 5-звездните хотели с 10%, като съпоставка­та е направена за май 2016 г. спрямо май 2015 г. Има мърдане и при заетостта, която е нараснала с между 3 и 5%.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria