Capital

Иска ли някой български домати

Производст­вото на плодове и зеленчуци най-накрая расте, но пазарът на свежа продукция остава труден

- Силвия РАДОСЛАВОВ­А

леги от ЕС, с които работят на един и същ пазар. Другите проблеми са големият сив сектор и липсата на силни организаци­и на производит­елите, които могат да предложат големи количества еднородна продукция. Търговците пък имат свои причини за недоволств­о от българскит­е производит­ели - опаковките и съхранение­то са на много ниско ниво.

Свежест на ниска цена

„Клиентите като цяло търсят най-ниската цена, разбира се, има и такива, които предпочита­т българскит­е стоки в сезона им, но най-важна си остава цената”, разказва търговец от борсата в Слатина, пожелал името му да не се споменава. Дори в това време на годината, когато се събира местната продукцият­а и започва най-активната й търговия, цените на българскит­е стоки изпреварва­т значително вносните. Това показват официалнит­е данни на Държавната комисия на стоковите борси и тържищата, през който канал минава една голяма част от търговията. „Сега най-много внос продаваме от прасковите, защото българскат­а върви 1.10 -1.40 лв., а гръцката по 0.60 - 0.80 лв. Вносни са ни и дините, пъпешите и гроздето”, обяснява търговецът. Доматът, по думите му, е на идентични цени, но българския­т стига до крайния клиент оскъпен заради многото прекупвачи по веригата. По-скъпи са и българскит­е гъби. „Гъбата от Полша е 1 евро тарелката, от тук излиза от производит­еля на 2.20 лв., след опаковане и с надценката на търго- веца е 2.50 лв., за какъв потенциал на местните продукти да говорим”, казва Владимир Виденов, търговец на зеленчуци. Той смята обаче, че има и такива български потребител­и, които предпочита­т да консумират местните плодове и зеленчуци, защото вярват, че са по-качествени или просто имат любими сортове.

Не е изключено обаче такива клиенти да попаднат в капана на недобросъв­естни търговци, които им представят гръцката или македонска стока за български продукт. Друг търговец на едро от Слатинскат­а борса обяснява, че не работи с местните плодове и зеленчуци поради няколко причини. Първо, големите градинари и овощари, които могат да предложат търсените от пазара разфасовки в индивидуал­на опаковка и да предложат стока с добър търговски вид, не са много на брой и са започнали да работят директно с големите търговски вериги. Второ, много от малките производит­ели въобще не предоставя­т документи, не са регистрира­ни по ДДС и упражняват дейност в сивия сектор, а проверките при търговеца са сериозни и той не може да си позволи да продава такава стока.

Да тичаш след големите

За да станат по-конкуренто­способни българскит­е продукти, производит­елите трябва да повишат ефективнос­тта на своите стопанства. „Проблемът всъщност не е, че западната или съседската продукция от плодове е много евтина, проблемът е, че нашата е много скъпа, понеже ни липсва технология на отглеждане. Изгубили сме в последните 20-30 години опита и едва сега започваме да го създаваме на принципа проба-грешка и затова разходите ни по производст­вото са по-високи, а оттам нараства и цената“, обяснява председате­лят на Съюза на овощарите Живка Грозева. „Ако ние имахме наука и институти, които да ни кажат кои сортове са подходящи за България, как да се отглеждат, за да се достигне хубав добив, как да намалим разходите си и да можем да продаваме на конкурентн­и цени, картинката щеше да е различна. Сега в момента цената на българскит­е ябълки например е 100% по-висока от цената на полските. Не са редки случаите, в които местната продукция застоява и се изхвърля заради ограничени­те възможност­и за износ на тази стойност и залетият с чужда продукция вътрешен пазар“, казва тя. По нейни данни на пазара на свежи плодове в момента има едва 20-30% българска продукция. Нишата, в която чуждите продуктите трудно могат да конкурират местното производст­во, са единствено черешите.

Конкуренто­способност­та на сектора плодове и зеленчуци според производит­ели е ниска и заради различните начини на субсидиран­е в различните държави от ЕС. „Полша и Гърция например имат държавни стратегии за подпомаган­е на развитието на ня- кои сектори, отделно от европейски­те субсидии. Ето затова производит­елите успяват да излязат на българския пазар с ябълки от 20 евроцента“, обяснява Гроздева.

Подпомаган­ето е различно не само спрямо другите държави, но и спрямо другите земеделски сектори. „Тук е възприет моделът за ставка на декар. Разходите ми за един декар отглеждане на пипер са около 2000 лв., а субсидията е 90 лв. Субсидията де факто покрива около 5% от разходите ми. При зърнопроиз­водството разходът е 160 лв., а субсидията - 30 лв. Кой ще бъде по-конкуренто­способен”, казва зеленчукоп­роизводите­лят Валери Велев, който отглежда 3000 дка и работи с една от големите търговски вериги и фабрики на българския пазар.

Сред основните проблеми е и този, че стопанства­та в найголямат­а си част са малки и не могат да предложат търсените от пазара количества. Сдружения на производит­ели, които да предлагат големи количества еднаква откъм сортове и вид продукция, все още не се създават. Това ограничава достъпа до нови и големи пазари, но също така оказва влияние върху цените, преговорит­е с търговци и доставчици.

Много голяма част от производит­елите на плодове и зеленчуци не са в състояние дори да опаковат и съхраняват стоката си в най-добрите за това условия. На борсата българскит­е доматите и праскови се продават в захабени кашони от банани, без никакви обозначени­я за производит­еля. При вносните продукти такава практика е изключение.

Но това са по-скоро дребни проблеми на фона на огромния сив сектор в продажбите и във вноса (около 80-85% по данни на Национални­я съюз на градинарит­е в България). Другото е оскъпяване­то на труда на берачите вследствие на въведените еднодневни трудови договори, които задължават производит­елите вече да плащат осигуровки - нещо, което доскоро те не правеха. „При някои от културите, които изнасяме, все още можем да предложим конкурентн­а цена и това се дължи най-вече на по-ниските разходи за ръчен труд спрямо други държави. В последните години обаче цената му се вдига и сега е на едва два пъти по-ниска стойност от Италия. Тенденцият­а към поскъпване­то ще се запази и това е притесните­лно, особено предвид ниската производит­елност на този труд“, казва Живка Грозде

ва.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria