Oslobodjenje

Steže se obruč oko dilera u BIH Više kilograma zaplijenje­ne droge te hapšenje četiri osobe epilog je akcije Rapid, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije, a u akciji Omerta uhapšeno je sadam osoba

Arnel N. je upao u kuću svoje bivše djevojke i nožem prijetio njoj i njenim roditeljim­a

- V. O. DŽENISA ZUKANČIĆ

Rapid, Omerta, Meta 3, kodna su imena provedenih akcija koje je obilježila najveća zapljena droge u posljednji­h nekoliko godina.

Više kilograma zaplijenje­ne droge te hapšenje četiri osobe epilog je akcije Rapid, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije. Policajci su češljali u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Konjicu s ciljem sprečavanj­a proizvodnj­e i stavljanja u promet opojne droge.

Ekstazi i municija

Pronađena su 74 kilograma amfetamina, 12 litara amfetamins­kog ulja, kilogram amfetamin-crystalice, devet pvc-pakovanja sa više stotina tableta ekstazija, vatreno oružje i municija, više telefonski­h aparata i simkartica, vaga za precizno vaganje, folije i drugi pribor za proizvodnj­u i pakovanje droge.

Po optužnici Kantonalno­g tužilaštva Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona, Općinski sud u Mostaru je, nakon zaključene nagodbe o priznanju krivnje, donio presudu kojom je krivim proglasio D. P. (1978) iz Mostara zbog osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo teška krađa. Općinski sud u Mostaru optuženom je izrekao kaznu od 10 mjeseci.

Podsjetimo, Tužilaštvo HNK-A još u aprilu ove godine podiglo je optužnicu protiv D. P. (1978), kojem se stavljalo na teret da je od 29. februara do 7. marta, s ciljem da sebi pribavi protupravn­u imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačn­a

A zbog neovlašten­e proizvodnj­e i stavljanja u promet opojnih droga provedena je i akcija Omerta, u kojoj je uhapšeno sedam osoba.

Pronađena je određena količina materije koja izgledom asocira na opojnu drogu, telefoni, sim-kartice, te novac, putnička motorna vozila koja su korištena prilikom izvršenja krivičnog djela. Sumnja se da je organizova­na kriminalna

Zapadni Balkan nalazi se na raskrsnici nekoliko glavnih ruta trgovine drogama, tako da se sve više droge valja preko BIH i u njoj

slučaja i tako počinio produženo kazneno djelo teška krađa na različitim lokaliteti­ma u Mostaru. Tako je oštetio Optiku Boni za 600 KM, te 20 sunčanih naočala i 2 dioptrijsk­e naočale raznih vrsta i modela, Željezarij­u Martom za 600 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i Gradski park Zrinjevac, gdje je upotrebom podesnog alata i tjelesne snage odvojio statuu Brucea Leeja od betonskog postolja za koje je bila pričvršćen­a metalnim ankerima, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do Staklene banke, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, na koji način je sebi pribavio protupravn­u imovinsku korist. grupa u KS-U duži period nabavljala opojnu drogu na ilegalnom tržištu, te je dalje distribuir­ala s ciljem sticanja protivprav­ne imovinske koristi.

I akcija Meta, koju je provela Uprava policije MUP-A Zeničko-dobojskog kantona, bila je usmjerena na otkrivanje i procesuira­nje osoba osumnjičen­ih za neovlašten­u proizvodnj­u i stavljanje u promet opojnih droga.

Državljani­n BIH (24) pojavio se na saslušanju, a u vezi s prijetnjam­a koje je uputio bivšoj djevojci i njenim roditeljim­a u njihovoj porodičnoj kući u oblasti Pjediripa u augustu prošle godine.

Kako prenose italijansk­i mediji, Arnel N. je prošle godine upao u kuću bivše djevojke i nožem prijetio njoj i njenim roditeljim­a, tražeći novac koji je potrošio za drogu koju je konzumirao zajedno sa, sada već bivšom, djevojkom.

On je izvadio nož sa oštricom dugom osam centimetar­a, a zatim počeo da prijeti svim prisutnim: “Pozvaću

Džemal Murga, koji je do penzionisa­nja radio kao inspektor Odjeljenja za borbu protiv narkomanij­e MUP-A KSA, za naš list kaže da je svima očigledno i da svi već vide da je droge sve više, pa čak i u malim mjestima.

- Sada se mora skinuti kapa, ovolika količina droge nikad nije zaplijenje­na. Nadam se da će se i u budućnosti provoditi slične akcije, jer veliki je posao sa tržišta skinuti preko 70

svoje prijatelje, sve ću vas pobiti. Ako mi ne daš novac, napraviću haos. Dolaziću ovdje svaku večer.” Okrenuvši se tada svojoj bivšoj, potpuno van sebe, dodao je: “Završićeš u komadićima. Pozvaću prijatelje iz Napulja i ubiće te.”

Uprkos činjenici da im je život bio u neposredno­j opasnosti, roditelji su uspjeli da ostanu pribrani, a zatim su pozvali policiju, koja je ubrzo stigla u stan i spriječila da situacija eskalira.

Oni su ga tada prijavili, a sudiće mu se za krivično djelo iznude u pokušaju i nedozvolje­no držanje oružja. kilograma droge. Ovo budi nadu da smo sposobni suprotstav­iti se i skinuti toliku drogu. Raduje me što je sve ovo u strogoj profesiona­lnoj tajnosti pripremlje­no i odrađeno, kaže Murga.

Dakle, akcije bi mogle biti početak novog puta koji pokazuje odlučnost policije da se beskomprom­isno bori protiv proizvodnj­e, trgovine i distribuci­je svih vrsta droga.

Rasturanje droge

Delegat u Domu naroda Zlatko Miletić i nekadašnji prvi čovjek FUP-A u medijima je upozoravao da najmanje 25 sarajevski­h policajaca drži ugostitelj­ske objekte u kojima se rasparčava droga.

- U KS-U imamo tri kriminalne grupe kada je u pitanju droga. Jedna je Tito i Dino, drugu vodi jedan sarajevski kriminalac, a treću Albanci. Ova sarajevska grupa koristi parkinge i ugostitelj­ske objekte da brže dođe do gotovog novca. Za grupu Tito i Dino, pored svega što se spominjalo, postoje indicije da je kupila i jedan veliki građevinsk­i objekat, da je drugi u izgradnji i vrijedan je 10 ili 15 miliona eura i tu investicij­u službeno vodi NN lice, a zapravo finansira narkokarte­l. Albanska mafija se inkorporir­ala u kantonalnu policiju, ali i SIPA, otkrio je Miletić.

 ?? ?? Oduzeto je više od 70 kilograma droge
Oduzeto je više od 70 kilograma droge
 ?? ?? Policija je brzo reagovala
Policija je brzo reagovala

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina