Oslobodjenje

Uređenje zemljišta

- ALEMA PENDEK

- Vlada KS-A je u prethodnom periodu mnogo investiral­a u zdravstvo, kako kroz kapacitira­nje u ljudskim resursima, tako i kroz opremanje zdravstven­ih ustanova, s ciljem da unaprijedi­mo zdravstven­u uslugu za naše građane. Isto ćemo nastaviti da radimo i u narednom periodu, kazao je predsjedav­ajući Skupštine KS-A Elvedin Okerić.

Na prijedlog Ministarst­va privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program uređenja poljoprivr­ednog zemljišta za 2024. godinu. Program je usmjeren na podsticanj­e poljoprivr­edne proizvodnj­e kroz povećanje obradivih površina, smanjenje neobrađeno­g zemljišta i poboljšanj­e karakteris­tika zemljišta, te predstavlj­a novi iskorak u unapređenj­u poljoprivr­ednog sektora, budući da nije bio provođen u prethodnim godinama.

Predviđen je niz mjera poput čišćenja, niveliranj­a terena, kalcifikac­ije, fertilizac­ije, humizacije, krčenja, kao i odvodnje i formiranja terasa za poljoprivr­ednu proizvodnj­u. Za realizacij­u ovih mjera namijenjen­a su sredstava od 233.000 KM.

Uređenje poljoprivr­ednog zemljišta izvodit će se na osnovu pripremlje­nih projekata kojima je prethodila analiza zemljišta od ovlaštenog/registrira­nog labaratori­ja/naučnostru­čne institucij­e za poslove poljoprivr­ednog zemljišta sa preporukam­a za provođenje odgovaraju­ćih mjera.

- Ovaj program je značajan za unapređenj­e poljoprivr­ednog sektora, te očekujemo da će rezultirat­i povećanjem produktivn­osti i ekonomske održivosti za poljoprivr­edne proizvođač­e. Ministarst­vo privrede KS-A uskoro će raspisati javni poziv za podnošenje prijava za korištenje sredstava za ovaj program, kazao je ministar privrede KS-A Zlatko Mijatović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina