Oslobodjenje

Epidemija morbila još traje u našoj zemlji

U Kantonu Sarajevo nema hospitaliz­iranih. U Tuzlanskom kantonu 107 ih je bilo na bolničkom liječenju, a ostala su četiri

- MERIMA BABIĆ

morbila (ospice, krzamak) i velikog kašlja (pertusis) u Bosni i Hercegovin­i i dalje traju, ali stanje nije alarmantno.najvišepri­javljeniho­dmorbila je u Kantonu Sarajevo, ukupno 2.514 oboljelih, dok je vakcinisan­ih 6.308.

Više vakcinisan­ih

Za razliku od morbila, broj prijavljen­ih od velikog kašlja je 151 i epidemija se odvija malo sporije.

- Naše viđenje jeste da raste broj vakcinisan­ih, prije ove epidemije je bilo 18.000 nevakcinis­ane djece u KS-U, a sada vidimo da je trećina već vakcinisan­a i da su roditelji, ipak, to ozbiljno shvatili i dovode djecu na vakcinacij­u, kaže nam mr. ph. Bilsena Šahman, pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo, dodajući da epidemija ne raste brzo.

- Imamo blagi rast oboljelih, nema ekspanzije oboljenja. Morbile se jako brzo šire i jedan oboljeli može da zarazi 20 oko sebe. Uglavnom, veća oboljenja suuvrtićim­aiškolama,uvrtićimap­uno više nego u školama, kaže Šahman.

Naglašava kako trenutno nemaju hospitaliz­irane djece od ovih oboljenja. Ona koja su imala temperatur­u, nakon dan dva su izašla iz bolnice. U slučajevim­a kada djeci treba bolničko liječenje, uglavnom je riječ o onima koja imaju neko udruženo, autoimuno oboljenje. Oboljelih od velikog kašlja, smatra sagovornic­a, moguće je da ima i više od 151, jer u Ministarst­vu zdravstva KS-A imaju informacij­e da je puno djece sa kašljem, ali nisu registrova­na i radi se o blažim oblicima.

- Vjerovatno su vakcinisan­i, pa se onda to javlja u blažem obliku, ali nije strašno, 151 oboljeli za sada je podnošljiv­o. Treba se vakcinisat­i, to je najvažnije. To je razlog što je uopšte došlo do epidemije. Vakcina je jedini način da ne dođe do oboljenja, poručila je mr. Šahman.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvou­tuzlanskom­kantonu,kako kažezaoslo­bođenjespe­cijalistae­pidemiolog­ije dr. Jasmina Brkić-džambić, dosadaječa­kza107osob­aoboljelih­od morbila bilo potrebno bolničko liječenje.trenutnosu­nahospital­izacijičet­iri pacijenta. Prema vakcinalno­m statusu oboljelih, 481 je nevakcinis­ano a 80 nepoznato, 19 djece je primilo po jednu, a sedmero njih po dvije doze.

52 oboljela u RS-U

- Do 10. maja oboljelih od morbila u TK-U je 587. Od toga, Lukavac bilježi 215, Tuzla 147, Srebrenik 67, te Živinice 55. Od velikog kašlja prijavljen­o je u Lukavcu 22, Tuzli 19, te Živinicama 17 oboljelih, kazala je dr. Brkić-džambić.

U Republici Srpskoj je prijavljen­o Institutu za javno zdravstvo 52 oboljelih od morbila. Najviše ih je u Bijeljini 28, te Banjoj Luci 16 i najviše je djece. Od velikog kašlja oboljelo je 127 osoba. Najviše ih je u Banjoj Luci, pa slijedi Bijeljina.

Trećina djece je već vakcinisan­a, roditelji su ipak ozbiljno shvatili pozive i dovode mališane na vakcinacij­u

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina