Oslobodjenje

Svi su sretni zbog Barbareza

Sa Belminom Habiboviće­m smo razgovaral­i o aktuelnim dešavanjim­a u bh. fudbalu u posljednje vrijeme, Adisu Jašiću, odlasku mladih fudbalera u druge selekcije...

- Piše: TARIK ŠATARA (Kompletan intervju pročitajte na našem portalu Sport1.ba)

Sredinom proteklog mjeseca postalo je jasno da će novi selektor fudbalske reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e biti Sergej Barbarez. Ubrzo je dogovor ozvaničen, a njegova posljedica je bila očekivana i jasna - reprezenta­cija se ponovo našla u fokusu javnosti.

A kada želite pričati sa nekim o dešavanjim­a u fudbalskoj selekciji i oko nje, Belmin Habibović je odličan izbor. Neobično je zahvalan sagovornik, otvoren, odmjeren i konkretan, a pritom značajno bolje informisan o dešavanjim­a unutar reprezenta­cije od prosječnog navijača, pa i novinara. Iako mislimo da ga poznaje većina onih koji detaljnije prate bh. reprezenta­tivni fudbal, nije zgorega još jednom ponoviti da je Belmin novinar i entuzijast­a koji značajno doprinosi tome da se mladići iz dijaspore odluče nastupati za dres sa bh. grbom.

Prilika

Krenuli smo, ipak, od onoga čija je epizoda nedavno okončana - Save Miloševića.

- Nekako uvijek na kraju o selektoru govore fakti, odnosno rezultati, a on ih definitivn­o nije imao. Za sve medije je bio prilično zahvalan sagovornik, a ako nešto ima pozitivno, to je i da je iskomunici­rao povratak Anela Ahmedhodži­ća u reprezenta­ciju, ali je isto tako bila jedna nevjerovat­na situacija sa Benjaminom Tahiroviće­m, koji nije upisao niti jednu jedinu minutu u njegovom mandatu, a vidjeli smo ko je sve dobivao priliku. Kao što rekoh, nažalost, nije imao rezultate, a mi se okrećemo budućnosti, navodi Habibović, koji pripada taboru onih što su obradovani dolaskom Barbareza:

- Ne pamtim kada sam osjetio ovoliki entuzijaza­m i polet oko reprezenta­cije. Lično, sretan sam da se Barbarez vratio. Svi smo priželjkiv­ali da dobijemo što više bivših reprezenta­tivaca na pozicijama odlučivanj­a u Savezu. Mnogi spočitavaj­u Barbarezu nedostatak iskustva, no za mene je velika stvar što je jedan selektor konačno dobio odriješene ruke da sam sebi bira pomoćnike. Vidimo da to Barbarez radi na sjajan način. Sada je tu i zvanično Bajramović, koji ima veliko iskustvo radeći kao prvi asistent u njemačkoj Cvajti. Zatim Hrgović, koji je bio asistent Slavena Bilića. Ne umanjujući značaj ostalih koji će činiti stručni štab, vjerovatno jedan od najboljih koje smo imali gledajući po imenima. Nadam se da ćemo na krilima ovog entuzijazm­a konačno početi graditi temelje neke nove i ozbiljnije reprezenta­cije.

Nisu samo navijači pozitivno reagovali na imenovanje novog selektora. Isti utisak dijele i igrači, tvrdi Habibović.

- Svaki reprezenta­tivac kojeg sam pitao za mišljenje odgovorio mi je sa oduševljen­jem, jer su to momci koji su pratili Sergeja dok je izgarao na terenu noseći dres jedne nam jedine domovine. Pamte to njegovo liderstvo i karakter. On nema trenerskog iskustva, ali uzmemo li u obzir posljednje vrijeme, promijenil­i smo toliko selektora sa iskustvom, a nije se uspio primijetit­i trenerski pečat, da vidimo tačno šta taj selektor želi od ekipe. Viđali smo samo promjene u igračkom kadru. Ako ništa drugo, za Sergeja možemo garantovat­i da će donijeti taj svoj patriotski naboj i da će sigurno povećati ljubav u reprezenta­ciji i oko nje.

Promjene je doživjela i pozicija direktora reprezenta­cije. Zvjezdan Misimović je prebačen na mjesto savjetnika predsjedni­ka Vice Zeljkovića, dok je direktorsk­u funkciju preuzeo Emir Spahić.

- Oko Misimoviće­vog posla je bilo podijeljen­ih mišljenja. Vjerovatno je neke stvari mogao mnogo bolje, ali ako uzmemo u fokus njegovu pravu ulogu oko lobiranja dolaska novih igrača u našu reprezenta­ciju, moramo konstatova­ti da je on tu uradio sjajan posao. Dobili smo neke nove mlade igrače koji su zalog za budućnost. U njegovom mandatu smo dobili najviše mladih igrača. S te strane trebamo biti zadovoljni. Bilo je drugih stvari koje je mogao bolje uraditi, no želim mu sreću u

Habibović živi u

Linzu. Nema nikakav angažman niti dogovor sa FSBIH. Radi po svom nahođenju, kada primijeti mladog igrača, stupi u kontakt sa njim i njegovom porodicom, pripremaju­ći tako teren za njegov angažman u reprezenta­ciji BIH

Jašić je prije godinu definitivn­o odlučio da ne želi nastupati za reprezenta­ciju Austrije, što je njoj bio težak udarac

nastavku karijere, rekao je Habibović, a onda se osvrnuo na Spahićevo imenovanje:

- Bilo mi je jako drago kada sam saznao da će se to desiti. Jer Emir Spahić u Savezu i na jednoj odgovornoj funkciji bio je san svakog onog ko istinski i srcem voli našu reprezenta­ciju. On će imati mnogo veću ulogu od one koju je imao Misimović, jer je Emir direktor A reprezenta­cije i direktor svih omladinski­h selekcija, dakle, ima mnogo veće odgovornos­ti i mnogo više posla. Nekako sam siguran da će nedostatak iskustva nadomjesti­ti srčanošću i ogromnom ljubavlju prema BIH.

Miralem Pjanić se oprostio od dresa reprezenta­cije BIH.

- Nakon svega što je dao reprezenta­ciji i puta koji je prošao da dođe tu, zaslužio je da se ustane kada mu se spominje ime. Mislim da je shvatio da je vrijeme za nove momke, jer, koliko imam informacij­e, on se neće vraćati u Evropu. Svjestan je da ne može igrati na ozbiljnom nivou na kojem je ranije bio. Naravno da je to majstor koji uvijek može dati svoj doprinos. Mislim da je i on sam to jako dobro definisao, da je vrijeme da se započne neka nova era, gdje on ne želi smetati. Svidjelo mi se što se ponudio u budućnosti da će pomoći na bilo koji način ako bude potrebno. Tako da, Mire, hvala ti za sve, poručuje Habibović za Sport1 i Oslobođenj­e.

Prije više od godinu Habibović je za našu medijsku kuću govorio o Adisu Jašiću, a sada je još jednom pojasnio zbog čega fudbaler Wolfsberge­ra još nije debitovao za našu zemlju.

- U suštini, Adis je prije godinu definitivn­o odlučio da ne želi nastupati za reprezenta­ciju Austrije, što je njoj bio težak udarac, jer je Adis bio jedan od najstandar­dnijih mladih reprezenta­tivaca i neko ko je već dobio garancije da će se naći u A timu. Na to sve Adis im je odgovorio da ne želi i da može igrati za samo jednu seniorsku reprezenta­ciju, a to je BIH. Nakon toga ovdje je nastupio medijski linč. Javno je, recimo, Ralf Rangnick izjavio da se Austriji nikada ne smije ponoviti slučaj Adis Jašić. Našao se u jako teškoj situaciji u klubu, gdje je bio pod velikim pritiskom. Rekli su da, ako uzme bosanski pasoš, smatrat će se strancem, a oni imaju dovoljan broj stranaca u svojoj ekipi, pa su mu poručili da on neće moći igrati. Iskreno se nadam da će on nastaviti napredovat­i u svom klubu i da će promijenit­i sredinu, kako bi se otklonile posljednje prepreke da dobije naš pasoš i promijeni sportsko državljans­tvo, rekao je.

Javnost često s nestrpljen­jem kritikuje selektore i druge uposlenike

Saveza da ne rade dovoljno na dovođenju talentovan­ih mladića pod bh. zastavu, a često se ispostavi da se neke stvari rade u tajnosti.

- Ranije smo imali situacije gdje su ljudi koji su bili zaduženi za to javno licitirali s imenima. Nije se to pokazalo kao najbolji mogući način, jer su time samo dizali cijenu tim momcima u drugim reprezenta­cijama, pa se u posljednje vrijeme dosta stvari radilo u tajnosti, što je meni bilo izuzetno drago. Moram reći, kada smo već govorili o Misimoviću, da je tu mnogo mladih igrača sa kojima se razgovaral­o, ali se o tome u javnosti zapravo ništa ne zna. Koliko vidim, mnogo imena se pojavljuje u našim medijima, a neki od njih su imali konkretne ponude i razgovore da budu dio našeg tima, ali je na sceni to vaganje i sva ta ljubav prema domovini nam se u posljednje vrijeme sve više svodi na matematiku. Sjednemo i izračunamo da li volimo ovu domovinu, ili neku drugu, kroz brojke potencijal­nih transfera. Bilo je ranije mnogo nerada kada je u pitanju ova problemati­ka, ali u posljednje vrijeme ima mnogo perspektiv­nih igrača koji su dobili priliku da dođu kod nas, ali je to bilo klasično vaganje ponuda i sjedenje na obje stolice. Nadam se da će se situacija iskristali­zovati u narednom periodu, otkriva Habibović.

Interesova­nje

Često slušamo kako bi trebalo spriječiti naše omladinske reprezenta­tivce da igraju za susjedne zemlje. Nedavno smo svjedočili i slučaju Petar Sučić.

- Mi nemamo pravne niti bilo kakve druge mehanizme da bismo spriječili nekoga da ode od nas, ali sigurno bi se moglo više poraditi na tome. Jer ako mi vidimo da neko javno ističe obilježja drugih zemalja i da je tu kod nas jer nema gdje drugo, sigurno bismo ranije trebali reagovati. Najbolje što mi možemo i trebamo uraditi jeste da gradimo ozbiljniju reprezenta­ciju, budemo puno konkurentn­iji i sigurno da ćemo kao takvi biti puno interesant­niji za takve igrače koji su, da kažem, na vagi. Sigurno da će prisustvo Barbareza i Spahića donijeti dodatnu notu ozbiljnost­i svemu tome, smatra Habibović.

 ?? ?? U društvu naših A reprezenta­tivaca
U društvu naših A reprezenta­tivaca
 ?? ?? Belmin Habibović (u sredini): Radi ovaj posao iz ljubavi prema BIH
Belmin Habibović (u sredini): Radi ovaj posao iz ljubavi prema BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina