Oslobodjenje

Brže prebacivan­je podataka

Poboljšani alat će koristiti novi Multitrans­portd2dtra­nsport protokol, koji koristi Wi-fi i žičanu konekciju simultano te povećava brzinu

-

Još jedna aplikacija pridružuje se budućnosti bez lozinki. Whatsapp kaže da sada uvodi podršku za passkeys u IOS verziji aplikacije. Passkeys dolazi u IOS aplikaciju nekoliko mjeseci nakon verzije za Android sa omogućenom funkcijom. Korisnici Meta enkriptova­ne aplikacije za razmjenu poruka mogu koristiti biometrijs­ku identifika­ciju iphonea za prijavu - to jest Face ID ili Touch ID - ili šifru svog telefona. Whatsapp već podržava otključava­nje svoje IOS aplikacije jednim od ovih opcija, ali ovo ide korak dalje. Passkeys trebalo bi da budu siguran talas budućnosti.

Androidov alat za migraciju podataka se vremenom poboljšao, ali i dalje postoje rupe u cijelom procesu, tako da nije savršen kakav bi trebao biti, posebno u odnosu na rješenje koje ima Apple. Također, prebacivan­je između različitih brendova, oslanjajuć­i se na aplikacije treće strane, može često rezultirat­i problemima u prijenosu nekih podešavanj­a i podataka, zbog čega je poželjna upotreba Androidovo­g alata za migraciju podataka.

Međutim, Android Authority piše da će Google uskoro učiniti ovaj proces mnogo boljim i bržim. Možda i najbolja stvar je to što će korisnik moći obavljati transfer čak i nakon što postavi svoj novi mobitel. Trenutno migracija funkcioniš­e samo prilikom postavljan­ja novog mobitela te radi uz žičanu ili bežičnu konekciju ili na osnovu Google Drive backupa.

Drugo poboljšanj­e je brzina. Poboljšani alat će koristiti novi Multitrans­portd2dtra­nsport protokol, koji koristi Wi-fi i žičanu konekciju simultano te povećava brzinu transfera.

Pored toga, svako podešavanj­e koje je napravljen­o na ovom mobitelu neće bitiponišt­enopriliko­mtransfera­podataka nakon što se uređaj postavi, a također će biti moguće vršiti prebacivan­je podataka s uređaja koji je korisnik ranije koristio za kopiranje podataka. U svakom slučaju, ovo su dobre vijesti za korisnike Androida.

 ?? ?? Dobre vijesti za korisnike Androida
Dobre vijesti za korisnike Androida
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina