Oslobodjenje

Ozbiljno upozorenje Irana

Iran je najavio promjenu nuklearne doktrine ako se osjeti ugroženim od Izraela

-

Iran će morati promijenit­i nuklearnu doktrinu bude li ga Izrael ugrozio, rekao je savjetnik iranskog vrhovnog vođe Kamal Harazi i izazvao zabrinutos­t zbog iranskog nuklearnog oružja.

“Nismo planirali izradu nuklearne bombe, ali ako opstojnost Irana bude ugrožena, nećemo imati izbora nego promijenit­i našu vojnu doktrinu”, rekao je Harazi, objavila je Iranska studentska novinska mreža, dodajući da je Teheran već dao do znanja da ima potencijal za izradu takvog oružja, piše Reuters.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei zabranio je razvoj nuklearnog oružja fetvom ranih 2000-ih, kada je izjavio da je gradnja i skladišten­je nuklearnih bombi pogrešno, a njihova upotreba je haram (vjerski zabranjeno). “Iako ima nuklearne tehnologij­e, Iran ih odlučno izbjegava”, rekao je.

No, 2021. tadašnji je iranski ministar obavještaj­nih službi rekao da bi pritisak Zapada mogao natjerati Teheran da poradi na nuklearnom oružju.

“U slučaju da cionističk­i režim napadne naše nuklearne objekte, nećemo se više ustručavat­i”, dodao je Harazi, prenosi Hina.

U aprilu su Iran i Izrael dosegli najviši nivo napetosti, pri čemu je Teheran direktno lansirao 300-tinjak projektila i bespilotni­h letjelica na Izrael kao odmazdu za nepotvrđen­i napad Izraela na kompleks iranske ambasade u Damasku, u kojem je bilo žrtava. Iran je posljednji­h godina razvijao nuklearne objekte, tvrdeći da služe isključivo u civilne svrhe, a 2015. je potpisao nuklearni sporazum kojim se drastično ograničava obogaćivan­je uranija i daju ovlasti Međunarodn­oj agenciji za atomsku energiju (IAEA) za provedbu strogih provjera.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina