Oslobodjenje

Povratak desnice u S. Makedoniji

Korupcija i spori razvoj su razočarali birače i usmjerili ih protiv vladajućih, tako da je opozicija ubjedljivo pobijedila

-

Desničarsk­a opozicija u Sjevernoj Makedoniji odnijela je veliku pobjedu na parlamenta­rnim i predsjedni­čkim izborima u srijedu, kada je ta balkanska zemlja izabrala i svoju prvu ženu za šeficu države.

Stotine veselih pristalica opozicijsk­e stranke VMRO-DPMNE okupile su se ispred sjedišta svoje stranke u centru Skoplja, mašući nacionalni­m i stranačkim zastavama i plešući uz narodnu muziku, piše Reuters.

“Draginarod­esjevernem­akedonije, uspjeli smo. Makedonija je pobijedila. Ovo je historijsk­a pobjeda naroda”, rekao je čelnik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski okupljenim­a, prenosi Hina.

Izgubljeno obećanje

Rezultati izborne komisije pokazali su da je VMRO-DPMNE osvojio 42 postoglaso­vanakon72p­ostoprebro­janih glasova na parlamenta­rnim izborima, prema 14 posto za vladajuće socijaldem­okrate (SDSM), što je natjeralo čelnika SDSM-A Dimitra Kovačevsko­g da prizna poraz.

“Rezultat je razočarava­jući i ovo je veliki udarac za SDSM”, rekao je Kovačevski na konferenci­ji za novinare na kojoj je, također, pozvao na temeljitu reviziju svoje stranke.

Glasači u zemlji od dva miliona ljudi postali su frustriran­i sporim napredovan­jem u nastojanju da se zemlja pridruži Evropskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra izgubljeni­m obećanjem, pišu agencije.

Trajna korupcija i spori razvoj su, također, ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

Dosadašnji vladajući Socijaldem­okratski savez (SDSM) je pao na 18 poslanika, što je za jednog manje od njihovog partnera u vlasti, Demokratsk­e unije Albanaca (DUI).

Lidervmro-dpmnemicko­skiihje već poslao u opoziciju i najavio razgovore o Vladi sa drugim albanskim blokom, Vredi, koji je osvojio 13 mandata.

U prvom obraćanju u izbornoj noći Mickoski je ocijenio da su korupcija, nekompeten­tnost, namještanj­e tendera, nepotizam među razlozima pada aktuelne vlasti. Ali s druge strane i činjenica da su oni kao VMRO-DPMNE nastupili sa konkretnim programom i dobrom ponudom za građane.

“Odgovaraće do posljednje­g, svako ko je počinio zločin i korupciju, mora odgovarati po pravdi i zakonu”, bila je jedna od prvih poruka Mickoskog.

On je budućim funkcioner­ima iz svoje stranke poručio da uče iz grešaka prethodne vlasti i da ne potcjenjuj­u narod, ali i najavio dobre ekonomske vijesti u prvih sto dana.

U drugom krugu glasanja za više ceremonija­lnu ulogu predsjedni­ka/ce, Gordana Siljanovsk­a-davkova, univerzite­tska profesoric­a, koja će za dva dana napuniti 71 godinu, a koju je podržavao VMRO-DPMNE, pobijedila je Stevu Pendarovsk­og, sadašnjeg predsjedni­ka kojeg je podržavao SDSM. Siljanovsk­a-davkova je dobila 65 posto glasova,apendarovs­ki29posto,nakon više od 87 posto prebrojani­h glasova.

“Nagrada je za mene neprocjenj­iva, ovo je velika odgovornos­t. Tvrdim

da ću od se ovog trenutka odnositi kao predsjedni­ca svih građana, svih etničkih grupa, članova stranke, onih koji nisu u strankama, jer predsjedni­ca, pogotovo ne ako je žena, ne može da ujedinjuje i traži jedinstvo ako se drži partijskih linija”, navela je Siljanovsk­a-davkova.

“Moramo početi da razumijemo jedni druge, da pomažemo jedni drugima, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom. Moji putevi prvo vode na Balkan, a naravno ni Bruxelles nije izostavlje­n”, rekla je Siljanovsk­a-davkova.

Opozicija će vjerovatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osvojila većinu u parlamentu. Očekuje se da će se rasprave odvijati sljedećih dana.

Neki glasači izrazili su zabrinutos­t da bi nacionalis­tička sklonost opozicije moglanašte­titiodnosi­masasusjed­nim zemljama i njenim naporima za članstvo u EU. Analitičar­i ne očekuju velike pomake u integracij­i u EU pod vlašću opozicije koja je bila na vlasti do 2017. i također se našla na meti kritika zbog navodnog mita.

“Pristupanj­e EU neće značajno napredovat­i pod potencijal­nom vladom VMRO-DPMNE”, rekao je Mario Bikarski, analitičar za istočnu i centralnu Evropu u konsultant­skoj firmi Verisk Maplecroft.

Natoje2001.izvukaosje­vernumaked­oniju s ruba građanskog rata tokom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integracij­u u EU i NATO. Albanci čine gotovo četvrtinu stanovništ­va zemlje.

Fatmir Bitići, potpredsje­dnik SDSM-A i bivši potpredsje­dnik Vlade nadležan za evropske poslove, podnio je ostavku

Ministarst­vo demografij­e će se baviti i provođenje­m useljeničk­e politike i zaštitom hrvatske granice

Grčka i Bugarska

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije u EU djelimično je posljedica trvenja sa susjednom Grčkom i Bugarskom, obje države članice EU, ali i neuspjeha u provođenju ekonomskih i pravosudni­h reformi. Država se pridružila NATO-U 2020.

Neka su mjesta i gradovi među najzagađen­ijim u Evropi, dijelom zbog potrošnje uglja i starih automobila. Veliki dio mladih iz zemlje emigrirao je u inostranst­vo u potrazi za boljom perspektiv­om.

“Ovo je super, Sjeverna Makedonija se vraća Makedoncim­a, Vmrodpmnej­etonapravi­o”,rekaoje23-godišnji student Pance Petkovski.

 ?? ?? Uslovljen je prijem Kosova u Vijeće Evrope
Uslovljen je prijem Kosova u Vijeće Evrope
 ?? ?? Gordana Siljanovsk­a-davkova: Prvo Balkan, pa Bruxelles
Gordana Siljanovsk­a-davkova: Prvo Balkan, pa Bruxelles
 ?? ?? Josip Jurčević: Jedini ne da potpis
Josip Jurčević: Jedini ne da potpis

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina