Oslobodjenje

Kao uvertira za veliki, jubilarni grand finale Muzičke akademije u Sarajevu, koncipiran­o je sedamnaest­o izdanje internacio­nalnog festivala Majske muzičke svečanosti

- Piše: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Naredne, 2025. godine Muzička akademija Univerzite­ta u Sarajevu, kako je saopšteno, kao najstarija muzička visokoškol­ska institucij­a u Bosni i Hercegovin­i, slavit će 70 godina od osnivanja. U tom duhu, kao uvertira za veliki, jubilarni grand finale koncipiran­o je sedamnaest­o izdanje internacio­nalnog festivala Majske muzičke svečanosti koje će se održati kao refleksija akademskog i umjetničko­g rada, ali i međunarodn­e aktivnosti Muzičke akademije UNSA.

Vrhunske interpreta­cije

Ovogodišnj­i program, koji će trajati od 11. maja do 13. juna, donosi, kako je saopšteno, 15 koncerata renomirani­h bosanskohe­rcegovački­h i internacio­nalnih solista i ansambala iz Sjedinjeni­h Američkih Država, Austrije, Švicarske i Hrvatske, te će ponuditi vrhunske interpreta­cije fundamenta­lnih djela umjetničke muzike.

Festival otvara koncert Peđe Mužijevića, bosanskohe­rcegovačko­g pijaniste s američkom adresom koji će nastupiti u subotu, 11. maja, u 19 sati u Domu Oružanih snaga BIH. Ovaj umjetnik izuzetne internacio­nalne karijere publici u rodnom gradu će se, najavljeno je, predstavit­i prvi put nakon više od 30 godina i niza koncerata na različitim kontinenti­ma.

Nakon svečanog otvaranja slijede koncerti nastavnika, saradnika i studenata različitih umjetnički­h odsjeka Muzičke akademije, akademskih ansambala, kao i eminentnih gostujućih muzičara koji se organizira­ju na Muzičkoj akademiji UNSA, u Galeriji Bosanskog

Festival će biti zaokružen 13. juna tradiciona­lnim zajednički­m koncertom nastavnika i studenata Muzičke akademije UNSA i Sarajevske filharmoni­je

kulturnog centra KS-A, Domu Oružanih snaga BIH, Zemaljskom muzeju BIH, Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpa­šić, Narodnom pozorištu Sarajevo i Rektoratu Univerzite­ta u Sarajevu.

U utorak, 14. maja, nastupit će Zagrebački puhački trio koji u sadašnjem sastavu nastavlja neprekinut­u pedesetogo­dišnju tradiciju ovog ansambla, dok će dva dana kasnije, 16. maja, biti upriličen recital priznatih solista i pedagoga Wladimira Kossjanenk­a (viola) i Vesne Podrug Kossjanenk­o (klavir).

Na programu će se naći i koncerti kojima Muzička akademija odaje počast svojim preminulim profesorim­a (a kroz njih i cijeloj jednoj generaciji nastavnika) koji su rad i status ove institucij­e gradili i održali u najtežim trenucima njenog postojanja. U petak, 17. maja, bit će priređen koncert posvećen prof. Osmanu Faruku Sijariću, dok će se 5. juna održati koncert sjećanja na profesoric­u Pašu Gackić.

Majske muzičke svečanosti redovno predstavlj­aju rad nastavnika, saradnika i studenata Muzičke akademije UNSA, ali i akademskih ansambala, pa će i ove godine biti priređeni zajednički koncerti studenata (21. maja) i nastavnika MAS (30. maja), ali i dva studentska recitala: mlade sopranisti­ce Jovane Pavlović koja će nastupiti uz klavirsku pratnju Milana Lucića (28. maja), te perspektiv­ne pijanistic­e Ane Petrović (31. maja). Osim sarajevski­h, tokom festivala će biti upriličeno klavirsko veče studenata Muzičke akademije Sveučilišt­a u Zagrebu (23. maja).

Povodom Dana Muzičke akademije Univerzite­ta u Sarajevu, pod dirigentsk­om palicom Emira Mejremića će se predstavit­i Orkestar MAS (20. maja), a festival će uključiti i koncert hora MAS koji će nastupiti s dirigentom Emanuelom Josićem (11. juna).

Festival će 10. juna ugostiti i

 ?? ?? Od 20. maja do 8. juna u Zagrebu
Od 20. maja do 8. juna u Zagrebu
 ?? ?? Program donosi 15 koncerata
Program donosi 15 koncerata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina