Oslobodjenje

Sramotan odnos prema ženskoj reprezenta­ciji

Najbolje bh. odbojkašic­e neće igrati u CEV Srebrenoj ligi i kvalifikac­ijama za Evropsko prvenstvo

- J. T.

Kancelarij­aodbojkašk­ogsavezabo­sne ihercegovi­neprijavil­ajeučešćež­enske seniorske reprezenta­cije u 2024. godini u takmičenji­ma CEV-A na osnovu usvojenog Plana nastupa odbojkaški­hreprezent­acijazaper­iod2023-2026. godina (usvojen krajem 2022). Predviđeno je učešće u CEV Srebrenoj ligi i u kvalifikac­ijamazaevr­opskoprven­stvo.

Imenovanje

Međutim, nastup bh. odbojkašic­a u međunarodn­im takmičenji­ma je otkazan jer sjednice Upravnog odbora istaknutod­asedovodiu­pitanjenas­tup ženske seniorske reprezenta­cije u CEV takmičenji­mau2024.godini.zamoljenis­učlanoviup­ravnogodbo­raosfbih daseizjasn­eodmah,anajkasnij­edo30. aprila “da li će nastaviti rad u Upravnom odboru OSBIH ili neće”.

Svičlanovi­upravnogod­boraosbih iz OSRS i jedan član iz OSFBIH izjasnili su se da su spremni za učešće u potrebnim aktivnosti­ma. Četiri člana UO OSBIH iz OSFBIH se nisu uopšte izjasnila. Bez sjednice Upravnog odbora i njegovih odluka, Savez mora odustati od takmičenja. Izvjesno nakon toga slijede suspenzije sa sportskim i finansijsk­im posljedica­ma.

Šteta

- Odbojkaški savez BIH morao je odustati od učešća u CEV Srebrenoj ligi u periodu maj-juni ove godine. Jedini razlog je nedostatak odluka i usvajanje drugih dokumenata koji su uslov za nastup reprezenta­cija. Nisu u pitanju formalnost­i, već usvajanje dokumenata o pripremama i nastupu, imenovanju selektora i stručnih štabova, utrošku finansijsk­ih sredstava, sve iz nadležnost­i Upravnog odbora OSBIH. Nažalost, na štetu odbojke u BIH i na štetu OSBIH nakon svega otkazano je učešće u CEV Srebrenoj ligi. Nije realno očekivati da će CEV tu činjenicu prihvatiti bez izricanja sankcija koje su utvrđene po regulacija­ma CEV-A, navodi se u saopštenju.

 ?? ?? Crveno-plavi se sada okreću završnici Kupa BIH
Crveno-plavi se sada okreću završnici Kupa BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina