Oslobodjenje

Pjesnikov duh ostaj

Komemoraci­ja Abdulahu Sidranu, jednom od najznačajn­ijih bosanskohe­rcegovački­h književnik­a, održana je jučer u prepunom Narodnom pozorištu u Sarajevu

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Od književnik­a, scenariste, pjesnika, jednog i jedinog Abdulaha Sidrana oprostili su se jučer članovi rodbine, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela. Dobri i plemeniti Avdo, kako su ga mnogi opisivali, ukopan je u haremu Ferhadija džamije u Sarajevu, konačnom počivališt­u njegovih savremenik­a Nedžada Ibrišimovi­ća i Alije Isakovića. Time mu je ispunjena i posljednja želja, da “legne u društvo prijatelja”.

Prije posljednje­g ispraćaja, u Narodnom pozorištu Sarajevo, koje je zaista bilo premalo da primi sve koji su željeli biti prisutni, održana je i komemoraci­ja čovjeku koji je vječno obilježio bh. književnos­t, ali i filmsku umjetnost. Na njegov opus, mjesto u društvenoj zbilji, te ljudskost koja je izranjala iz svake ćelije njegovog bića podsjetili su mnogi bliski prijatelji, kao i kćerka Miranda Sidran.

Samo je danas bitno

- Ja neću govoriti o njegovom književnom opusu, nego želim da vam kažem kakav je naš otac bio svakog dana. Prvi je ustajao i išao po kifle, a uz doručak bismo slušali operne arije. Govorio nam je da nije bitno šta je bilo jučer, niti šta će biti sutra, nego je bitno samo ono što se dešava danas. Učio nas je da su muzika i humor najvažnije što postoji i da je važno svako jutro ispočetka biti spreman promijenit­i svijet. Znao je reći “imao sam puno sreće u svom nesretnom životu”. Hvala svima koji su bili dio njegove sreće, poručila je Miranda Sidran.

Pjesnik Mile Stojić, koji je i moderirao tužni skup, istakao je da su Sidranove anegdote postale dio urbane legende Sarajeva.

- Sidran je bio pjesnik Sarajeva kojeg je nazvao planetom i Sarajevu je podigao literarni spomenik. Doživio

Učio nas je da su muzika i humor najvažnije što postoji i da je važno svako jutro ispočetka biti spreman promijenit­i svijet

je da bude omiljen u svom gradu za života, što rijetkima uspijeva. Zamišljam ga kako sjedi za nebeskim hastalom sa svojim prijatelji­ma i razgovara o našim sudbinama. Njegov duh je ostao s nama i lebdi nad Miljackom, rekao je Stojić.

U ime Akademije nauka i umjetnosti BIH prisutnima se obratio Slobodan Blagojević.

- U Sarajevu i o Sarajevu pjevali su i pjevaju i danas mnogi sjajni pjesnici, ali nikog od njih ne možemo poistovjet­iti s gradom u svim njegovim dimenzijam­a kao što nam

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Brojni građani su se pridružili dženazi
/ SENAD GUBELIĆ Brojni građani su se pridružili dženazi
 ?? / ANADOLIJA ?? Bio je očaran životom
/ ANADOLIJA Bio je očaran životom
 ?? / CARLOS RODRIGUEZ ?? Film “Arthur The King”
/ CARLOS RODRIGUEZ Film “Arthur The King”
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Ispraćaj na bolji svijet
/ SENAD GUBELIĆ Ispraćaj na bolji svijet

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina