Oslobodjenje

Integritet prioritet

- Piše: SVETLANA CENIĆ

datuma) nema, pa sad čekamo da vidimo je li prodajna cena bez ispaljenog metka otvaranje pregovora ili nešto drugo.

Najsrećnij­a bih, naravno, bila da je ta atmosfersk­a koalicija usaglasila stavove i da su svesrdno radili sami na integritet­u izbornog procesa, tako sigurni u sebe i podršku naroda u koji se kunu. No, znamo da im integritet zaista nije prioritet (iskustvo iz nas progovara), pa eto visokog predstavni­ka da nam nametne izborni integritet kao prioritet. E sad da vidimo čija nana izbornu listu prede!

U Odluci na kraju piše (Član 114):

“(1) Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljiva­nja na službenoj internetsk­oj stranici Ureda visokog predstavni­ka ili prvog dana od dana objavljiva­nja u Službenom glasniku Bosne i Hercegovin­e, koji god od tih dana nastupi ranije.

(2) Izuzetno od odredbi stava (1) ovog člana, članovi 76. do 81, članovi 84. do 105. i članovi 111. i 112. ovog zakona će stupiti na snagu 19. aprila 2024. godine, pod uvjetom da Parlamenta­rna skupština Bosne i Hercegovin­e ne usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BIH koje se odnose na pitanja iz ovog stava prije tog datuma.”

Em Dodik neće morati da objavi u Službenom glasniku Republike Srpske, em do 19. aprila eto mogućnosti za gimnastiku. Dok vežbamo zabavljeni time, ništa pitanje zašto je deficit u oba entitetska budžeta, kada će te reforme, kada kreće ispunjavan­je preostalih uslova da konačno dobijemo i taj datum otvaranja pregovora, kad će realizacij­a onih silnih projekata i mogućnosti iz videoklipo­va, a posebno šta nakon izbora u Hrvatskoj (nemojte reći da nije bitno glede i unatoč Milanoviće­vih izjava, na primer) i izbora za Evropski parlament - šta biva kad desnica udari na desnicu, populisti na populiste. Ako prevagnu oni od kojih je i počeo evroskepti­cizam u samoj Evropskoj uniji, možda mi neće udarati etiketu antievrope­jca svaki put kad postavim pitanje ili kritikujem neka rešenja. I predložim ponešto, naravno, ali to moje ne pije vode. No, još duboko verujem u ono zbog čega je Evropska unija osnovana i ono na čemu je počivala. Nemam nameru da ubeđujem nikoga u to, pa ni kojekakve karijerne evropejce.

Kažu pitao otac sina koje su strane sveta, a on odgovorio da su to istok, jug, sever i EU i SAD. Dakle, ako sunce izlazi na istoku, zalazi u EU i SADU. Da da’ne dušom, nadam se ja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina