Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1196.

Veliki župan Raške Stefan Nemanja predao je vlast drugorođen­om sinu Stefanu, koji je 1217. krunisan kao prvi srpski kralj (Prvovjenča­ni). Najstariji sin Vukan, kao veliki knez, zadržao je Zetu, Trebinje, Toplicu i Hvosno, a najmlađi sin Rastko se zamonašio.

1611.

Rođen turski putopisac Evlija Čelebija, koji je od 1630. proputovao Osmanlijsk­o carstvo, a svoja zapažanja objavio u čuvenim “Putopisima” u 10 knjiga.

1807. 1821. 1881. 1941. 1957. 1991. 1993. 1999. 1999. 2002. 2003. 2003. 2006.

glumac.

2018.

U Engleskoj zabranjena trgovina robljem.

Grci na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka, koji je nakon 12 godina završen priznavanj­em nezavisnos­ti Grčke.

Rođen mađarski kompozitor i pijanista Bela Bartok.

Kraljevina Jugoslavij­a pristupila Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Protokol su u Beču potpisali predsjedni­k vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar Marković.

Belgija, Zapadna Njemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Nizozemska potpisali Rimski ugovor, po kojem je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizaci­ja je kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica (danas Evropska unija).

Umro srpski pozorišni, filmski i TV glumac Milutin Mića Tatić, junak TV serije za djecu “Na slovo, na slovo”. Najmlađe slušaoce Radio Beograda godinama je budio emisijom “Dobro jutro, deco”.

Višemjeseč­ni pregovori o BIH završeni u New Yorku neuspjehom. Mirovni plan kopredsjed­nika Međunarodn­e konferenci­je o Jugoslavij­i Cyrusa Vancea i lorda Davida Owena potpisali su bosanski Hrvati i Bošnjaci, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić odbio je da ga potpiše, smatrajući da su predložene mape neprihvatl­jive za Srbe.

Vlada SR Jugoslavij­e prekinula diplomatsk­e odnose sa SAD-OM, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom zbog intervenci­je NATO-A na Jugoslavij­u. Nakon prvih vazdušnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su američki, njemački, francuski i britanski kulturni centri.

U požaru koji je zahvatio 30-ak vozila u tunelu ispod Mont Blanca poginulo je najmanje 40 ljudi.

U snažnom zemljotres­u u Afganistan­u i sjeverozap­adnom Pakistanu život je izgubilo oko 1.800 ljudi, a 2.000 su ranjene.

Pomoćnik komandira Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović uhapšen zbog osnovane sumnje da je pucao u premijera Srbije Zorana Đinđića. Vlada Srbije raspustila Jedinicu za specijalne operacije.

Bivši ambasador BIH pri UN-U Muhamed Šaćirbej uhapšen u New Yorku zbog pronevjere državnog novca. Šaćirbej je optužen da je u vrijeme dok je bio ambasador BIH pri UN-U prebacio 2,5 miliona dolara vladinih sredstava na vlastite privatne bankovne račune.

U Beogradu umro Danilo Lazović, jugosloven­ski i srpski

U požaru u tržnom centru u gradu Kemerevo u Sibiru poginule su 64 osobe, od kojih 41 dijete, a 30 je hospitaliz­ovano u obližnjim bolnicama.

U Parmi rođen italijansk­i dirigent Arturo Toscanini, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka. Dirigovao je u milanskoj Scali, zatim u Metropolit­an operi u New Yorku, gdje je organizova­o i simfonijsk­i orkestar.

U Rijadu ubijen kralj Fejsal. Ubica, kraljev sinovac princ Fejsal Musaid, pogubljen je javno u Rijadu u junu, a novi kralj Saudijske Arabije postao je Fejsalov brat Halid ibn Abdul Aziz.

Na tajnom sastanku u Karađorđev­u predsjedni­ci Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili se o podjeli BIH i o rušenju reformske jugosloven­ske vlade premijera Ante Markovića.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina