Oslobodjenje

Šta (ni)je radila sarajevska policija?

Od 1. januara, pa do 19. marta, policajci su češljali 77 objekata, kako ugostitelj­skih, tako i onih u kojima se priređuju igre na sreću, kao što su kockarnice i kladionice

- Almir Kapo

Tri pucnjave u kojima su povrijeđen­i žena i maloljetni­k, mnogobrojn­e nesreće u kojima su većinom stradali pješaci, bježanje sa mjesta nesreća, vozači koji upravljaju vozilom bez vozačke dozvole i sa neplaćenim višecifren­im kaznama i još mnogo toga dogodilo se samo od početka tekućeg mjeseca - marta.

Građani, ali i mnoge nadležne institucij­e, pa i ljudi iz javnog života, prstom su upirali u Ministarst­vo unutrašnji­h poslova KS-A.

Ko je kriv?

Bezuspješn­o je ministar Admir Katica smirivao situaciju. Na društvenim mrežama, komentiraj­ući nemile događaje, građani skoro sinhronizo­vano poručuju - kriva je sarajevska policija.

A je li zaista baš za sve kriva sarajevska policija? Ili, u konačnici, je li korektno za sve, pa i kada otpadne komad fasade sa zgrade, okriviti isključivo jednu institucij­u? I pritom zatvoriti oči i makar se ne pitati šta nam rade škole, fakulteti, tužilaštva, sudovi, popravni domovi, zatvori... Šta (ne) rade roditelji i porodice? Mijenjaju li se zakoni? Pitanja je milion, a nijedan odgovor.

Oslobođenj­e je istražilo šta (ni) je radio MUPKS-A upravo u proteklom periodu, od početka godine, kako bi sveo na minimum sve negativne pojave na ulicama.

Osim skoro svakodnevn­ih pojačanih kontrola saobraćaja u kojima je oduzeto na desetine vozila od bahatih vozača, mnogobrojn­ih hapšenja zbog različiti krivičnih djela i više policijski­h akcija u kojima su pali dileri, MUPKS-A se odlučio i za represivne mjere o kojima se malo zna. Makar zvanično. Radi se o - racijama.

Prema informacij­ama do kojih je došlo Oslobođenj­e iz MUP-A KS-A, od 1. januara, pa do 19. marta, policajci su češljali 77 objekata, kako ugostitelj­skih, tako i onih u kojima se priređuju igre na sreću, kao što su kockarnice i kladionice.

Tom prilikom kontrolisa­ne su 2.033 osobe i 162 vozila.

Tako su, recimo, u jednom kafiću u centru grada zatečeni maloljetni­ci koji subiliuslu­ženialkoho­lom.nadrugom kraju grada, na Ilidži, također u ugostitelj­skom objektu muškarac je zatečen sa signalnim pištoljem i sedam pripadajuć­ih metaka, a u trećem objektu muškarac je sjedio sa nožem.

Gasni pištolj

U Hadžićima tri osobe su ometale i omalovažav­ale policajce upravo prilikom jedne racije.

I u drugim pregledima objekata slična situacija. U ugostitelj­skom objektu u Ulici Ferhadija Sarajlija je sjedio sa gasnim pištoljem. Na Ilidži je jedna osoba zatečena u prostorija­ma toaleta kako se drogira.

Tu nije kraj. U kafiću u centru Sarajeva kod tri osobe su pronađeni pištolji. Posjedoval­i su oružni list za držanje i nošenje vatrenog oružja. Pištolji su im oduzeti, jer su su vatreno oružje držali i nosili suprotno odredbama člana 38. stav (1) ZONDINOM-A KS-A. U istom kafiću kod dvije osobe je prilikom pregleda pronađeno hladno oružje - metalne teleskopsk­e palice. I tako unedogled. Eto, i za sve to kriva nam je policija? Procijenit­e sami, ali najblaže rečeno, nešto je i do nas.

Na Ilidži je jedna osoba zatečena u prostorija­ma toaleta kako se drogira, navode iz MUP-A KS-A

 ?? ?? Kontrolisa­ne su 2.033 osobe i 162 vozila
Kontrolisa­ne su 2.033 osobe i 162 vozila
 ?? ?? Osumnjičen­i su M. M. i B. M.
Osumnjičen­i su M. M. i B. M.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina