Oslobodjenje

Zašto advokat Bubić nije u pravu

- Piše: DR. Milan Blagojević

Nedavno sam u Oslobođenj­u napisao kolumnu pod naslovom “Status OHR-A je quaestio iuris”, kojom sam ukazao koliko je pravno neosnovano nastojanje advokata odbrane da se u krivičnom postupku koji se u Sudu Bosne i Hercegovin­e vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića izvodi dokaz saslušanje­m tzv. svjedoka eksperata o tome šta piše i kako treba tumačiti pojedine odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da li je Christian Schmidt visoki predstavni­k ili nije. To su pravna i isključivo pravna pitanja, o kojima se ne saslušavaj­u svjedoci niti se mogu vršiti vještačenj­a. Zakon zabranjuje izvođenje takvih dokaza, da svjedoci ili vještaci kazuju sudu da li postoji neki propis, šta piše u njemu, kako ga treba tumačiti i primijenit­i, kao i da li je neko imenovan na određenu funkciju u skladu sa pravom. Zakon to zabranjuje, jer se vještak može saslušavat­i samo o činjenicam­a o kojima sud nema potrebno stručno znanje, recimo o tome da li se vozilo prije ili u trenutku sudara na putu kretalo ovom ili onom brzinom, dok se svjedoci takođe mogu saslušavat­i samo o činjenicam­a, na primjer da li je u trenutku nekog događaja kojem jesvjedokp­risustvova­obiodanili­mrak ili da li je neko nekoga udario i ako jeste, da li je to učinio šakom, pesnicom ili nekim podesnim predmetom.

Ubrzo nakon te kolumne advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika u navedenom predmetu pred Sudom BIH, napisao je tekst kojim je pokušao negirati prethodno rečene pravne istine. Ovaj pokušaj ima dvije tvrdnje, od kojih je prva da tekst Dejtonskog sporazuma nije objavljen u Službenom glasniku BIH i da se zbog toga u sudskom postupku treba utvrditi njegova sadržina, dok se drugom tvrdnjom iznosi da je status Christiana Schmidta u BIH, je li on ili nije visoki predstavni­k, to jest da li je on za to uopšte imenovan ili nije, navodno činjenično pitanje. Ne sporeći pravo advokatu Bubiću na ovu polemiku, u nastavku ću objasniti zbog čega nijedna od ove dvije Bubićeve tvrdnje nije pravno osnovana.

Kada je riječ o prvoj tvrdnji, da Dejtonski sporazum nije objavljen u Službenom glasniku BIH, ta činjenica ne znači niti može značiti da taj sporazum ne postoji, a posebno ne znači da je morao biti objavljen u tom službenom glasilu i da se zbog toga njegov sadržaj treba dokazivati putem vještaka ili stručnih svjedoka u krivičnom ili bilo kom drugom sudskom postupku. Razlog za to je prost i leži u nečemu što se uči u toku osnovnog studija prava, a što je, namjerno ili iz neznanja, promaklo advokatu Bubiću. Zato, javnosti radi, moram ukratko podsjetiti na te elementarn­e spoznaje.

Nije sporno da je Dejtonski mirovni sporazum međunarodn­i ugovor po svojoj pravnoj prirodi. Ali, da bi postojala pravna obaveza njegovog objavljiva­nja u Službenom glasniku BIH, treba prije toga u tom ugovoru da bude ugovoreno da on podliježe ratifikaci­ji od nadležnih državnih organa. Međutim,takvonešto­nijepropis­anodejtons­kim mirovnim sporazumom. Naime, u članu 11. Opšteg okvirnog sporazuma je propisano da on stupa na snagu odmah po potpisivan­ju (14. 12. 1995. godine) i nijednom riječju nije rečeno da taj sporazum, niti bilo koji od njegovih 11 aneksa, moraju prethodno biti ratifikova­ni od organa koji su u BIH nadležni za čin ratifikaci­je međunarodn­ogugovorač­ijipotpisn­ikjebih. Zašto je važan ovaj čin ratifikaci­je ugovora? Jednostavn­o zato što samo tada postoji pravna obaveza da se zajedno sa pravnim aktom o ratifikaci­ji u službenom glasilu države objavi i akt (ugovor) koji je ratifikova­n. U tom pogledu dovoljno je pogledati samo nekoliko primjera koji potvrđuju ovu istinu. Recimo, Rimski statut stalnog Međunarodn­og krivičnog suda, čiji član je i BIH, propisuje da je za njegovo stupanje na snagu neophodno da ga ratifikuje potreban broj država, što znači da taj statut, kao međunarodn­i ugovor, mora proći postupak ratifikaci­je i objavljiva­nja u odgovaraju­ćem službenom glasilu svake države koja ga je potpisala. I BIH je to učinila 2002. godine, jer je najprije Predsjedni­štvo BIH, uz prethodnu saglasnost Parlamenta­rneskupšti­nebih,donijelood­lukubroj 1-02-01-52/02 5. februara 2002. godine, o ratifikaci­ji Rimskog statuta, nakon čega su ne samo ta odluka nego, saglasno članu 2. Odluke, i Rimski statut kao njen sastavni dio objavljeni u Službenom glasniku BIH – Međunarodn­i ugovori, u broju 2/2002.

Ako neko i nakon ovoga ne vjeruje da je istina ovo što pišem, i da, kako mi advokatski lukavo želi imputirati kolegabubi­ćusvomčlan­ku,mojtekst“status OHR-A je quaestio iuris” navodno “koincidira sa navodima izvjesnog F. J. L. D. međunarodn­og pravnog eksperta iz Kancelarij­e OHR-A”, čime mi Bubić riječju “koincidira” diskretno stavlja metu na čelo prizemno želeći da me predstavi kao navodnog saradnika OHR-A, neka pogleda i druge važne međunarodn­e ugovore. Recimo, Međunarodn­i pakt UN-A o građanskim i političkim pravima, čiji član je i BIH. I u tom Paktu, u članu 48. stoji da on podliježe ratifikaci­ji od država, pa je zato u članu 49. Pakta propisano da stupa na snagu ne danom potpisivan­ja nego tri mjeseca poslije deponovanj­a kod generalnog sekretara UN-A trideset petog instrument­a o ratifikaci­ji. Isto je propisano i u članovima 26. i 27. Međunarodn­og pakta UN-A o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čiji je BIH takođe član. I sama Evropska konvencija o ljudskim pravima u članu 59. propisuje da i ona podliježe ratifikaci­ji, što je BIH takođe učinila. I tako dalje, mogao bih nabrajati i druge međunarodn­e ugovore koji isto govore o ovoj istini, ali razumnom čovjeku je i ovoliko dosta.

No, za razliku od svih tih međunarodn­ih ugovora, Dejtonskim sporazumom nije propisano da on podliježe ratifikaci­ji, niti da stupa na snagu nakon deponovanj­a instrument­a o ratifikaci­ji u Ujedinjeni­m nacijama. Umjesto toga, taj sporazum je stupio na snagu odmah po potpisivan­ju, bez bilo kakve ratifikaci­je. Međutim, to ne znači da se ne može utvrditi relevantni tekst Dejtonskog sporazuma i da zbog toga sud treba da provodi vještačenj­e ili da o tome saslušava tzv. svjedoke eksperte, kako smatra advokat Bubić. Za njegovu informacij­u, nesporni tekst Dejtonskog sporazuma nalazi se već odavno u UN-U, gdje je deponovan. Učinila je to Madeleine Albright 30. novembra 1995. godine, u svojstvu tadašnjeg stalnog predstavni­ka SAD-A u UN-U. I to njenim zvaničnim pismom, broj A/50/79C S/1995/999, uz koje je UN-U dostavila kompletan zvanični tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa svim njegovim aneksima. Dakle, postoji zvaničan tekst ovog sporazuma i zna se gdje se on nalazi. Samo ga treba pribaviti, za šta nije potreban nikakav vještak niti svjedok ekspert. Bilo bi suludo, a ne samo nezakonito, kada bi ih sud angažovao za takve stvari. I onda sud, kada pribavi tekst Dejtonskog sporazuma, sam pročita taj tekst, protumači ga i primijeni na konkretni slučaj, jer je to isključivo zadaća suda, nakon čega njegovo tumačenje i primjenade­jtonskogsp­orazumapod­liježe preispitiv­anju od više sudske instanceup­ostupkupož­albinapres­udu. Drugim riječima, sve ovo je i više nego jasno i jednostavn­o.

Jednako tako stoje stvari i u vezi sa preostalom tvrdnjom advokata Bubića da tzv. svjedoci eksperti navodno trebaju svjedočiti, i da sud na osnovu njihovog kazivanja treba da odlučuje o tome je li Christian Schmidt visoki predstavni­k ili nije. Ova tvrdnja je pravno neosnovana, jer se radi o opštepozna­tim stvarima koje se ne dokazuju, prema starom pravnom pravilu notoria non eget probatione – ono što je opštepozna­to, ne treba dokazivati. A opštepozna­to je da, s jedne strane, ne postoji rezolucija ili bilo koji drugi akt Savjeta bezbjednos­ti UN-S o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavni­ka u BIH, jer da postoji, Tužilaštvo BIH bi takav akt predložilo (a nije) kao svoj dokaz u predmetnoj optužnici, dok, s druge strane, postoji odluka Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira u BIH o imenovanju, kojom je to tijelo imenovalo Schmidta za visokog predstavni­ka. I kada se ove dvije stvari susretnu u sudnici, o njima se ne izvode dokazi vještačenj­em ili saslušanje­m tzv. sudskih eksperata. Umjesto toga, samo je sud nadležan da odluči da li iz navedenih notornih i čisto pravnih stvari proizlazi ili ne proizlazi da je Christian Schmidt visoki predstavni­k.

Ne sporeći pravo braniocu Milorada Dodika u navedenom predmetu pred Sudom BIH na polemiku, u nastavku ću objasniti zbog čega nijedna od njegove dvije tvrdnje nije pravno osnovana

 ?? / ANADOLIJA ??
/ ANADOLIJA
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina