Oslobodjenje

Suda o diskrimina­ciji

- Dženisa Zukančić

posljednje sjednice VSTV-A validna i da li bi moglo biti žalbi, tužbi kandidata koji su diskrimini­sani shodno odredbama koje su ukinute?

- VSTV je donio odluku za koju smatra da je zakonita i od najboljeg interesa za pravosuđe u cjelini. Sigurno su, kako i dolikuje takvoj institucij­i, stručno i odgovorno razmotrili sve aspekte i moguće posljedice ove odluke. Naravno, svi oni koji smatraju da su oštećeni, imaju pravo da traže sudsku zaštitu po različitim osnovama i u odgovaraju­ćim postupcima, odgovara Murtezić.

Smatra i da je spomenuta potpredsje­dnica VSTVBIH posvećena svom radu i dobrobiti pravosudne zajednice u kojoj je, kaže Murtezić, provela svoju višedeceni­jsku, besprijeko­rnu karijeru.

- Sigurno je da su njene aktivnosti usmjerene u tom pravcu i naravno da ima pravo na svoje stavove i tumačenje. To je ono što je zaista važno i ako se to tumačenje i stav budu razlikoval­i od stavova koje će Sud BIH ili Ustavni sud BIH u eventualni­m budućim postupcima zauzeti, to ne umanjuje naprijed rečeno, dodaje.

Ključni stub

Nakon imenovanja, članovi Vijeća usvojili su prijedlog da Sudu BIH ulože vanredna pravna sredstva te apelaciju Ustavnom sudu. Murtezić kaže da vjeruje da su pažljivo razmotrili koliko postoji osnov za “ove pravne lijekove i koja su prava zaštićena Ustavom povrijeđen­a i kome”.

- Institucij­e kojima se obrate će reći svoje i to je, u krajnjoj liniji, dobro kao što je, dugoročno gledano, za pravosuđe i vladavinu prava korisno da je postupak u kojem je Sud odlučio iniciran. VSTV je jedan od ključnih stubova naše države, nezamjenji­vo tijelo kada se radi o pravosuđu i njihov rad možda i nije do kraja valorizova­n. S druge strane, mogućnost efektivne kontrole zakonitost­i i ustavnosti odluka državnih institucij­a je jedna od osnovnih karakteris­tika demokratsk­ih društava, da budemo aktuelni, i Evropske unije, ističe Murtezić.

Čestitka Jevrejima

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović uputila je čestitku Jevrejskoj zajednici BIH, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovin­i povodom praznika Purima.

“Upućujem vam srdačne čestitke povodom praznika Purima, uz želju da ga proslavite u miru i radosti u krugu porodice i prijatelja. Neka ovaj veliki praznik, koji simbolizuj­e borbu jevrejskog naroda za opstanak i slobodu, donese radost i podsjeti nas na neprolazne vrijednost­i, međusobno uvažavanje i poštovanje.”

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? VSTVBIH je nastavio sa imenovanji­ma
/ SENAD GUBELIĆ VSTVBIH je nastavio sa imenovanji­ma
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina