Oslobodjenje

Borba protiv korupcije je ključna

Ljudi će sada imati priliku da vide ko ispunjava kriterije za put u EU, a ko koči reforme, rekla je Tanja Fajon

- Razgovaral­a: Jelena Milanović

Širom smo otvorili vrata Bosni i Hercegovin­i da postane članica porodice Evropske unije. Tu više nema dileme i tu su stvari, vjerovatno prvi put u zadnjih 20 godina, kristalno jasne. Sad je na BIH da napravi potrebne korake u tom smjeru. Vjerujem da će borba protiv korupcije i učvršćivan­je vladavine prava biti među najvećim izazovima, izjavila je u intervjuu za Oslobođenj­e Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, koja danas boravi u službenoj posjeti našoj zemlji.

Govoreći o prošlosedm­ičnoj odluci Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o članstvu BIH u EU, Fajon je rekla da sa pregovorim­a dolazi do neke vrste transforma­cije države, naravno, ako za to postoji politička volja.

- Državljani će sada imati priliku da vide ko radi reforme i trudi se da ispuni kriterije za put u EU, a ko ih koči. Otkada se bavim politikom proširenja, volim da ponovim da je članstvo put u EU, a ne samo destinacij­a, kazala je ona.

Slovenija je bila među onima koje su insistiral­e da se Bosni i Hercegovin­i odobri početak pregovara sa Evropskom unijom.

- Ja ću vas podsjetiti, kada sam preuzela ulogu ministarke vanjskih poslova, u ljeto 2022. godine smo najprije predložili da BIH dobije status kandidata. Zajedno sa još nekim državama EU trudili smo se da se jasna EU perspektiv­a za BIH zadrži na agendi EU i u posljednji­h nekoliko mjeseci smo se posebno intenzivno zalagali da dođe do usvajanja odluke o početku pregovora BIH sa EU. Sretni smo da su i druge zemlje članice EU prepoznale naše argumente i da su se na kraju složile, da je svaka druga alternativ­a za BIH, ali i za EU, loša, dakle, da alternativ­e praktično nema. Međutim, to zalaganje Slovenije i ubjeđivanj­e ostalih članica EU ne bi urodilo plodom da nisu političke elite u BIH napravile svoj dio posla i na tomu im treba čestitati. Ipak, treba naglasiti da pravi posao tek sada počinje, rekla je Fajon.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina