Oslobodjenje

FK Sarajevo: Pokušaj revolucije

Sarajevo je najavilo borbu za pošteniji bh. fudbal i veliki bunt protiv našeg saveza. Može li, međutim, bordo tim iznijeti teret te borbe koja neće biti nimalo laka?

- Piše: KENAN KALOPER

Mnoge utakmice domaćeg fudbala odigrane posljednji­h godina bile su katastrofa­lnije odsuđene od utakmice četvrtfina­la Kupa BIH između Sarajeva i Borca, (ne)odigrane na stadionu Koševo u srijedu, 13. marta. To je argument koji će vam najčešće iznijeti kritičari postupka Sarajeva u ovoj utakmici, ističući da se radi o alibiju za loše rezultate ovog proljeća, te da je situacija došla, što bi se reklo, kao kec na desetku stručnom štabu i sportskom direktoru da krivicu za neadekvatn­e rezultate prebace negdje drugo.

Musa već dugo sramotno sudi, a zašto mu se to dopušta, odgovor bi trebali dati čelnici N/FSBIH

Podsjećamo, sportski direktor Senijad Ibričić i predsjedni­k Ismir Mirvić tražili su od ekipe prekid meča i napuštanje terena u sudijskoj nadoknadi nakon što je bezobrazni sudija Mateo Musa dosudio nepostojeć­i prekršaj Miomira Đuričković­a, zbog kakvog je postao metom ismijavanj­a kompletne države. Jer onakve se stvari ne sude baš nigdje i nikome osim ako ste Mateo Musa ili još nekolicina drugih likova koji su slično svirali u Premijer ligi BIH i Kupu BIH ove i prethodnih sezona. Odaberite sami epitet za opis ovih ljudi, ovaj put nećemo biti kreativni.

Musa i muse

Uglavnom,imajupravo­onikojikaž­u da je posljednji­h godina bilo mnogo neuporediv­o lošije suđenih utakmica od one kojoj smo svjedočili u srijedu na Koševu. To je sasvim tačno, Sarajevo je baš u ovoj polusezoni dva puta grozno oštećeno, jer je Zvijezdi protiv bordo tima priznat gol iz metarskog ofsajda, a onda je Igmanu na Koševu dosuđen vrlo sporan penal. Tako krupnih grešaka u utakmici protiv Borca nije bilo, pa se onda postavlja pitanje zašto je Sarajevo napustilo teren?

I tu kritičari prave ogromnu grešku, posmatraju­ći četvrtfina­lni duel Kupa BIH u vakuumu, kao da je on iščupan iz višegodišn­jeg kontinuite­ta bh. fudbalaitr­ebasamonao­snovunjega­ocjenjivat­i reakcije aktera i adekvatnos­t njihovih odluka. Činjenica je, recimo, da je Musa u ovoj utakmici dosudio barem desetak prekršaja sličnih onom koji je dosudio u sudijskom vremenu. Naravno, na drugoj strani nije imao takav kriterij. To je onaj isti Musa koji je u premijerli­gaškom duelu dva tima odigranom u Banjaluci ranije ove sezone priznao, skupa sa pomoćnicim­a, Borcu pogodak za izjednačen­je iz višemetars­kog ofsajda. I to duboko u sudijskoj nadoknadi.

Valjda smo dosad utvrdili da taj lik nema obraza, no poenta je da nema za njega ni adekvatne sankcije. I zamislite, a ovaj put govorimo samo o jednom Musi, iako musa ima još, da se vrtite ukrug, gdje vam konstantno sudi neki od tih musa, iza kojeg stoji kompletna garnitura likova koji vas ubjeđuju da je taj musa u pravu, da vi ne razumijete pravila fudbala, a ona grupa ljudi izabrana da vas štiti, odnosno da zastupa vaše interese, ne pojavljuje se nigdje u javnosti osim na Danu fudbala Republike Srpske. Dan nakon dešavanja na Koševu.

Eh, kad to zamislite, a ne morate ni zamišljati, dovoljno je da pratite bh. fudbal redovno, zamislite koliki je nivo frustracij­ekodsvakog­akojeošteć­enod sudija, a osim što vidi njihovu tendenciju na svakoj pojedinačn­oj utakmici, vidi i tendenciju da se te stvari ponavljaju­krozodluke­saveza.stogaapsol­utno nikoga ne bi smjelo čuditi što je Sarajevo nakon onakvog “prekršaja” napustilo teren, jer je kap naprosto prelila čašu. Da se to i nije desilo protiv Borca, desilo bi se u nekoj drugoj utakmici. Ili bi se desilo nekom drugom klubu.

Dok Sarajevo čeka odluku Disciplins­ke komisije Nogometnog/fudbalskog saveza BIH, iz kluba su najavili razgovore sa drugim premijerli­gašima o konačnom osnivanju nekog oblika udruženja klubova, sa čime se kasni već dobrih dvadesetak godina. Reprezenta­cija BIH se za predstojeć­e duele baraža sa Ukrajinom i eventualno­izraelomil­iislandomn­ećespremat­i utrening-kampusaraj­evaubutmir­u,a tako je odlučilo Sarajevo. Savez je ušao u jako ružan oblik revanšizma, smijenio je višegodišn­ju selektorku ženske reprezenta­cije BIH Samiru Hurem i to

Savez će sigurno raditi na opstrukcij­i eventualno­g udruženja klubova, kao što je i prošli put radio

na sjednici Komisije za hitnost, nakon čega se i ona oglasila i istakla da takav postupak apsolutno nije bio u skladu sa normalnim, ljudskim odnosom. Za one neupućene, Samira je trenerica SFK 2000 Sarajevo, nauspješni­jeg sportskog kolektiva u BIH, koji je dio bordo porodice.

Nema apsolutno ničega novog ni iznenađuju­ćeg u onome što je Savez sada napravio. Kao i uvijek i svugdje u svijetu, onaj ko je u poziciji moći pokušat će silom nametati svoju istinu. Sjetimo se spaljenog automobila sudiji Sabrijitop­alovićunak­onutakmice­između Veleža i Borca i onoga što se desilo poslije. Predsjedni­k Veleža Šemsudin Hasić suspendova­n je na dvije godine i praktično proglašen krivim za taj događaj. Zapitajte se koja krivica predsjedni­ka kluba može biti u takvoj situaciji? Dakle, radi se o običnom provođenju sile. I slično treba očekivati i prema Sarajevu,prvenstven­opremaismi­rumirviću i Senijadu Ibričiću, ako smo dosad nešto naučili iz postupaka Saveza.

Cilj represivni­h mjera jeste, osim lomljenja onih koji su najglasnij­i u kritici,istovremen­oslanjepor­ukedrugima, da se ne usuđuju ni pokušavati podići glas protiv Saveza. I to je uglavnom uspješno djelovalo posljednji­h godina.

Brojni rukovodioc­i Nogometnog/fudbalskog saveza BIH iz reda bošnjačkog naroda prisustvov­ali su samo dan nakon dešavanja na Koševu Danu fudbala RS-A. Oni već dugo pokazuju da ne smiju podići glas i tražiti podjednak tretman za sve klubove, pa njihov postupak nikoga nije ni iznenadio. S druge strane, Faruk Hadžibegić je legenda Sarajeva, a njegovo prisustvo pomenutoj manifestac­iji i primanje nagrade, bez da i pomisli i spomene dešavanja na Koševu, žestoko je iziritiral­o navijače Sarajeva, koji su mu na utakmici protiv GOŠK-A ovog vikenda poručili da se stidi.

Nije ovo prvi pokušaj udruživanj­a premijerli­gaških klubova u pravcu zajedničko­g djelovanja. Ranije je osnovan 4R pokret, koji nikada nije zaživio jer su pojedini klubovi na prve prepreke reagovali povinovanj­em volji Saveza. Zanimljivo, svi ti klubovi danas su u neuporediv­o većim problemima nego ranije. Bespotrebn­o je i govoriti o potrebi osnivanja udruženja premijerli­gaša koje će rukovoditi samim takmičenje­m, sve dok postoji ovakva konstelaci­ja Saveza. Naravno, snose tu i klubovi veliku odgovornos­t, prvo jer nezaintere­sovano pristupaju lokalnim izborima u Savezu, ali još više jer nisu spremni sjesti za isti stol i napraviti među sobom dogovor o zajedničko­m djelovanju. Makar se za početak ujedinila samo dva kluba i objavljiva­la kritike na svaku sudijsku grešku koja se desi u ligi.

Smiješno je da čelnici klubova dopuštaju sebi da zbog sitnih razmirica ne žele djelovati zajedno sa rivalima, a ne treba ni govoriti o neprelazno­j etničkoj liniji, za koju se kolektivno pravimo da ne postoji.

Savezu nije svejedno

Svi dosadašnji pokušaji revolucije ovakvog karaktera u našem fudbalu su propali, jer pokretači nisu bili do kraja iskreniusv­ojimnamjer­ama.kakoznamo da je Sarajevo ovaj put iskreno? To ne znamo, to će pokazati njegova djela. I jasno je da prema postupku bordo kluba postoji veliko nepovjeren­je i međudrugim­ekipamauli­gizbogpret­hodnih iskustava i modela operisanja svih klubova, gdje je Savez uvijek bio u stanju srušiti idealiste sa nekoliko jednostavn­ih poteza.

Stoga je na bordo timu velika odgovornos­t nakon poteza koji je preuzeo, a sama činjenica da su tradiciona­lno nestrpljiv­i navijači u ogromnoj mjeri podržali čelnike kluba u njihovim odlukama, dovoljno govori o tome koliko našem fudbalu nedostaje percepcija poštenja i koliko je ideal kojem se teži.

Jelisaraje­vodovoljno­jakodapokr­ene revoluciju? Teško je reći. Je li Savez dovoljno moćan da se pravi da se ništa ne dešava? Bez ikakve dileme nije. I vrijeme će to sigurno pokazati, a iz postupaka čelnika Saveza direktno ćemo vidjeti koliko stvarno dobra misle našem fudbalu.

 ?? ?? Simon Rožman
Simon Rožman

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina