Oslobodjenje

SNSD-U smeta elan Borjane Krišto

Za danas je zakazana nova sjednica Vijeća ministara BIH, na kojoj će se govoriti i o Nacrtu zakona o sudovima iako on nije usaglašen

- Matea Jerković

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e u prijedlogu dnevnog reda pod tačkom 42. nalazi se Nacrt zakona o sudu Bosne i Hercegovin­e - novi tekst, čiji je predlagač Ministarst­vo pravde BIH. Prema nezvanični­m informacij­ama, predstavni­ci državne koalicije jučer su intenzivno pokušavali usaglasiti zakon o sudovima. Intenzivno se radilo i na pitanjima usaglašava­nja tehničkih izmjena Izbornog zakona, kao i na onima o zaštiti ličnih podataka.

Preuzete obaveze

“Svi politički predstavni­ci u BIH preuzeli su obavezu da zajedno ispune ono što se traži od nas na putu ka EU. To uključuje donošenje odluka koje su usaglašene i potvrđene od svih učesnika na način na koji smo pristali i kroz tijela koja su formirana za to”, poručio je Milorad Dodik, lider SNSD-A i predsjedni­k Republike Srpske.

Dodao je da će se “na nivou BIH poštivati zakon i Sud BIH će primjenjiv­ati samo one zakone koje je usvojila Parlamenta­rna skupština BIH, u skladu s Ustavom BIH”.

Dan ranije, zamjenik predsjedav­ajuće Vijeća ministara BIH Staša Košarac (SNSD) rekao je da bi, “s obzirom na to da radna grupa za pravosuđe još nije usaglasila tekst zakona o sudu BIH, bilo pretencioz­no da se neka neusaglaše­na verzija nađe na dnevnom redu sjednice VMBIH”.

Predsjedav­ajuća VMBIH Borjana Krišto je u pismu upućenom evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiju navela da će se na narednoj sjednici VMBIH naći i nekoliko dokumenata ključnih za ispunjavan­je reformskih obaveza naše zemlje, uključujuć­i i Zakon o sudu BIH.

Dodik je reagovao, naglasivši da “ne vjeruje da bi Krišto trebala da rizikuje odnose u okviru partnerstv­a na nivou BIH, da učini to unilateral­nim”, te da je “inače sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo gdje toga nema”.

Dodao je da su “oni koji rade u VMBIH rekli da oni imaju obećanja na nivou Evropske komisije o tome kako je dovoljno da se napravi Zakon o sukobu interesa i Zakon o državnoj službi, te da je i jedno i drugo urađeno”.

Prema neslužbeno­m prečišćeno­m tekstu Zakona o VMBIH za internu upotrebu objavljeno­m na stranici Vijeća, piše da VMBIH može održati sjednicu i odlučivati ako sjednicama prisustvuj­e više od polovice članova.

“VMBIH donosi akte iz svoje nadležnost­i većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje Parlamenta­rna skupština BIH”, navedeno je u tekstu.

U Autentično­m tumačenju piše da “o pitanjima o kojima konačnu odluku donosi Parlamenta­rna skupština: izmjenama donesenim Zakonom ne mijenja se uvjet većinskog odlučivanj­a sadržan u članu 18. (1) Zakona o Vijeću ministara. Međutim, Zakonom se predviđa da će ta većina biti izračunata na osnovu članova koji su prisutni i glasaju”. U Poslovniku se navodi da bi “VM mogao donositi odluke na sjednici, mora biti prisutno više od polovine članova Vijeća, od kojih najmanje po dva iz svakog konstituti­vnog naroda”. Stoji i da “VM donosi akte iz svoje nadležnost­i većinom glasova od ukupnog broja svojih članova o svim pitanjima i temama o kojima u daljnjoj proceduri konačno odlučuje Parlament”.

Odlučuje PSBIH

Dr. Davor Trlin, profesor ustavnog prava na Internacio­nalnom univerzite­tu Burch, kaže: “VMBIH donosi akte iz svoje nadležnost­i većinom glasova članova koji su prisutni i koji glasaju o svim pitanjima o kojima u daljnjoj proceduri sudjeluje PSBIH. Za takve odluke ne treba entitetska većina”.

Zakon o sudovima nije usaglašen i biće usvojen tek kada se u njemu nađu rješenja s kojima je saglasna srpska strana, poručuje Dodik

 ?? ?? Michael Murphy: Svaki put kad se sudi Dodiku, pred Sudom nastane cirkus
Michael Murphy: Svaki put kad se sudi Dodiku, pred Sudom nastane cirkus

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina