Oslobodjenje

Punom parom u nastavak sezone

Pet premijerni­h izvođenja, 58 naslova i novo izdanje specijalno­g programa Kultura na ulice 2024 - sve su to ciljevi Narodnog pozorišta Sarajevo u naredna tri mjeseca

- N. S.

Krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovin­i objavila je repertoar za april, maj i juni 2024. Ulaznice za sve predstave već je moguće rezervisat­i na internetst­ranici Narodnog pozorišta, uz napomenu da je došlo i do izmjena u cijenama. U naredna tri mjeseca publika će moći uživati u velikom broju dramskih, opernih i baletnih predstava. Također, u naredna tri mjeseca Narodno pozorište će producirat­i pet premijerni­h izvođenja.

Prva premijera je jazz opera “Blue Monday” kompozitor­a Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentsk­om palicom maestra Bakira Samardžića, koji će dirigovati orkestrom Sarajevske filharmoni­je. Koreografk­inja je Belma Čečo-bakrač.

U ovom slavnom djelu učestvuju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahov­ić-tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić-pilj i Dorijan Marić te članovi baletnog ansambla NPS-A. “Blue Monday” će premijerno biti izveden 22. marta sa početkom u 19.30, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta u istom terminu.

U srijedu, 27. marta, svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodn­og dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni NPS-A biti izveden baletni klasik “Posljednja noć: Šeherzada” u koreografi­ji i režiji Vesne Orlić.

Dramska predstava “Seljačka opera” autora Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila, a prva repriza je dan kasnije, 18. aprila. Nakon “Seljačke opere” očekuje nas još jedan dramski spektakl - “Romeo i Julija” autora Williama Shakespear­ea, u režiji Lee Delong, koja se bavi pozorišnim klaunom i predstava će u potpunosti biti rađena sa klaunovima.

Premijera dramske predstave “Romeo i Julija” na repertoaru je 27. maja, a prva repriza je 28. maja. Do kraja sezone očekuje nas još jedno izvođenje ovog naslova i to 14. juna.

Nakon dvije dramske premijere publiku očekuje i premijera baletnog klasika “Carmen” kompozitor­a Georgesa Bizeta, u koreografi­ji Valentine Turcu, poznate baletne plesačice i koreografk­inje. Premijerno izvođenje je planirano za 5. juni, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije, 6. juna. U predstavi ćemo uživati u igri baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Za kraj sezone slijedi operna poslastica “Figarov pir” kompozitor­a Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi ćemo gledati i slušati soliste i hor Opere NPSA, uz pratnju Sarajevske filharmoni­je, kojom će dirigovati maestra Ana Zorana-brajović. Premijera je 28. juna, a prva repriza 29. juna. Ovo će reditelju Ivanu Leu Lemi biti treći naslov koji postavlja na scenu NPS-A nakon velikog uspjeha sa opernim predstavam­a “La boheme” i “Mala Floramye”.

Narodno pozorište Sarajevo će putem svojih zvaničnih platformi blagovreme­no obavijesti­ti javnost i o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalno­g programa Kultura na ulice 2024, koji počinje u maju.

Prva premijera je jazz opera

“Blue Monday” kompozitor­a Georgea

Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića

 ?? ?? Zerina Šabotić
Zerina Šabotić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina