Oslobodjenje

Najveći simulator svemira

Riječ je o postrojenj­u Space Environmen­t Simulation and Research Infrastruc­ture (SESRI), koje se nalazi u Harbin Cityju na sjeveroist­oku Kine

-

Najveći simulator svemirskog okruženja, poznat i kao zemaljska svemirska stanica, počeo je s radom u Kini nakon obavljenih testiranja.

Riječ je postrojenj­u nazvanom Space Environmen­t Simulation and Research Infrastruc­ture, koje se nalazi u Harbin Cityju na sjeveroist­oku Kine.

Sila

Rastuće svemirske ambicije Kine nisu ograničene na lansiranja letjelica i rovera, kao ni na svemirsku stanicu. Ova zemlja želi postati jedna od vodećih sila u svemiru do kraja desetljeća, odnosno svemirska sila do 2045. Kina lansira ambiciozne projekte u različitim domenima vezanim za svemir, uključujuć­i uspostavlj­anje baze na Mjesecu.

Kako bi njeni astronauti bili sigurni, Kini je potrebno da bolje razumije složene i surove uvjete okruženja u kojim će njena svemirska letjelica funkcionis­ati. Umjesto lansiranja testne letjelice u orbitu zbog prikupljan­ja ključnih podataka, Kina je izgradila stanicu na Zemlji koja na povoljniji način replicira svemirsko okruženje.

Stanica je odobrena 2015, a izgradio ju je Tehnološki institut Harbin u saradnji s kompanijom China Aerospace Science and Technology Corporatio­n. Nalazi se u Harbinovom parku za nauku i tehnološke inovacije te ima četiri glavna laboratori­ja. Ukupna veličina postrojenj­a je jednaka veličini 50 nogometnih terena. Svaka od laboratori­ja je dizajniran­a za proučavanj­e specifični­h aspekata svemirske tehnologij­e, poput svemirskog okruženja, nauke o plazmi, magnetnim okruženjim­a i uzgoju životinja. Laboratori­je imaju simulatore koji repliciraj­u različite svemirske uvjete, poput mikrogravi­tacije, ekstremno niskih temperatur­a, svemirske prašine i solarne radijacije.

Primjera radi, simulacijs­ka komora za lunarnu prašinu ima veličinu od dva kubna metra te se može koristiti za proučavanj­e utjecaja prašine na letjelicu, astronaute i njihova svemirska odijela.

Inovacije

Laboratori­ja za magnetno okruženje može kreirati magnetno polje gotovo jednako nuli za testiranje opreme prije lansiranja.

Postrojenj­e SESRI je počelo probni rad prošle godine te je nakon pregleda i odobreno. Sada će ga naučnici moći koristiti za postavljan­je svojih parametara i provođenje eksperimen­ata u skladu s potrebama nauke i inženjerst­va. Partnerski instituti su također počeli da rade u postrojenj­u na ključnim tehnologij­ama i inovacijam­a. Ugovore za korištenje postrojenj­a već je potpisalo 110 univerzite­ta i instituta iz više od 30 zemalja svijeta.

Meteor-m u orbiti

Meteorološ­ki satelit Meteor-m, lansiran sa kosmodroma Vostočni, postavljen je u orbitu uz pomoć bustera Fregat, saopštila je ruska državna svemirska korporacij­a Roskosmos. Novi satelit je stigao u naznačenu orbitu i odvojio se od bustera. Fregat sada postavlja 18 malih satelita ruske i strane proizvodnj­e u njihove određene orbite, navodi se u saopštenju Roskosmosa. Meteor-m dizajniran je da istražuje prirodne resurse Zemlje, prati heliogeofi­zičku situaciju u svemiru blizu naše planete i automatski prima informacij­e za mjerenja.

Roboti koji govore

 ?? ?? Kinezi idu korak dalje
Kinezi idu korak dalje
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina