Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Dječak iz Belgije izliječen od raka mozga

- J. k.

Lucas, dječak iz Belgije, postao je simbol nade i borbe protiv rijetkog, smrtonosno­g oblika raka mozga. Njegova priča je inspirativ­na saga o izdržljivo­sti i naučnom napretku koji bi mogao promijenit­i tok borbe protiv ove opake bolesti.

Kada mu je dijagnosti­ciran gliom moždanog debla, poznat i kao difuzni intrinzičn­i gliom moždanog debla (DIPG), Lucas je imao 6 godina i život mu je bio ozbiljno ugrožen. Ljekari su mu davali godinu života. Ovaj posebno agresivni tip raka napada djecu, a zbog svoje lokacije u moždanom stablu, hirurško uklanjanje nije opcija. Sve donedavno, prognoza za djecu s ovim oblikom raka bila je sumorna, s većinom slučajeva koji nisu preživjeli više od godinu nakon dijagnoze. Lukas sada ima 13 godina i rak mu se povukao.

Lucasova priča o preživljav­anju započela je kada su ga njegovi očajni roditelji odveli u Francusku kako bi bio dio BIOMEDE studije, koja je istražival­a mogućnosti biološke terapije za DIPG. Ova revolucion­arna studija je uključival­a 233 djece, a Lucas je bio jedno od njih. Ključni korak u ovom istraživan­ju bio je izdvajanje malenog dijela tumora svakog pacijenta radi detaljne analize molekularn­og profila. Na temelju rezultata biopsije, liječnici su odabirali najpriklad­niji lijek za svakog pacijenta.

Lucas je bio tretiran lijekom everolimus­om, a rezultati su bili izvanredni. Nakon sedam godina, Lucas je proslavio 13. rođendan – što je bilo nezamisliv­o nakon prvobitne prognoze da će mu život trajati samo godinu. Everolimus (Afinitor) proizvodi Novartis, a inače je lijek koji se koristi kao imunosupre­sant kod transplant­acije organa.

Ovaj slučaj predstavlj­a prekretnic­u u istraživan­ju raka mozga kod djece. Dok su mnoga djeca u studiji pokazala poboljšanj­a, samo je Lucasov tumor potpuno nestao. Naučnici sada istražuju genetičke abnormalno­sti tumora i koriste modele organoida tumora kako bi razumjeli zašto su neki pacijenti reagovali na terapiju, dok drugi nisu.

 ?? ?? Sara Vanovac, mlada fizičarka
Sara Vanovac, mlada fizičarka
 ?? ?? AI i “Zvjezdane staze”
AI i “Zvjezdane staze”
 ?? ?? Izdržljivo­st i naučni napredak
Izdržljivo­st i naučni napredak

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina