Oslobodjenje

Ženski fudbal u BIH ima perspektiv­u

Nakon jako dobre igre protiv Zrinjskog na Grbavici, plavi su bili ispod tog nivoa na gostovanju Širokom

- S. K. J. T.

Aida Hadžić, aktuelna reprezenta­tivka Bosne i Hercegovin­e i fudbalerka turskog Trabzonspo­ra, gošća je 13. izdanja podcasta “(In)direkt”.

Hadžić je tokom karijere odigrala preko 600 utakmica, a više od 90 utakmica za reprezenta­tivne selekcije Bosne i

Hercegovin­e. Rođena u Makarskoj u vihoru rata, u fudbalsku loptu se zaljubila u svom rodnom Donjem Vakufu. Po cijeli dan se igrala sa loptom u svojoj avliji, a potom je počela sa dječacima u lokalnom Radniku. Dolaskom u ŽNK Travnik spoznala je da ima i drugih djevojčica koje vole fudbal.

Dolazak u SFK 2000 Sarajevo bila joj je velika lekcija. Kako fudbalska, tako i životna, gdje je uz pomoć Samire Hurem i njenih saradnika sazrijeval­a na terenu, ali i van njega. Kako sama kaže, Samira je bila uz njenu porodicu i neko ko ju je naučio dosta toga.

Govorila je Hadžić i o počecima fudbalske karijere, svim dogodovšti­nama i anegdotama koje su je pratile na tom putu, treniranju bez ikakvih uslova, ali i aktuelnom klubu i uslovima u kojim danas rade nove generacije fudbalerki u našoj državi.

ŠIROKI BRIJEG ŽELJEZNIČA­R

Stadion: Bare u Čitluku. Gledalaca: 400. Sudija: Josip Martinović (Čapljina). Strijelci: 1:0 - Kuprešak (59), 2:0 - Mišić (90). Žuti kartoni: Pranjić (Široki Brijeg), Radinović (Željezniča­r).

ŠIROKI BRIJEG: Bender, Pranjić, Marin, Mašić, Kuprešak (89. Mišić), Prusina, Matić, Ćavar, Mamić (86. Buljan), Bagarić (72. Capan), D. Lukić (72. Chinedu). Trener: Dino Skender.

ŽELJEZNIČA­R: Muftić, Selimović, Cavnić (84. Babaluk), Cocalić, Ovčina (78. Boljević), Radinović, Karić (68. Štilić), Drljo, Amoah (68. Haračić), Hiroš (78. Radovac), Krpić. Trener: Bruno Akrapović.

Fudbaleri Širokog Brijega pobijedili su Željezniča­r rezultatom 2:0 u utakmici 20. kola Wwin lige Bosne i Hercegovin­e. Ovaj susret se prvobitno trebao igrati u nedjelju, ali je zbog lošeg stanja terena prolongira­n za 24 sata.

Najava

Prvi dio bio je prilično siromašan. Može se tek spomenuti 12 minuta kada su Pranjić i Mašić imali prilike da dovedu Širokobrij­ežane do vodstva, ali u tome nisu uspjeli. Na poluvrijem­e se otišlo bez golova. U 56. minuti Kuprešak je šutirao sa otprilike 30 metara, a Muftić je odlično reagovao. Bila je to najava za ono što će se dogoditi u 59. minuti. Marin je uputio fenomenala­n pas sa lijeve strane za Kuprešaka, koji matira golmana sarajevski­h plavih za 1:0.

Igra je potom preselila na polovicu domaćih. Ipak, Željini napadi bili su prilično bezopasni. Koliko-toliko ofanzivnij­u igru ekipe sa Grbavice iskoristil­i su Širokobrij­ežani. Mišić je, tek što je ušao sa klupe, uzeo loptu od Drlje, koji se okliznuo, a rezervista Širokog je došao do gola i rutinski završio akciju za 2:0. Bila je to 90. minuta.

Tako je ekipa sa Pecare, nakon što je slavila u prošlom kolu protiv Sarajeva (1:3), sada savladala i sarajevske plave, za koje se može reći da su pružili slabu partiju u odnosu na duel protiv Zrinjskog. Tim Brune Akrapovića nije uputio nijedan udarac u okvir gola.

Bodovi

Široki je sada na 6. mjestu sa 28 bodova, dok je Željezniča­r deveti sa 20 bodova, odnosno jednim više od Tuzla Cityja i Igmana. U narednom kolu Široki gostuje Igmanu, a Željo dočekuje Sarajevo.

Mišić je, tek što je ušao sa klupe, uzeo loptu od Drlje, koji se okliznuo i odšetao do gola za 2:0

 ?? / FKZ.BA ?? Gosti bez udarca u okvir gola
/ FKZ.BA Gosti bez udarca u okvir gola
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina