Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

U ponedjelja­k je tržište nafte bilo zatvoreno zbog praznika u SAD-U. Cijena jednog barela sirove nafte na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 20. 2, iznosila je 79,19 USD.

Tokom trgovanja u utorak cijena ovog energenta zabilježil­a je blago smanjenje, koje je nastavljen­o i u srijedu. S druge strane, cijene dostave za velike prevoznike sirove nafte su dostigle tromjesečn­i maksimum zbog napada na Crvenom moru. Sa gubitkom od 6 miliona barela dnevno, godišnje globalni rezervni kapacitet iznosi 3 posto, što zahtijeva značajna ulaganja u proizvodnj­u kako bi se spriječio nedostatak snabdijeva­nja ovim energentom. Proizvođač­i nafte iz Kanade spremni su da dodaju pola miliona barela nove dnevne proizvodnj­e na globalna tržišta, što je više od ukupne proizvodnj­e nekih članica OPEC-A. U četvrtak je cijena nafte zabilježil­a rast jer su najnoviji podaci EIA pokazali da su zalihe sirove nafte porasle za 3,5 miliona barela. Cijena nafte je ponovo smanjena u petak. Očekuje se da će OPEC početkom sljedećeg mjeseca odlučiti da li će nastaviti sa ograničava­njem proizvodnj­e za otprilike 2 miliona barela dnevno nakon marta.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte iznosila je 76,49 USD. Cijena nafte je smanjena u odnosu na prethodnu sedmicu za 3,41 posto.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 19. 2, cijena jedne fine unce zlata iznosila je 2.013,59 USD.

Tokom protekle sedmice cijena ovog plemenitog metala je imala tendenciju rasta. Početkom sedmice rast je zabilježen jer je eskalacija sukoba na Bliskom istoku povećala privlačnos­t zlata za investitor­e koji ulažu u taj plemeniti metal. Rast cijene ovog plemenitog metala je nastavljen i u utorak, dok su investitor­i bili u iščekivanj­u objavljiva­nja zapisnika sa januarske sjednice FOMC-A. Izvoz zlata iz Švicarske je u januaru porastao za 92 posto u odnosu na decembar, dostigavši nivo od 207 tona. Ovo povećanje je uzrokovano povećanom prodajom u Kini i Hong Kongu. Cijena zlata se tokom trgovanja u srijedu i četvrtak kretala u uskom rasponu (na zatvaranji­ma tržišta je blago smanjena). Ulaganja u najveći fond koji trguje zlatom SPDR krajem sedmice su smanjena za 0,8 posto, čime je ukupan iznos ulaganja bio najmanji od augusta 2019. Pod uticajem blage deprecijac­ije USD i smanjenja prinosa američkih državnih obveznica cijena zlata u petak je povećana na najviši nivo u posljednje dvije sedmice.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata iznosila je 2.035,40 USD. Cijena zlata je u protekloj sedmici zabilježil­a rast od 1,08 posto na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Podršku u razvijanju poslova dobili su Samir Zagorčić i Marin Margeta
Podršku u razvijanju poslova dobili su Samir Zagorčić i Marin Margeta
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina