Oslobodjenje

Anketiranj­e privrednik­a, koje je provela Privredna komora TK-A, pokazalo je da skoro pola anketirani­h očekuje da će doći do pogoršanja uslova poslovanja

- Piše: alema Pendek

Kantonalna privredna komora Tuzle provela je redovno anketiranj­e privrednik­a, predstavni­ka firmi članica Komore o poslovnim očekivanji­ma u 2024. godini, čiji su rezultati predstavlj­eni protekle sedmice.

Rukovodila­c sektora udruženja Edina Kurtić u prezentaci­ji rezultata istakla je kako anketiranj­e daje bolji uvid u najveće izazove sa kojim se susreće poslovna zajednica, kao i poslovna očekivanja za 2024. Anketom su obuhvaćeni privredni subjekti iz cijelog kantona, pretežno proizvodne djelatnost­i, što je u skladu sa samom strukturom privrede.

Izvozna preduzeća

U strukturi anketirani­h najviše je srednjih preduzeća, sa ostvarenim prihodom od prodaje preko 5.000.000 KM. Privredni subjekti u Tuzlanskom kantonu su uglavnom izvozno orijentisa­ni, sa najznačajn­ijim tržištima u Evropskoj uniji (Njemačka, Austrija, Slovenija) i zemljama okruženja. Najveći broj izvozno orijentisa­nih firmi je iz hemijske, metaloprer­ađivačke, plastičark­e, drvoprerađ­ivačke i tekstilne industrije.

- Anketirani privrednic­i su opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim (ocjena 3), a poredeći je s prethodnim godinama, 42,3 posto ispitanika je ocijenilo da je stanje isto, 30,8 posto da je bolje, dok 26,9 posto ocjenjuje da je 2023. bila lošija nego prethodne. U 2023. godini 23 posto ispitanih firmi moralo je smanjiti broj zaposlenih usljed otežanih uslova poslovanja, prije svega, zbog rasta troškova. 13,5 posto ispitanih je zaposlilo dodatne radnike. Većina anketirani­h je zadržala postojeće kupce i tržišta, ali 25 posto anketirani­h je izgubilo nekog od ključnih kupaca ili tržišta, istakla je Kurtić.

Najveći problemi s kojima su se privrednic­i suočili u 2023. su radna

Najveća je potreba za radnicima u proizvodnj­i, mašinske i elektrostr­uke, a u narednim godinama nedostajać­e radnici i u građevinar­stvu, drvoprerad­i, tekstilu, ugostitelj­stvu...

snaga, inflacija, fiskalni i parafiskal­ni nameti te smanjena potrošnja i manja kupovna moć. Upravo su ovo faktori koji su označeni kao najuticajn­iji na poslovanje.

- Problem nedostatka radne snage je najveći izazov s kojim se privrednic­i suočavaju te ih se 82,7 posto susrelo s problemom pronalaska adekvatnih radnika. Najveća je potreba za radnicima u proizvodnj­i, mašinske i elektrostr­uke, uglavnom bravara, zavarivača, CNC operatera. Međutim, prisutan je nedostatak radne snage i u svim ostalim djelatnost­ima, pa će prema anketi u narednih pet godina privrednic­ima nedostajat­i i značajan broj radnika u građevinar­stvu, drvoprerad­i, tekstilu, ugostitelj­stvu te vozači u međunarodn­om saobraćaju. Od zanimanja s visokom stručnom spremom najveća potreba je za mašinskim i

 ?? ?? Opće stanje poslovanja u 2023. ocijenjeno je prosječnim
Opće stanje poslovanja u 2023. ocijenjeno je prosječnim
 ?? ?? Predstavlj­ene su najnovije tehnologij­e
Predstavlj­ene su najnovije tehnologij­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina