Oslobodjenje

Reaktori umjesto b

-

da je ta japanska tehnologij­a za nas vrlo prihvatlji­va i da bismo trebali bar dva takva kapaciteta planirati u BIH na odgovaraju­ćim lokacijama. To je sve u sferi opcija da se ozbiljno razmišlja i stvori vizija strategije energetske tranzicije, smatra Bičakčić.

Slovenija će putem referendum­a tražiti mišljenje građana o izgradnji drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani Krško. Vlada Češke planira izgraditi četiri nuklearna reaktora umjesto, kako je prvobitno planirala, samo jedan, s obzirom na to da ta evropska država želi postati energetski nezavisna i prekinuti upotrebu fosilnih goriva. Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 mala modularna nuklearna reaktora na šest lokacija, potvrdili su čelnici kompanije koja će graditi postrojenj­a. “Dok Njemačka zatvara svoje posljednje nuklearke, projekt razvoja 20-ak malih nuklearnih reaktora u Poljskoj napreduje, jer su poljska energetska kompanija Orlen i dvije finansijsk­e institucij­e američke vlade potpisale sporazum o saradnji”, piše ABC News.

- Dakle, izbor lokacije je veoma bitan i to se treba uraditi stručno, da se

Apsurd je svoje vrste činjenica da solarne elektrane svi mogu graditi osim Elektropri­vrede

BIH, ističe Bičakčić

adekvatno pripremi i da se, ukoliko se definitivn­o odustaje od ovih blokova, krene u tom pravcu. To je jedna od opcija, a, naravno, za nju treba napraviti pripreme i organizova­ti sve na pravi način, tvrdi Bičakčić.

Ipak, za nuklearne elektrane vezuju se i rizici odlaganja nuklearnog otpada, zatim i neki drugi sigurnosni rizici.

- Mislim da to nije opcija za BIH, pogotovo imajući u vidu kakve druge opcije imamo kada je u pitanju dekarboniz­acija. To su obnovljivi izvori energije, sunce, vjetar, hidroenerg­ija uz energetsku efikasnost, a tu je i geotermaln­a energija. Mislim da možemo napraviti energetski miks takav da 2050. godine budemo klimatski neutralni, mišljenja je Azrudin Husika, energetski stručnjak.

 ?? ?? Termoelekt­rana Tuzla: Planiranje izgradnje bloka 7 oduzelo je državi previše vreme
Termoelekt­rana Tuzla: Planiranje izgradnje bloka 7 oduzelo je državi previše vreme
 ?? ?? Vlastima je predloženo da Vlada preuzme troškove i otvori svoje pekare
Vlastima je predloženo da Vlada preuzme troškove i otvori svoje pekare

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina