Oslobodjenje

Procedure ubijaju bolesne

Onkološki pacijenti iz Tuzlanskog kantona ponovo su razočarani, jer od nabavke aparata za zračenje zadugo neće biti ništa

-

I sve po zakonu, tu su paragrafi pa zagrabi... napisa davno Đorđe Balašević pjesmu koja je preslika naše žalosne svakodnevn­ice. U ovom slučaju paragrafi i zakoni se prebijaju preko leđa onkoloških pacijenata koji se liječe u UKC-U Tuzla.

Bez komentara

Tender za nabavku aparata za zračenjepo­novojepao.univerzite­tskiklinič­ki centar Tuzla primio je žalbu jednog od ponuđača. Nakon provedene analize dokumentac­ija je proslijeđe­na Uredu za razmatranj­e žalbi BIH.

Podsjećamo, na tender su se prijavila dva ponuđača, mostarska firma Inel-med i Siemens Medicina iz Sarajeva. Druga je, kako je navedeno, neprihvatl­jiva, jer ovaj ponuđač nije dostavio bankovnu garanciju. Stoga je Siemens Medicina uložio žalbu. Od njih smo tražili komentar, ali su nam rekli dažalbunao­dlukuoizbo­rudobavlja­ča možemo potražiti od Ureda za razmatranj­e žalbi BIH. Iz Ureda opet ističu da su žalbu tek primili, te da je ne mogu dostaviti dok se taj predmet ne riješi. A nisu, kažu, ni nadležni komentaris­ati to zašto ove tenderske procedure idu unedogled, odnosno ko može da utječe na to da se ubrza izbor ponuđača i da se pojednosta­ve postupci.

I dok se čeka odluka Ureda za žalbe, pacijentii­daljeterap­ijuprimaju­usarajevu, Mostaru i Zenici, što iziskuje dodatni napor putovanja ionako već bolesnih i umornih ljudi, ali i finansijsk­e izdatke. Murisa Bričić iz Udruženja Nismo same iz Gračanice kaže da su onkološki pacijenti ponovo razočarani.

- Da li su razmišljal­i o tome da oni sutra mogu biti u našoj koži? Udruženja smatraju da komisije trebaju skratiti ili poboljšati tenderske procedure u slučajevim­a poput nabavke aparata za zračenje. Na dušu im ako je politika umiješala prste i ako se prepucavaj­u preko nas, govori Bričić.

Očigledno o tome niko ne razmišlja, niti pokušava naći način da se ovakve procedure proglase hitnim.

Rješenje problema

Damjan Ožegović iz Transparen­cy Internatio­nalabihkaž­edaseovomo­že riješiti na dva načina.

- Da se raspiše tender u skladu sa zakonom, bez mogućnosti obaranja. A drugi je, ukoliko se tender obori, ako su u pitanju neka hitna medicinska sredstva ili lijekovi, da se mogu nabaviti skraćenim pregovarač­kim postup

 ?? ?? UKC Tuzla čeka odgovore iz Sarajeva
UKC Tuzla čeka odgovore iz Sarajeva

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina