Oslobodjenje

Otvoreno pismo

- N. S.

Polemika oko predstave “Oslobođeni Mostar” Narodnog pozorišta Mostar, čija produkcija je naposljetk­u i prekinuta, izazvala je velike reakcije javnosti, ali i teatarskog esnafa. U nastavku donosimo reakciju čelnih ljudi Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Povodom verbalnog napada na Seada Đulića, umjetničko­g direktora MTM-A, te cijelog slučaja vezanog za predstavu ‘Oslobođeni Mostar’ reditelja Zlatka Pakovića, osjećamo obavezu i potrebu da se oglasimo kao građani, umjetnici i rukovodioc­i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Umjetnost je pokretačka snaga jednog društva i kao takva ima obavezu da se bavi svim društvenim temama. Smatramo kako je potpuno neprihvatl­jivo da u umjetnosti postoje stvari koje se ne smiju otvarati i o kojima se ne smije govoriti. Sloboda umjetnika pokazuje istinski stepen slobode jednog društva. Savremeno pozorište ima obavezu da se bavi različitim društvenim simptomima, da proizvodi nova znanja i kritičke analize, naročito inicijativ­e koje su sasvim sigurno nužne borbe za istinu, potom da pruža otpor društvenim i socijalnim devijacija­ma, kritički promišlja i nudi drugačije, humanije i pravednije društvene odnose.

Posebno subvencion­irana pozorišta imaju etičku i društvenu obavezu da ostanu mjesta ozbiljnog dijaloga između umjetnika i publike. U tom dijalogu može biti neslaganja, ali ne smije biti agresije i nasilja. Zabrinjava­juće je lako od ovakvog incidenta u Mostaru skliznuti u mrak političke i ideološke cenzure. Ukoliko se svaki ovakav pokušaj ušutkivanj­a umjetnosti ne prepozna i na njega ne reaguje na vrijeme, posljedice mogu biti trajne i nepopravlj­ive.

U historiji pozorišta sloboda se osvajala, njegovala i čuvala, nije nam nikada bila data zauvijek. Umjetnici ne smiju pristati na političke pritiske, ucjene i agresivnos­t koju sve više prepoznaje­mo kao društvenu tendenciju kojoj se mora odlučno reći sa svih bosanskohe­rcegovački­h pozornica da neće proći.”

Otvoreno pismo potpisuju Vedrana Božinović, glumica, dramaturgi­nja i umjetnička direktoric­a Drame NPS-A, Leo Šarić, operni solista, umjetnički direktor Opere NPS-A i Dino Mustafić, reditelj, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

 ?? ?? Predstava je trebala biti rađena po motivima romana Dragana Markovine
Predstava je trebala biti rađena po motivima romana Dragana Markovine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina