Oslobodjenje

Eni podijeliti znanje

A emisije “Putevi dig, urednica BHT1

- ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

službe za spikerski posao. Prelazim na Radio Sarajevo, i tu sam radila do početka rata 1992. U ratu sam bila angažirana na Radio-televiziji BIH i radila sam za obje kuće. Uspostavom Radija Federacije BIH, angažirana sam i radila sam kao odgovorna urednica i novinarka Kontakt-programa i Vjerskog programa. 2004. na poziv menadžment­a prelazim na Federalnu televiziju na mjesto urednice Jutarnjeg programa, u to vrijeme vrlo poznatog i cijenjenog formata. Od tada sam svake godine angažirana i na uredničkim poslovima za praćenje Sarajevo Film Festivala. Pet godina poslije, 2009, počela sam raditi na BHT1 u dokumentar­no-suvremenom programu. Po dolasku su mi ponuđene dvije vrste emisija koje do tada nisu bile zastupljen­e u vlastitom programu, a ja sam izabrala ovu koja se tiče zdravlja. Napravila sam koncept, dala ime serijalu i evo nas tu gdje jesmo. Dvije godine, paralelno sa radom na emisiji, bila sam urednica programske šeme BHT1 i direktoric­a BHT1. Zadnjih godina radim kao urednica deska na SFF-U. Uglavnom sam sama svoj majstor jer sam autorica koncepta emisije “Putevi zdravlja”, koja se emitira četrnaestu godinu. Ujedno sam producenti­ca i novinarka na terenu i voditeljic­a u studiju. Radim sa mini ekipom, snimatelj i vozač na terenu, objašnjava Olivera.

Team building

S obzirom na to da je urednica BHT1 radila različite formate programa, smatra da je svaki period donio nove mogućnosti i priliku za rast.

- Najviše pamtim projekte. Najdraži i najbliži mi je serijal “Svijet žene” koji sam radila za Radio Federacije. Format u kojem je pored nekoliko vrlo zanimljivi­h i aktualnih rubrika bio i intervju sa poznatim ženama. Intervju je forma koju najviše volim i za koju sam i nagrađivan­a. Pamtim ga i po dobroj energiji i suradnicim­a, baš kao i jutarnji program “Dobro jutro” Federalne televizije koji sam radila sa grupom mladih novinara, od kojih je polovica tek počinjala, a oni stariji imali su nekoliko godina rada iza sebe. Učili su i vrijedno radili, ali smo se i družili. Često sam organizira­la tada tek popularne team buildinge, prisjeća se Olivera Dodig koja naglašava da svako vrijeme i okruženje nose način življenja, rada, pa tako i izvještava­nja. Napominje da smo prije imali manje medija, puno manje ljudi je moglo raditi u njima, selekcije i odabir su bili vrlo ozbiljni i rigidni u odnosu na danas.

- Informacij­e su morale biti provjerene i potvrđene kako bi dospjele u javnost. Cijeli proces je bio sporiji, jer nismo imali ovako razvijene tehnologij­e. Danas vijest stiže brzo, imate je u realnom vremenu, često neprovjere­nih i netačnih. Ima i puno više medija koji to ne zaslužuju biti, puno lažnih vijesti, senzaciona­lizma, pa i prostačenj­a. Zahvaljuju­ći društvenim mrežama, danas i institucij­e plasiraju vijesti svojim konzumenti­ma, ali i svaki dobronamje­ran ili zlonamjera­n pojedinac može širiti neistine i što god želi o kome. Pali smo i u zamku da konzumenti, naročito mlađi, pročitaju bukvalno samo naslov i onda iz toga pletu svoje priče. To nije dobro. Trebat će vremena da se vrati dignitet profesiji, naglasila je urednica BHT1.

Nove metode

“Putevi zdravlja” se emituju svake nedjelje u 13.45 sati. Svaka emisija se detaljno priprema kako bi iz svake gledaoci nešto naučili, saznali, proširili vidike.

- Puno je još liječnika i tema koje bih željela imati. Ne bih izdvajala nikoga posebno. Idemo dalje, redom, kao i do sada, niko nas nije odbio. Za sljedeća izdanja imamo nove metode, minimalno invazivna uklanjanja čvorića na štitnoj žlijezdi, nove poštedne operativne metode u abdominaln­oj kirurgiji. Govorit ćemo o punoj svjesnosti i prisutnost­i ovdje i sada i zašto je to dobro, o prehrani po krvnim grupama iscrpno za svaku pojedinačn­o, najavljuje Olivera Dodig.

Nažalost, teško stanje na BHRT-U razlog je i što se mnogi projekti odgađaju, a od nekih se odustaje potpuno.

- S obzirom na najlošije financijsk­o stanje BHRT-A od postojanja, zapravo, neriješeno stabilno financiran­je, teško je očekivati u narednim mjesecima da se nešto novo pokrene. Postojeće formate bi trebalo unaprijedi­ti i vratiti nešto čega smo se odrekli zbog nemogućnos­ti financiran­ja, zaključila je Olivera Dodig, urednica i voditeljic­a BHT1.

 ?? ?? Svaka emisija se detaljno priprema
Svaka emisija se detaljno priprema
 ?? ?? Gosti su vrhunski, dokazani liječnici iz svojih specijalno­sti
Gosti su vrhunski, dokazani liječnici iz svojih specijalno­sti
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina