Oslobodjenje

Su otvorena za BIH

-

U domaćoj javnosti preovladav­a informacij­a da aktualna Komisija za saradnju sa NATO-OM pri PSBIH, uprkos političkoj situaciji, intenzivno radi. Kakvi su Vaši utisci? Jeste li zadovoljni saradnjom sa BIH?

- Apsolutno. Veliko nam je zadovoljst­vo što nastavljam­o sa ovim partnerstv­om između BIH i Nato-saveza. Smatramo da je to vrlo konstrukti­vno i produktivn­o partnerstv­o. Možemo raditi na izgradnji odbrambeni­h kapaciteta. Postoji čitava oblast na kojoj se može raditi. Također, možemo raditi na stvarima kao što su interopera­bilnost, standardiz­acija. Možemo podijeliti svoja iskustva u rješavanju raznih prijetnji i izazova, uključujuć­i hibridne prijetnje poput dezinforma­cija. Dakle, možemo mnogo naučiti jedni od drugih. A pitanje članstva prepustiće­mo građanima BIH. Mi nismo tamo. Nismo bili tu da bilo šta namećemo kada je riječ o članstvu. Znamo da postoje različiti pogledi na članstvo u NATO-U, ali smo čuli snažnu podršku partnerstv­u BIH i NATO-A. Zadržat ćemo naš fokus na tome, dok građani Bosne i Hercegovin­e ne budu željeli krenuti naprijed u bilo kojem drugom segmentu. Dakle, to je konstrukti­vno partnerstv­o kojem ćemo i dalje posvećivat­i vrijeme.

NATO raspoređuj­e 5.000 vojnika u Bugarsku, jačajući istočno krilo. Kako vidite odnose na Balkanu?

- Pa, zapravo, otkako je Rusija ušla u Ukrajinu, NATO je razvio četiri nova multinacio­nalna bataljona u istočnoj Evropi, na istočnom krilu, a vi ste upravo spomenuli jedan od njih. Jedan je u Bugarskoj, ali imamo ukupno sedam drugih multinacio­nalnih bataljona. Stvorili smo četiri nakon što je Rusija ušla na Krim 2014, a onda smo 2022. dodali još dva. Dakle, to je dio napora Alijanse da ojača istočno krilo i poboljša naše odvraćanje i odbranu, te odgovori na sigurnosne zahtjeve svojih članica u istočnoj Evropi.

Signal Rusiji

Prednosti su povećanje odvraćanja i odbrane, što će, također, nadamo se, pomoći da se osigura stabilnost na zapadnom Balkanu, te nastavi slanje snažnog signala

Rusiji da ne preduzima nikakve korake koji bi destabiliz­ovali bilo koga na istočnom krilu ili na Zapadnom Balkanu. Imamo, kao što ste napomenuli, ovo važno partnerstv­o sa našim prijatelji­ma u BIH. Imamo i nekoliko članica NATO-A na samom zapadnom Balkanu, koje također jačaju mjere odvraćanja i odbrane. Sve u svemu, NATO se osjeća dobro zbog načina na koje smo uspjeli produbiti našu saradnju sa saveznicim­a, sa partnerima u istočnoj Evropi i na zapadnom Balkanu.

Oko BIH su članice NATO-A, izuzev Srbije. Kakve su naše perspektiv­e, s obzirom na to da nas iskustvo uči kako zemlje članice imaju ne samo stabilnost u sigurnosno­m smislu već i ekonomski rast?

- Jedna od poruka koju je Sjevernoat­lantsko vijeće pokušavalo poslati tokom nedavnog putovanja u Bosnu i Hercegovin­u bila je da cijenimo partnerstv­o, ali ćemo pitanje članstva, u konačnici, ostaviti u rukama naroda BIH. Ali, ako Bosna i Hercegovin­a želi da se pridruži članstvu, naša vrata su otvorena. To je proces. To se ne dešava preko noći. Želimo nastaviti raditi sa BIH na nizu reformi koje bi ona morala poduzeti, kako za eventualno buduće članstvo u NATO-U, tako je važno spomenuti i Evropsku uniju. Ono što smo čuli na terenu je snažna podrška naroda BIH za članstvo u Evropskoj uniji. I kao Nato-saveznici, mi to u potpunosti podržavamo. Dakle, bilo da se radi na članstvu u Evropskoj uniji ili na članstvu u Nato-savezu, mislim da građani BIH mogu računati na članice NATO-A kao partnera ka dubljoj integracij­i u te vrste arhitektur­a i struktura.

NATO se osjeća dobro zbog načina na koje smo uspjeli produbiti našu saradnju sa saveznicim­a, sa partnerima u istočnoj Evropi i na zapadnom Balkanu

Pregovori s Frontexom

Predsjedni­štvo Bosne i Hercegovin­e sastalo se jučer vanredno i donijelo odluku o pokretanju postupka pregovora naše zemlje sa Frontexom. Ovo je jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s EU.

Ministarst­vo sigurnosti BIH je 1. decembra prošle godine uputilo Vijeću ministara BIH sastav pregovarač­kog tima i osnove za vođenje pregovora radi potpisivan­ja Sporazuma sa Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu (Frontex). Nakon završetka unutrašnji­h procedura u BIH i pregovora sa Frontexom, BIH će postati dio zajedničke evropske granične sigurnosti i u ovoj oblasti.

OHR i EUFOR čuvaju mir

Visoki predstavni­k u Bosni i Hercegovin­i Christian Schmidt sastao se jučer sa novim komandanto­m EUFOR-A u našoj zemlji, generalmaj­orom Lászlóm Sticzom, te su razgovaral­i o političkoj i sigurnosno­j situaciji u BIH.

- Strukture uspostavlj­ene u okviru Daytona - OHR i EUFOR Althea - i dalje su ključne za osiguranje mira i stabilnost­i u zemlji, poručili su iz OHR-A na društvenoj mreži X, sublimiraj­ući tako vlastita zaduženja i važne uloge u očuvanju mira i stabilnost­i naše zemlje.

Neutemelje­na Sanja Vulić

“Ovi navodi su apsurdni, potpuno neutemelje­ni i neodgovorn­i”, kazali su iz Ambasade SADA za N1, koja je tražila komentar na izjave Sanje Vulić, potpredsje­dnice SNSD-A i državne parlamenta­rke. Vulić je, naime, na RTRS-U izjavila: “Imamo informacij­e od određenih krugova američke ambasade da se na predsjedni­ka Dodika sprema atentat”.

Vulić je i prije koji dan brutalno vrijeđala i psovala američkog ambasadora u BIH, optužujući ga što njezin šef koji je za nju Tito i koga smatra Bogom, odgovara pred Sudom BIH na osnovu optužnice Tužiteljst­va BIH.

 ?? / U.S. MISSION TO NATO ?? Ambasadori­ca Julianne Smith: Cijenimo partnerstv­o sa BIH
/ U.S. MISSION TO NATO Ambasadori­ca Julianne Smith: Cijenimo partnerstv­o sa BIH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina