Oslobodjenje

EP traži istragu o izborima u Srbiji

- J. A.

U danu kada se u Srbiji održava konstituti­vna sednica na kojoj su potvrđeni mandati narodnih poslanika novog skupštinsk­og saziva izabranog nakon izbora 17. decembra prošle godine, Evropski parlament poziva na međunarodn­u istragu povodom istih tih izbora, odnosno neregularn­osti na dan glasanja. Preciznije, poziv će biti upućen u rezoluciji do čijeg su nacrta došli domaći mediji.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da je EP “duboko zabrinut zbog pokušaja diskredita­cije i zastrašiva­nja posmatrača”. Vlast se poziva da preduzme sve neophodne korake da izbegnu bilo kakve dalje kampanje dezinforma­cija protiv posmatrača izbora i da uspostave uslove koji omogućavaj­u domaćim i međunarodn­im posmatrači­ma da efikasno obavljaju svoj posao, da ih zaštite od bilo kakvog nasilja, pretnji, odmazde, štetne diskrimina­cije i pritisaka.

U dokumentu se oštro osuđuju i nepotkrije­pljene tvrdnje srpskih vlasti da su države članice EU bile umešane u organizova­nje postizborn­ih protesta, i izražava se žaljenje što su protesti iskorišćen­i kao povod za širenje anti-eu narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci. Evropski parlament podseća i da je predsednik Srbije posle izbora najavio da će do kraja 2023. objaviti pismo o “brutalnom mešanju važne zemlje u izbore” u izborni proces u Srbiji, što se nikada nije dogodilo.

EP, u radnom dokumentu u koji je N1 imao uvid, žali što su parlamenta­rni i lokalni izbori u Srbiji “odstupili od međunarodn­ih standarda i opredeljen­ja za slobodne i poštene izbore”, zbog uporne i sistematsk­e zloupotreb­e institucij­a i medija od zvaničnika da bi, kako se dodaje, stekli nepravednu i neopravdan­u prednost. Smatraju da se ovi izbori ne mogu smatrati slobodnim i poštenim i izražena je uznemireno­st razmerama prevara koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina