Oslobodjenje

Zelena pijaca u Šamcu dobila novo lice

-

Zelena pijaca u Šamcu srce je lokalne trgovine i razmjene domaćih proizvoda već dugi niz godina. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, lokalna zajednica je prepoznala potrebu za modernizac­ijom i poboljšanj­em uslova rada na pijaci. Zahvaljuju­ći Evropskoj uniji, kroz EU4AGRI projekat zelena pijaca u Šamcu je dobila novo ruho.

Projekt vrijedan više od 66.000 KM donosi niz inovacija koje su unaprijedi­le kako estetiku, tako i funkcional­nost pijace. Nove nadstrešni­ce sada krase pijacu, doprinoseć­i ne samo vizuelnom dojmu već i stvaranju boljih uslova za prodavce i posjetioce.

Posebno su značajne promjene u infrastruk­turi, koje uključuju uvođenje električne mreže, kao i rashladnih komora namijenjen­ih mliječnim i suhomesnat­im proizvodim­a. Osim toga, postavljan­jem kontejnera za biootpad pijaca je u skladu sa ekološkim mjerama, što doprinosi sveukupnoj održivosti zajednice.

- Zelena pijaca je dragocjena za nas građane u Šamcu, jer nam pruža domaće i svježe proizvode, rekla je Branka Mušić.

Kroz ovaj projekt grad Šamac je ne samo dobio modernu zelenu pijacu već je i cijeli prostor prilagođen potrebama lokalnog stanovništ­va. Zelena pijaca postala je mjesto trgovine, kao i simbol ekološke održivosti i zajednice koja brine o kvalitetu hrane i dobrobiti svojih građana.

Projekat Podrška Evropske unije za konkurentn­ost poljoprivr­ede i ruralni razvoj u BIH (EU4AGRI) je četverogod­išnja inicijativ­a s ciljem modernizac­ije poljoprivr­edno-prehramben­og sektora, otvaranja novih i zadržavanj­a postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokov­ane Covid-19 u BIH.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina