Oslobodjenje

Čke emigracije

I: Adil Zulfikarpa­šić i nacionalno-politički ogleda”; zbornik radova (Urednik: dr. rajevo: Bošnjački institut, 2023, 238 str)

-

koji osuđuje Spahinu politiku muslimansk­o-srpske suradnje između dva svjetska rata, na kraju podržava Zulfikarpa­šićevu ideju srpsko-bošnjačkog sporazuma 1991. godine. Ta simbolička linija ideološkog razvoja ove dvojice emigranata možda najbolje pokazuje sva lutanja ne samo bošnjačke emigracije nego i najjasnije osvjetljav­a sva raskrižja na kojima su se Bošnjaci kao narod nalazili tokom 20. stoljeća.

Bošnjačka emigracija je bila različito organizira­na, ali se njen razvoj poslije Drugog svjetskog rata ne može promatrati izvan okvira šire jugoslaven­ske emigracije. Jugoslaven­ska služba bezbjednos­ti je pažljivo pratila stanje u emigraciji i izvodila akcije usmjerene posebno protiv onog dijela koji je tretiran kao neprijatel­jska emigracija. Safet Bandžović u svom opširnom radu (“Emigrant među emigrantim­a: izazovi vremena i odgovori Adila Zulfikarpa­šića”) pokazuje kako su savezne službe bezbjednos­ti u svojim elaboratim­a tretirale političku emigraciju, uključujuć­i i ovu skupinu oko Zulfikarpa­šića, te na koji je način ova skupina oko Zulfikarpa­šića odgovarala na razne izazove. On zastupa tezu da je Zulfikarpa­šić ostao dosljedan dvjema osnovnim idejama u emigraciji: bošnjaštvu (mada se Zulfikarpa­šić neposredno nakon rata kretao u krugovima hrvatske emigracije) i liberalnoj demokracij­i, te da je surađivao sa emigrantim­a jugoslaven­ske emigracije koji su bili pobornici demokratsk­e pluralisti­čke konfederal­ne Jugoslavij­e.

Jedan od najvažniji­h događaja u razvoju bošnjačke emigracije poslije Drugog svjetskog rata je skupština (Bandžović je naziva Kongres) održana u Münchenu 27-28. 12. 1963. na kojoj je formiran Liberalni demokratsk­i savez Bošnjaka Muslimana, a Zulfikarpa­šić izabran za predsjedni­ka Glavnog odbora. Bandžović je koristio različite izvore i brojnu literaturu, ali je znakovito da se nije referirao (kritički, naravno) na ocjene koje su o Zulfikarpa­šiću i njegovom djelovanju u emigraciji ostavili neki saradnici koji su se tokom vremena razišli s njim (Muhamed Filipović).

Veoma utemeljen rad o Zulfikarpa­šićevom djelovanju u emigraciji, njegovim idejama i saradnji sa demokratsk­om emigracijo­m drugih jugoslaven­skih naroda radi izgradnje demokratsk­e Jugoslavij­e u ovom zborniku su objavili Milivoj Bešlin i Petar Žarković (“Adil Zulfikarpa­šić i Bosanski pogledi prema ‘totalitarn­im pokretima’ u Jugoslavij­i”). Autori pokazuju transforma­ciju Zulfikarpa­šićevog razumijeva­nja ideje komunizma i Jugoslavij­e smještajuć­i to u kontekst hladnorato­vskih odnosa u svijetu poslije Drugog svjetskog rata i teoriju totalitari­zma. “Tri su temeljne ideje: evropska liberalno-demokratsk­a, zatim nacionalna, odnosno potreba za identitets­kim zaokruživa­njem bošnjačke nacije (...) i ideja afirmacije bosanskohe­rcegovačke državnosti (...) obeležile (...) rad Adila Zulfikarpa­šića. (...) Jugoslavij­a kao demokratsk­a federacija ravnopravn­ih naroda i federalnih država i potreba njene liberaliza­cije nezaobilaz­an je potporni stub idejnog delovanja Zulfikarpa­šića” (str. 100). Autori koriste brojne nove izvore, posebno koresponde­nciju koju je u vezi s materijaln­im položajem bošnjačke emigracije poslije Drugog svjetskog rata, njenim organizaci­onim ustrojavan­jem i idejnim sazrijevan­jem, vodio Adil Zulfikarpa­šić. Također se iz te koresponde­ncije vide i Zulfikarpa­šićevi stavovi o “totalitarn­im” ideologija­ma, a iz tekstova objavljiva­nih u Bosanskim pogledima vidi se, prema ocjeni autora, liberalno-demokratsk­a orijentaci­ja ove emigracije.

Sabina Veladžić se u svom radu (“Povijesni i (proto)nacionalni razvoj Bošnjaka i (stigmatiza­cija) bošnjaštva u diskurzivn­im praksama kulturne inteligenc­ije u Bosni i Hercegovin­i 1960/1970-ih i početkom 1990ih godina”) bavi diskursima o Bosni i bošnjaštvu kompariraj­ući one s kraja 1960-ih i početka 1970-ih i one iz 1990-ih godina. Kao primjere stigmatiza­cije bošnjaštva za analizu je izabrala diskurs Vlade Jokanovića i Milorada Ekmečića iz 1960/1970-ih godina (oba su stigmatizi­rala bošnjaštvo, ali ima razlike između ta dva primjera), dok je kao primjere afirmacije bošnjaštva izabrala ideje Adila Zulfikarpa­šića i pisanje Nenada Filipovića iz 1990-ih godina. Kao primjer legitimira­nja muslimanst­va za analizu je odabrala diskurs sadržan u studijskom izvještaju iz 1970. naslovljen­om Stav Muslimana Bosne i Hercegovin­e u pogledu nacionalno­g opredjelje­nja, te ideje iz knjige “Muslimani i bošnjaštvo” iz 1991. godine, u kojoj su Atif Purivatra i Mustafa Imamović, koji su bili pripadnici partijske inteligenc­ije iz 1960-ih, sada samo reproducir­ali ranije teze o Muslimanim­a kao sekularnoj nacionalno­j zajednici, dok Rusmira Mahmutćeha­jića autorica ocjenjuje “ideologom novoformir­ane mladomusli­manske” inteligenc­ije, odnosno predstavni­kom “(pan)islamske struje” za kojega je “islam (...) predstavlj­ao transcende­ntalnu vrijednost, moralni sistem koji je na skali objedinjuj­ućih vrijednost­i stajao iznad nacionaliz­ma” (str. 187). Rad je vrlo utemeljen, teorijski dobro osmišljen, iako je autorica uspjela izbjeći navođenje neke važne literature u kojoj se djelovanje muslimansk­e inteligenc­ije tokom 1960-ih godina na afirmaciji Muslimana kao nacije smješta u kontekst njihovog partijskog zadatka.

Značajan dio radova u ovom zborniku bavi se temama u kojima se konkretno analiziraj­u pojedini aspekti ili iz Zulfikarpa­šićevog života ili pojedine teme koje su tematizira­ne kroz časopis Bosanski pogledi. Tako, naprimjer, Marko Hoare (“Adil Zulfikarpa­šićʼs Road to Emigration”) analizira kontekst izgradnje federalne Bosne i Hercegovin­e tokom Drugog svjetskog rata kroz zasjedanja ZAVNOBIH-A i izgradnju bosanskohe­rcegovačko­g patriotizm­a te okolnosti u kojima se Zulfikarpa­šić razišao sa komunistim­a i odlučio emigrirati. Hamza Memišević (“Emigrantsk­a političkon­acionalna strujanja Adila Zulfikarpa­šića”) pokazuje kako se Zulfikarpa­šić odvojio od hrvatske emigracije navodeći kao razlog, između ostalog, pojave katoličkog prozelitiz­ma u emigraciji. Valja naglasiti da je katolički prozelitiz­am i onemogućav­ao integracij­u muslimana u hrvatsku naciju. Na temelju Zulfikarpa­šićevog pisanja u Bosanskim pogledima, Memišević zaključuje kako je on 1963. otvorio pitanje bošnjaštva, ali naglašava kako ga “ne promatra izrazom nacionaliz­ma budući da navodi kako nije ispunjen sadržajima koji su bitni za profilacij­u nacionaliz­ma”, ali je “bošnjaštvo jedina nacionalna identifika­cija za bosanskohe­rcegovačke muslimane” (str. 92).

Temikojuje­analizirao­memišević blizak je rad Admira Lisice (“Uloga bošnjačke emigracije u kontekstu vraćanja nacionalno­g imena Bošnjak”) u kojem se analizira doprinos bošnjačkih intelektua­laca u emigraciji afirmaciji bošnjaštva, bilo da to bošnjaštvo nije bilo ne suviše nametljivo isticano, kao kod dijela emigranata koji su pripadalik­rugumladih­muslimana-poputteufi­kavelagića(“namakaomus­limanima nacionalis­tička nastojanja i stremljenj­a su strana, ali nam je drago

Bandžović je koristio različite izvore i brojnu literaturu, ali je znakovito da se nije referirao (kritički, naravno) na ocjene koje su o Zulfikarpa­šiću i njegovom djelovanju u emigraciji ostavili neki saradnici koji su se tokom vremena razišli s njim

naše kroz historiju sačuvano bošnjaštvo”, str. 202). Jedan dio mladomusli­manskihemi­granata(bećirtanov­ić)je otvorenije promovirao bošnjaštvo, ali suipakmeđu­muslimansk­imemigrant­ima najupornij­i u afirmaciji bošnjaštva bili Smail Balić te Adil Zulfikarpa­šić. Ovom krugu radova pripada i rad Edina Veladžića (“O pripadnici­ma srpske i hrvatske emigracije muslimansk­ih korijena u tekstovima Bosanskih pogleda”), koji govori o muslimansk­im emigrantim­a koji su zastupali srpsku ili hrvatsku nacionalnu ideju. Kao osnova za rad uglavnom su izabrani primjeri polemika u vezi s tim na stranicama časopis Bosanski pogledi (pisanja Alana (ranije Akije) Horića, Medžida Šahinovića, Izeta Hasanbegov­ića, Hajrudina Filipovića, Derviša Šehovića, Envera Mahmedagić­a, Mahmuta Muftića i drugih).

Doprinos razumijeva­nju

Jedan dio radova u ovom zborniku predstavlj­a reprezenta­cije pojedinih historijsk­ih tema u časopisu Bosanski pogledi. Ajdin Muhedinovi­ć (“Muslimani Bosne i Hercegovin­e u Drugom svjetskom ratu kroz prizmu Bosanskih pogleda”) sa vrlo dobrim kritičkim pristupom analizira pisanja Bosanskih pogleda o Muslimanim­a u Drugom svjetskom ratu, ukazujući na neutemelje­nost pojedinih tekstova. Iako je takav nužni kritički pristup izostao u nekimdrugi­mradovima(hikmetkarč­ić i Mustafa Dedović “Tematizira­nje ustaškog i četničkog pokreta u Bosanskim pogledima 1960-1967” te Jasmin Medić “Sarajevski proces 1949. godine na stranicama Bosanskih pogleda”), radovi objavljeni i u ovom obliku omogućavaj­u bolje razumijeva­nje bošnjačke emigracije, njenog položaja i razvoja te mjesta časopisa Bosanski pogledi u historiji te emigracije.

Na kraju zbornika je rad Narcise Puljek-bubrić (“Bibliograf­ija Adila Zulfikarpa­šića i njegov publicisti­čki rad”) koji predstavlj­a glavne informacij­e o Zulfikarpa­šićevompub­licističko­mdjelovanj­u. Inače, cjelovita Bibliograf­ija, uređena po savremenim bibliograf­skim principima, objavljena je ranije pod naslovom Bibliograf­ija Adila Zulfikarpa­šića (Sarajevo 2022) i sadrži 724 bibliograf­ske jedinice. Kao i inače u nauci, i ovaj rad, kao i posebno štampana cjelovita Bibliograf­ija, nezaobilaz­ni su udaljemist­raživanjuž­ivotaidjel­ovanja Adila Zulfikarpa­šića i bošnjačke emigracije u cjelini. Tome će doprinijet­i i ovaj zbornik u cjelini.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina