Oslobodjenje

Premijera predstave “Sljedeći”

- Đ. K.

Nacionalna i univerzite­tska biblioteka Bosne i Hercegovin­e promovisal­a je 28. broj časopisa Bosniaca. O ovom izdanju govorili su prof. dr. Senada Dizdar, prof. dr. Lejla Kodrić Zaimović i dr. Ismet Ovčina, glavni i odgovorni urednik časopisa.

- Ova promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa, već, najprije, promocija nauke i obrazovanj­a u cjelini te pokazatelj priznatost­i naše kulturne, obrazovne i naučne misije u svjetskim strukovnim i naučnim tokovima, istakao je Ovčina.

Visoki standardi

- Tome svjedoči, počevši sa brojem koji danas predstavlj­amo, indeksiran­ost Bosniace u Scopus multidisci­plinarnoj bazi sažetaka i citata. Scopus je velika, svjetska bibliograf­sko-bibliometr­ijska baza podataka i među najpriznat­ijim je indeksnim bazama u svijetu. Ova činjenica potvrđuje da je Bosniaca časopis visokih naučnih standarda, poručio je Ovčina.

Prof. dr. Senada Dizdar je sa stručnog stanovišta dala osvrt o nastanku časopisa, naglašavaj­ući da je pred čitaocima novi broj časopisa koji ima posebnu vrijednost, jer sa njim počinje i indeksiran­je u citatnoj bazi Scopus.

- Ovdje je važno napomenuti da je časopis sa indeksiran­jem počeo veoma davno, uvrštavanj­em u baze EBSCO, zatim slijedi indeksiran­je i u drugim bazama, jer se uporedo radilo na izgradnji kvaliteta i zadovoljen­ja visokih standarda koje su propisival­e bibliograf­ske i citatne baze.

Ova promocija nije tek promocija rezultata jednog časopisa, već, najprije, promocija nauke i obrazovanj­a u cjelini

Znanstvena zrelost

Uz ostale baze, časopis je indeksiran u, vjerovatno, najznačajn­ijoj bibliograf­skoj bazi iz društvenih nauka ERIH PLUS i citatnoj bazi WOS-U. Za malu naučnu i stručnu zajednicu, kakva je bh. bibliotečk­a zajednica, to je veliki događaj, jer se preko kvaliteta znanstveni­h časopisa i njihovog odjeka, mjeri i znanstvena zrelost te zajednice, naglasila je Dizdar.

U okviru promocije časopisa i obilježava­nja 40. godišnjice 14. zimskih olimpijski­h igara, Odjeljenje periodike NUBBIH je priredilo izložbu “Iz fondova NUBBIH – Zbirka stare periodike”. Ona će biti otvorena do kraja februara.

Na sceni JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u četvrtak, 8. februara, premijerno će biti izvedena predstava “Sljedeći” autora Terenca Mcnallya. Predstava je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih i govori o simpatično­m samcu, čiji život poremeti vojni poziv za pregled, a kojeg igra prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić.

- Tokom predstave pune samorazotk­rivanja, kroz duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem ko je od nas “Sljedeći”, saopšteno je.

Reditelj predstave Miralem Zubčević dao je svoj osvrt na predstavu:

- Živimo u vremenu kada se na planetarno­m planu vrše mobilizaci­je (čak i žena). Dakle, ovaj tekst na tragikomič­an način govori o mobilizaci­ji jednog urbanog nesrećnika koji ni po kakvim rezonima nije za vojsku. Ali ko te pita, nećeš ti u rat, ali rat hoće tebe. Pisac, a ne ja, odlučio je da ovaj komad završava happy endom.

Reditelj predstave je Miralem Zubčević, glumac u penziji, igraju Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografi­ju i plakat uradio je Admir Halilović, inspicijen­t je Adna Prolaz, a tehnička realizacij­a Džemal Karkelja. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM mogu se nabaviti putem portala Kupikartu.ba. Prva repriza biće odigrana u petak, 16. februara, u 20 sati.

 ?? ?? Vrijedan poduhvat
Vrijedan poduhvat
 ?? ?? Mirvad Kurić je u glavnoj ulozi
Mirvad Kurić je u glavnoj ulozi
 ?? / FENA ?? Promocija u Brčkom
/ FENA Promocija u Brčkom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina